RAM-on-mobo

Indiferent de sistemul de operare instalat, utilizarea eficientă și cât mai completă a memoriei RAM este, contrar convingerilor multor utilizatori, un lucru bun. Printre altele, sistemele de operare moderne exploatează memoria RAM ca un spațiu volatil foarte rapid accesibil de stocare a fișierelor cu care se lucrează la un moment dat. Așadar, dacă sistemul nu încetinește mai mult ca de obicei și dacă nu observăm activitate neobișnuită a hard discului, totul este în regulă.

Cum facem diferența dintre supraîncărcarea memoriei și încărcarea normală ?

Dacă memoria este încărcată și PC-ul este foarte lent, avem cu siguranță o problemă. Primul lucru la care ne uităm pentru a verifica este led-ul care reflectă activitatea hard discului.
01-utilizare-RAM-LED-ul-hard-discului.png
Dacă LED-ul hard-discului pâlpâie sau luminează aproape încontinuu, mai mult ca sigur hard discul este folosit pentru a compensa memoria insuficientă (disk swapping – se folosește ca memorie un fișier de pe disc, numit swap file sau page file). Un hard disc cu platane este mult mai lent decât memoria RAM și chiar un SSD poate avea dificultăți în a ține pasul cu memoria RAM. De aceea sistemul va fi foarte lent.
Dacă vă confruntați frecvent cu această situație, trebuie să luați în calcul un upgrade de memorie RAM sau să închideți programele inutile deschise la acel moment, fie să folosiți programe care nu au nevoie de foarte mult RAM.
Diferența este dintre această situație și una în care memoria RAM este exploatată eficient, dar fără încetinirea sistemului devine clară. Programele utilizează mai întâi memoria RAM, atât cât le permite sistemul. Dacă avem RAM suficient, el va fi utilizat, dar PC-ul nu va deveni lent și nu vom vedea swapping. Dacă deschidem Task Manager, (click dreapta pe taskbar apoi click pe Task Manager) vom vedea în acest utilitar (inclus în Windows XP, VIsta, Windows 7 și 8) tabul Performance :
02-Task-Manager.png
03-Task-Manager.png
În Windows 8, Task Manager arată diferit dar este mai ușor de citit:
04-utilizare-RAM-Task-Manager-in-Windows-8.png
Aici găsim informații despre memoria sistemului și despre modul în care ea este folosită.

Despre caching

Gestionarea memoriei a fost îmbunătățită treptat cu fiecare versiune Windows, fiind eliminate probleme ale programelor și componentelor sistemului de operare care încărcau memoria inutil (cu siguranță ați auzit despre memory leaks). Chiar dacă am fi tentați să credem, de exemplu, că Windows XP este un sistem de operare ”slim”, comparativ cu celelalte versiuni Windows, nu este așa. De fapt orice versiune Windows are nevoie de o anumită cantitate minimă de RAM pentru ca sistemul de operare să poată rula decent. Aceasta este cantitatea oficială din specificațiile oficiale ale fiecărei versiuni Windows. Pentru un sistem cu adevărat bun, cantitatea de RAM trebuie să fie cel puțin dublul specificațiilor oficiale.

Cum memoria RAM s-a iefitinit semnificativ de-a lungul timpului, upgrade-ul RAM este rezonabil economic vorbind și aduce un spor semnificativ de performanță. Însă trebuie să conștientizăm că nu cumpărăm RAM doar ca să fie RAM liber pe calculator, ci pentru a-l folosi efectiv.

Ce se întâmplă de fapt, cum este utilizată memoria RAM ?

Odată cu Windows Vista a fost introdusă funcționalitatea SuperFetch, care urmărește ce aplicații sunt utilizate frecvent și ulterior ajută la încărcarea rapidă a componentelor acestora prin memoria RAM în loc de încărcarea exclusivă de pe hard disc. Pe ansamblu această tehnologie aduce un spor de viteză și face sistemul mai ”elastic”. Am pregătit un screenshot din Windows Vista, cu folderul de sistem Prefetch, unde Windows își ”notează” ce aplicații și componente sunt încărcate mai des și cum să le încarce eficient :
Prefetch.png
Această metodă este prezentă chiar și în Windows 8:
05-utilizare-RAM-Windows-8-prefetch.png

Memoria RAM neutilizată este memorie risipită

În concluzie, Windows nu utilizează memoria sistemului doar pentru sistemul de operare, ci și pentru încărcarea rapidă a programelor și componentelor de programe frecvent utilizate. Această acțiune se numește RAM caching iar cache-ul RAM este afișat în Task Manager (revedeți screenshoturile de mai sus).
Cu alte cuvinte, dacă sistemul are suficient RAM pentru sine și mai are loc și pentru caching, totul va merge ”ca uns”.
Caching-ul RAM are prioritate mai mică față de programe. Aceasta înseamnă că dacă un program va cere mai mult RAM pentru a executa ceva, cache-ul RAM trece pe un loc secundar, lăsând în prim plan memorie liberă pentru programul respectiv.
Atunci când programele umplu memoria RAM (utilizare normală sau probleme cu RAM leaks, programe proiectate deficitar) și nu mai este loc și pentru RAM cache, acele date pentru RAM cache sunt trecute pe hard disc, în fișierul Pagefile.sys. De aceea calculatorul devine foarte lent (hard discul nu se compară ca viteză cu memoria RAM) și apare fenomenul numit swapping. În loc să preia dinamic în RAM anumite elemente care asigură fluiditate în rulare, sistemul citește acele elemente de pe disc.

Back To Top
Search