Vista-EOS11

Practic ce înseamnă acest lucru ?

[box type=”blue”] Suport mainstream înseamnă perioada în care Microsoft acordă în mod regulat și gratuit actualizări de securitate și patch-uri pentru un produs. [/box] [box type=”blue”]Odată ce produsul iese din faza de suport mainstream, el intră în perioada de suport extins (Extended Support). Actualizările de securitate rămân gratuite, dar majoritatea celorlalte sunt oferite contra cost și necesită un contract separat, numit Hotfix Agreement. [/box] În cazul Windows Vista, Microsoft spune că e timpul să trecem la Windows 7, dacă nu am făcut-o deja. Cu toate acestea, suportul extins (contra cost) pentru Windows Vista mai durează până la 11 aprilie 2012, pentru toate versiunile acestui sistem de operare.
Windows XP este un caz particular de longevitate și din acest punct de vedere. Lansat în 2001, acest sistem de operare nu va ieși din faza de suport extins până în aprilie 2014 (pentru Windows XP Service Pack 3). Însă cota de piață XP este considerabil mai mare decât aceea a Windows Vista. Tot în 2014 încetează și suportul extended pentru Office 2003.
De la 9 aprilie 2012 Microsoft a trecut și Office 2007 în perioada de suport extins.
În februarie, Microsoft a actualizat discret perioadele Product Lifecycle pentru a extinde suportul acordat versiunilor consumer ale sistemelor de operare Windows Vista și Windows 7 la 10 ani (5 mainstream, 5 extended), pentru a le alinia cu versiunile Business ale sistemului de operare de la Microsoft.
Statcounter arată că în prezent Windows Vista deține puțin peste 9 procente din cota de piață a sistemelor de operare desktop, față de Mac (7,3%). Windows 7 este la 46,5% iar Windows XP la 33,5%.

Back To Top
Search