FAQ-reinstall-W10

Tocmai am primit câteva întrebări de la mai mulți cititori care vor să știe cum funcționează upgrade-ul gratuit la Windows 10 în anumite scenarii. Scenarii care, foarte probabil, vor fi des întâlnite în practică, mai ales privind reinstalarea versiunii publice (comercială) a Windows 10 pe curat după upgrade-ul gratuit de la Windows 7 sau 8.x.

Pentru cei mai mulți utilizatori lucrurile trebuie să fie foarte simple

Dacă aceștia dețin un device sau un PC cu Windows 7 sau Windows 8.1 Genuine activat și vor face upgrade la Windows 10 ”peste” sistemul de operare curent, după ce acceptă oferta Microsoft și își rezervă upgrade-ul. După prima activare prin acest upgrade ”peste”, reinstalările – chiar și prin formatare – ale aceleiași ediții Windows 10 se pot face fără a mai fi nevoie de introducerea unei chei de produs, așa cum am detaliat aici :

Cum voi primi pachetul de upgrade ?

Pachetul de upgrade (care are puțin peste 3 GB) este descărcat apoi automat pe device / PC și este instalat după cum va dori utilizatorul: pe loc sau ulterior.

Care sunt opțiunile de upgrade de la Windows 7 sau 8.x ?

La upgrade utilizatorii au opțiunea de a selecta ce doresc să păstreze și pot opta între a păstra totul (programe, fișiere, setări – upgrade ”peste”) sau a nu păstra nimic. Practic aceasta echivalează cu o instalare pe curat și suntem scutiți de efectuarea manuală a oricăror verificări ale licenței, care sunt făcute automat pe durata upgrade-ului.
Ca și în Windows 8.1, Windows 10 are opțiunile de refresh și reset, la care este preferabil să recurgeți în această ordine dacă unele lucruri nu mai funcționează cum trebuie, înainte de a formata.

OK, dar dacă ulterior trebuie să reinstalez de la zero ?

Microsoft spune că va fi posibilă reinstalarea pe curat folosind informații care confirmă proveniența licenței din upgrade.

Cum este posibil acest lucru ?

Aceste informații, legate de PC-ul pe care se face upgrade-ul inițial sunt stocate în cloud, pe serverele de activare Microsoft. Cheia versiunii Windows instalată anterior upgrade-ului se salvează (alături de o combinație unică de identificatori hardware pentru acel PC) pe serverele de activare, licența fiind efectiv legată de hardware și nu de utilizator. Astfel Windows 10 ”va ști” ulterior că o reinstalare pe acel PC are o licență validă, chiar și prin formatare și nu va mai fi nevoie de o cheie de produs la reinstalare în acest caz.
Microsoft a dat acces utilizatorilor la descărcări ale kitului de instalare, cei interesați pot găsi aceste informații aici:

Care este situația celor care nu au licențe valide sau își cumpără / construiesc PC-uri noi ?

Pe lângă edițiile OEM ale Windows 10, Microsoft oferă și ediții la cutie sau prin descărcare. Aflați mai multe despre prețuri de aici:
Prețuri Windows 10: Home 119 USD, Pro 199 USD

Back To Top
Search