Microsoft a anunțat disponibilitatea generală (globală) a autentificării în contul Microsoft fără utilizarea unei parole, cu ajutorul telefoanelor iPhone sau Android.

1. Cum funcționează această metodă de autentificare?

Metoda implică utilizarea unui telefon Android sau a unui iPhone pe care rulează aplicația Microsoft Authenticator.

Odată ce ai instalat aplicația, adaugă contul sau conturile Microsoft pentru care vrei să scapi de utilizarea zilnică a parolei. După configurarea conturilor în aplicație, de fiecare dată când trebuie să te autentifici folosind un cont Microsoft va trebui să completezi doar adresa de e-mail. În loc să continui cu parola, vei primi o notificare push pe telefon, unde vei avea opțiunea de aprobare sau de respingere.

Astfel, folosind telefonul ca pe o cheie hardware unică, nu vei mai avea nevoie de parola contului. Desigur, parola contului trebuie să existe în continuare și trebuie să o pui la un loc sigur, pentru a nu rămâne blocat(ă) în afara contului dacă ți se defectează telefonul sau dacă îți este furat.

Această metodă de autentificare este mai simplă decât cea în doi pași și mult mai sigură decât utilizarea unei parole. Parola poate fi uitată, furată prin phishing sau compromisă în alte moduri. Utilizarea telefonului pentru autentificarea cu un PIN sau biometric (senzor amprente) este o metodă eficientă de validare a identității tale ca utilizator al respectivului cont.

1. Cum configurez autentificarea prin telefon?

1.1. Dacă ai deja aplicația Microsoft Authenticator instalată și configurată cu un cont Microsoft, deschide meniul dalei acestui cont și apasă pe Enable phone sign-in.

1.2. Dacă adaugi un cont nou în aplicația de pe telefonul tău Android se va afișa automat un dialog prin care vei putea face configurarea.

1.3. Dacă adaugi un cont nou în aplicația de pe telefonul tău iPhone, Phone sign-in se va configura automat în mod implicit.

2. Cum folosesc autentificarea prin telefon?

Accesează orice site pe care poți folosi un cont Microsoft, tastează-ți adresa de e-mail asociată și vei primi o notificare pe telefon. Mesajul îți va cere confirmarea pentru autentificare. Dacă aprobi operația, autentificarea continuă imediat, fără a mai fi nevoie de parolă.

3. Ce pot face dacă nu mai am telefonul?

În partea de jos a paginii de confirmare a autentificării există întotdeauna un link care îți permite utilizarea parolei în asemenea situații. De asemenea, odată contul configurat pentru autentificarea prin telefon, paginile de autentificare cu parolă vor avea un link care îți va permite comutarea la autentificarea cu telefonul. În plus, pentru data viitoare, contul va reține metoda ta preferată de autentificare.

Concluzii și idei

Autentificarea prin această metodă ar trebui să îți economisească timp prețios. Fiind proaspăt implementată, este posibil să existe încă unele probleme. Dacă te lovești de ele sau dacă ai sugestii privind implementarea sau caracteristici noi, poți accesa oricând forumul Microsoft Authenticator (engleză).

Din păcate, mie nu mi-a reușit activarea acestei caracteristici pe Android. Am primit un mesaj de notificare (toast) în partea de jos a aplicației care mă anunța că tentativa a eșuat. Voi încerca să rezolv problema și să actualizez ulterior articolul cu noi capturi de ecran.

Partea tristă este că aplicația Microsoft Authenticator pentru Windows 10 Mobile se pare că nu va primi această caracteristică, cel puțin nu acum. Utilizatorii Windows Phone sunt abandonați sau ignorați din nou, ceea ce nu poate decât să stârnească și mai multă furie. Furie care răzbate inclusiv pe site-ul Microsoft, la comentariile articolului, pe care îl puteți accesa folosind link-ul de mai jos.

Via Microsoft

Back To Top
Search