antiviruses

Dacă luptăm împotriva virușilor pe calculator, să vedem mai întâi

Ce este un virus informatic și de ce vrem să ne ferim de așa ceva

Termenul de virus informatic a apărut în 1983 și a fost utilizat de cercetătorul american în informatică Frederick B. Cohen, cunoscut ca inventatorul tehnologiilor de protecție antivirus. Cohen a definit virusul ca pe un program care poate infecta celelalte programe prin modificarea acestora eventual chiar prin încorporarea în ele a unei versiuni proprii, chiar superioară celei inițiale. În lucrarea sa din 1984, intitulată ”A computer virus”, Cohen arăta că un virus se poate răspândi într-unul sau mai multe calculatoare, pe diferite căi, folosind datele de acces ale utilizatorilor. Fiecare program infectat – a mai spus el –  se va comporta mai departe ca un virus.

De aici reținem ideea de bază, anume că un virus infectează programele. Dar nu numai programele, ci și fișierele create cu programele infectate, de multe ori. Exemple tipice sunt fișierele Microsoft Office care folosesc macro-uri (scripturi), fișierele PDF, sau JPG. Dar fișierele de date infectate depind mai totdeauna de un executabil extern.

Spre deosebire de viruși, viermii sunt programe malițioase (malware) care se autocopiază de pe un sistem pe altul, fără a afecta alte fișiere. De exemplu, anumiți viermi se raspândesc prin e-mail.

Mai avem de-a face cu o categorie de malware, anume troienii, care au întotdeauna efecte neașteptate, fiind porți deschise pentru răufăcători care acționează de la distanță pe sistemele infectate, sustrăgând parole și alte informații confidențiale. Sistemele astfel accesate sunt folosite pentru atacuri denial-of-service (DoS – supraîncărcarea sistemului atacat cu informații, trafic și comenzi, până la blocare). Dacă se folosesc mai multe sisteme infectate pentru un asemenea atac, atunci atacul este de tip Distributed Denial of Service (DDoS).

Termenul general pentru software dăunător este malware (malițios). Malware este acel program, fișier sau cod care face modificări pe un sistem fără acordul utilizatorului.

Acum, dacă știm în linii foarte mari cu ce avem de-a face, să vedem ce e de făcut pentru a ne proteja sistemele.free_antiviruses

La ce să te aștepți de la un program antivirus

Orice PC neprotejat este în ziua de azi automat infectat. Chiar dacă nu este evidentă la prima vedere, infecția poate aduce în timp pierderi de date, furarea identității și reducerea/pierderea funcționalității sistemului.

Câștigul adus de instalarea unei aplicații antivirus este de la sine înțeles. Cu toate acestea, multă  lume este reticentă cu privire la instalarea unui astfel de program. Principalul motiv invocat este încetinirea provocată pe sistem de un antivirus. Soluțiile antivirus moderne nu mai creează nici un fel de problemă din acest punct de vedere, pentru că sunt proiectate pentru protecție sporită cu minime cerințe de resurse pe sistem. Mai mult, softul se actualizează automat și poate proteja/curăța sistemul cu minimă intervenție din partea utilizatorului.

Cele mai noi soluții antivirus sunt foarte eficiente atât împotriva virușilor cunoscuți, cât și a celor necunoscuți, și folosesc diferite metode de protecție proactivă. Dar fiecare producător folosește metode diferite pentru protecție, și de aici departajarea privind calitatea și eficiența programelor antivirus de pe piață.

Soluția ideală antivirus ar trebui să fie eficientă ca protecție, cât mai light în ce privește resursele sistemului, ușor de utilizat și rentabilă ca preț.

Criterii de alegere

Tipurile de protecție

Cele mai bune programe antivirus vizează protecție contra virușilor, troienilor, viermilor dar ar trebui să ”prindă” rootkit-uri și programe keylogger, să avertizeze cu privire la atacuri phishing și/sau prin e-mail. Chiar dacă o protecție amplă o oferă o suită de securitate complexă, un antivirus bun trebuie să protejeze în cât mai multe direcții posibile.

Eficiența

Se măsoară prin procentul în care un program antivirus detectează și/sau curăță malware, comparativ cu altele.

Ușurința la instalare și configurare

De la setup la configurarea produsului trebuie să se descurce ușor oricine.

Ușurința în utilizare 

Funcționalitățile complexe ale unui antivirus trebuie sa fie ușor de folosit pentru un neinițiat și totodată flexibile și configurabile îndeajuns pentru cei avansați. Utilizatorul obișnuit vrea o soluție de genul ”instalează-și-uită”, care să rezolve (aproape) toate sarcinile singură.

Caracteristici 

Pachetul de caracteristici cu adevărat funcționale referitoare la securitate, ergonomie și performanță este ceea ce ne dorim cu adevărat, nu zorzoane care atrag utilizatorul și care nu folosesc la nimic.

Frecvența și calitatea actualizărilor

Un antivirus bun este eficient numai dacă are rapid ripostă împotriva celor mai noi amenințări.

Documentație și suport de la producător

Un software bine proiectat nu trebuie să ceară citirea unui manual stufos de utilizare, dar trebuie să aibă un manual bun. Pe lângă aceasta, producătorii serioși de software oferă suport online și offline de calitate. Suport adițional pentru progam poate sau nu să fie oferit telefonic, prin e-mail, chat live sau prin baze de documentare (bază de cunoștințe și tutoriale.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorului aflat în situația de a alege un program antivirus am creat categoria Review și subcategoria AV Review, unde vei găsi de-a lungul timpului teste și comentarii privind cele mai bune soluții antivirus.

Back To Top
Search