• Cloud

După ce luna trecută Microsoft anunța schimbări semnificative în ce privește cotele de spațiu alocate pentru OneDrive, în sensul reducerii acestora, compania a revenit parțial asupra acelor decizii, făcând unele precizări importante și prezentând scuze.

În noiembrie Microsoft anunța că ar fi descoperit că unii utilizatori ”abuzau” de spațiul oferit, care era promovat ca fiind nelimitat.  Acei utilizatori ar fi stocat fiecare peste 75 de TB în contul personal. Drept pentru care compania anunța atunci că:

  • nu mai intenționează să ofere spațiu de stocare nelimitat pentru abonații Office 365 Home, Personal, sau Academic. Din noiembrie, acele abonamente vor fi limitate la 1 TB de spațiu OneDrive.
  • planurile plătite de 100 și de 200 GB au fost retrase, și că ele vor fi înlocuite la începutul anului viitor de o ofertă de 50 GB contra a 1.99 USD lunar.
  • spațiul oferit gratuit pe OneDrive scade de la 15 la 5 GB pentru toți utilizatorii, atât pentru cei existenți, cât și pentru cei noi.
  • bonusul de 15 GB pentru camera roll ar urma să fie și el desființat, imediat după începutul lui 2016.

Cu toate acestea, Microsoft nu avea intenția de a pune imediat în aplicare aceste planuri, pentru a permite anumitor utilizatori să își ia anumite măsuri. Astfel, compania a mai anunțat următoarele:

  • utilizatorii Office 365 non business (zona consumer) care au stocat peste 1 TB de date vor fi notificați despre această schimbare și vor putea să-și păstreze datele peste 1 TB pentru cel puțin alte 12 luni.
  • abonații Office 365 consumer care nu mai doresc să păstreze abonamentul pentru că nu mai corespunde nevoilor personale își vor primi banii înapoi în anumite condiții, detaliate într-un FAQ de pe blogul OneDrive.
  • dacă folosiți mai mult spațiu decât cei 5 GB gratuiți, veți avea acces în continuare cel puțin 12 luni la toate fișierele după implementarea acestor schimbări la începutul lui 2016.  Suplimentar, puteți cere un abonament pe un an  la Office 365 Personal (e nevoie de card de credit pentru a-l obține), care include 1 TB de spațiu OneDrive.
  • Clienții curenți ai planurilor individuale OneDrive (cum sunt cele de 100 sau 200 GB) nu sunt afectați de aceste schimbări.

Ca marea majoritate a utilizatorilor OneDrive, (vedeți aici forumul OneDrive de pe UserVoice, cu peste 72 de mii de voturi care cer revenirea asupra acestei decizii) nu am înțeles nici atunci și nu înțeleg nici acum ”logica” prin care toți utilizatorii OneDrive trebuie să fie ”pedepsiți” pentru că unii foloseau – și pe bună dreptate – spațiul OneDrive așa cum era promovat de Microsoft, adică nelimitat.
Zilele acestea, Microsoft a revenit oarecum asupra celor anunțate, prezentând scuze pentru modul în care a abordat situația. Compania a făcut unele mici concesii utilizatorilor OneDrive existenți, dar nu va mai oferi spațiu de stocare cloud nelimitat.
Pe aceeași pagină OneDrive UserVoice Douglas Pearce (Group Program Manager, Microsoft) a spus următoarele:

În noiembrie am luat decizia de a reduce limitele spațiului de stocare OneDrive. De atunci, am auzit clar de la fanii Windows și de la fanii OneDrive despre frustrarea și dezamăgirile cauzate. Realizăm că anunțul a fost perceput ca o acuză adusă utilizatorilor pentru că foloseau produsul nostru. Pentru aceasta ne pare sincer rău și am dori să cerem scuze comunității.

Ne pare sincer rău pentru frustrarea cauzată de această decizie și pentru modul în care a fost comunicată. Vă mulțumim că ați rămas cu noi.

Pearce a lăsat să se înțeleagă însă că Microsoft nu schimbă planurile de ansamblu, dar a oferit detalii despre …

o ofertă nouă, care sperăm că va reuși să îmbunătățească situația pentru cei mai mari fani pe care îi avem

În continuare, noile abonamente Office 365 Home, Personal și Academicvor primi în continuare 1 TB de spațiu OneDrive, dar Microsoft spune că

orice abonat care a primit spațiu suplimentar ca parte a ofertei noastre de spațiu nelimitat, va putea să păstreze acel spațiu suplimentar pentru cel puțin alte 12 luni

Microsoft nu va reintroduce oferta cu spațiu nelimitat pentru abonații Office 365 și le va oferi celor nemulțumiți de limitarea la 1 TB posibilitatea de a-și cere banii înapoi.

Spațiul gratuit oferit cu OneDrive va fi redus în continuare la 5 GB așa cum s-a anunțat, dar Microsoft spune că

pentru clienții serviciului gratuit care au peste 5 GB de conținut și care sunt direct afectați de reducerea spațiului, vom oferi un an gratuit Office 365 Personal, care include 1 TB de stocare

Iar pentru cei mai mari entuziaști Microsoft, care au promovat OneDrive, Microsoft mai face o concesie, dar trebuie să fiți pe fază și să cereți ceea ce se vi se oferă:

…Adăugăm o ofertă nouă care vă permite să vă păstrați cei 15 GB de spațiu de stocare gratuit în momentul în care se produc schimbările de anul viitor. Dacă aveți și cei 15 GB pentru bonusul camera roll, îl veți putea păstra și pe acesta. De acum și până la finele lui ianuarie puteți să cereți păstrarea spațiului folosind link-ul de mai jos:

Cum trebuie să procedez pentru a păstra bonusul și cei 15 GB ?

1. Odată accesat link-ul de mai sus veți ajunge la o pagină  unde trebuie să apăsați butonul din partea de jos (1):
Pagina cu oferta OneDrive
2. După autentificarea în contul Microsoft, permiteți aplicației preview.onedrive.com accesul și confirmați-i dreptul de a modifica spațiul alocat contului personal (apăsați pe Yes – 1):
Oferta OneDrive - 2
3. Ar trebui să primiți această confirmare:
Oferta OneDrive - 3
4. O privire asupra spațiului disponibil ar trebui să reflecte păstrarea spațiului de 15 GB acordat gratuit (1) și a celui pentru camera roll (2). Imaginea afișează și spațiul de 1 TB asociat unui abonament Office 365 Home (3):
Oferta OneDrive - 4
Succes !

Back To Top
Search