Din acest tutorial veți afla cum puteți crea în câțiva pași simpli un kit USB bootabil Windows 10 pentru PC-uri cu UEFI.

Obiectiv: În acest tutorial parcurgem cele câteva etape simple prin care se poate crea un kit USB bootabil Windows 10 pentru PC-uri cu UEFI.
Necesar:

1. Cum se face un kit USB bootabil Windows 10 pentru PC-uri cu UEFI?

1.1. Primii pași constau în obținerea unei imagini ISO cu cel mai recent kit Windows 10, versiunea de producție (non-Insider), care se poate face parcurgând un tutorial recent: https://old.cosmintataru.ro/cum-se-face-un-kit-iso-windows-10-folosind-media-creation-tool
1.2. În continuare avem nevoie de un utilitar gratuit foarte popular, recomandat și de colegul nostru Cristian aici.  Descărcați utilitarul Rufus accesând pagina de descărcări, de unde alegeți prima variantă din listă:    1.3. După descărcare, conectați stick-ul USB la PC. 1.4. Executați utilitarul Rufus prin dublu-click pe executabilul descărcat (1 mai jos). Confirmați lansarea, dacă vi se cere, apoi priviți în bara aplicației (2) pentru a verifica dacă nu aveți mai multe stick-uri conectate la PC. Dacă aveți, apăsați pe săgeata din dreapta primei casete cu opțiuni de sus (3 mai sus) și selectați stick-ul corect, asigurându-vă că nu ștergeți ceva important.
1.5. Configurați Rufus așa cum am indicat în următoarea captură de ecran:

  • 1 – GPT partition scheme for UEFI,
  • 2- FAT32 (Default),
  • 3- 4096 bytes (Default),
  • 4 – Dați un nume relevant kitului, pentru a fi ușor de recunoscut la conectarea la PC și lăsați restul de căsuțe cum se află
  • 5 – Apăsați butonul cu unitatea optică
  • 6 – Selectați imaginea ISO a Windows 10 de pe PC
  • 7 – Apăsați pe Open pentru a reveni la Rufus

1.6. Apăsați pe Start (1) și – după citirea atentă a avertismentului privind formatarea – confirmați (2) pornirea operațiilor. 1.7. După pregătirea și formatarea stick-uluiRufus începe copierea fișierelor pe stick. Înarmați-vă cu răbdare, pentru că operația va dura minute bune. 1.8. La final, închideți utilitarul Rufus și verificați stick-ul:

2. Concluzii și idei

Felicitări! Tocmai ați realizat un kit USB Windows 10 bootabil pentru PC-uri cu UEFI! Îl veți putea folosi pentru instalarea Windows 10 nativ pentru UEFI pe curat prin bootare de pe stick. Dacă dispuneți de un alt stick pentru treburile curente, păstrați acest kit USB o vreme pentru reinstalarea PC-ului. După 3-4 luni este recomandabil să refaceți operațiile de mai sus, pentru a avea un kit la zi.

Back To Top
Search