Surface-Pro-3-generic

Cine nu a folosit măcar odată opțiunile de refresh sau de reset care sunt incluse în Windows 8 și Windows 8.1, care nu vor lipsi nici din Windows 10 ? Ele au nevoie de o imagine de recuperare de pe hard disk, dar ce faci dacă discul nu mai este accesibil ? Ai nevoie de o imagine de recovery.

Cu un refresh puteți inițializa sistemul de operare la starea de imediat după o instalare pe curat, păstrându-vă fișierele, iar cu un reset puteți readuce Windows și întreg PC-ul fix ca în prima zi de la achiziționare, proaspăt instalat, fără setări, fișiere sau aplicații pe el.
Ambele opțiuni (refresh și reset) funcționează doar dacă PC-ul are o partiție internă (pe hard disc) sau un disc extern pentru recovery și mai toate PC-urile noi cu Windows preinstalat au așa ceva.

Ce e de făcut dacă hard discul Surface nu mai poate fi accesat ?

Cum poți recupera licența Windows pentru reinstalare ? Dacă îți iei măsuri de precauție și creezi o imagine de recovery, totul este foarte simplu.

Dar dacă nu am creat acea imagine ?

Până acum Microsoft, ca mulți alți producători de PC-uri, nu a oferit asemenea imagini de restaurare. Ori pentru tabletele Surface, care au drivere și nevoi specifice, o situație în care nu mai poți porni normal device-ul de pe hard disc e o problemă destul de delicată și de costisitoare, mai ales dacă nu mai ai garanție pentru tabletă. Cu ceva vreme în urmă, atunci când a lansat un update care a blocat tabletele Surface RT, Microsoft a oferit o imagine recovery pentru acestea, iar recent, probabil învățând din acea experiență, pentru mai multă siguranță, Microsoft a lansat o pagină specială de suport de unde utilizatorii pot descărca imagini pentru toate tabletele Surface (RT, Pro, Surface 2, Surface Pro 2 și Surface Pro 3). Descărcarea este gratuită și se face în câțiva pași simpli.

Care sunt pașii de urmat pentru descărcarea imaginii recovery asociată tabletei mele Surface ?

Înainte de orice, ai nevoie de un cont Microsoft. De vreme ce folosești Microsoft Surface, e foarte probabil să ai deja unul și voi presupune aceasta. Apoi, dacă nu ai făcut-o deja, trebuie să-ți înregistrezi tableta la suport la Microsoft. Este simplu: accesezi această pagină și te autentifici în contul Microsoft. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, în zona 1 am instrucțiuni despre refresh și reset în Windows 8.x și în zona 2 despre capacitatea stick-ului USB pe care trebuie să-l folosesc pentru a crea imaginea de restore. Eu am două device-uri deja înregistrate (zona 3) iar dacă vreau să înregistrez încă unul, trebuie să dau click pe modelul respectiv din zona 4:

Inregistrare Surface la support
Inregistrare Surface la support

Pentru a înregistra un device nou o să luăm ca exemplu un device Surface RT suplimentar. Facem click pe cercul din fața sa și ni se cere să introducem seria aparatului (1), cu ajutorul unui ghid ilustrat pentru localizarea acestui număr pe toate modelele (2) putem realiza înscrierea (3):

Inregistrare Surface la support - seria Surface
Cum găsești seria tabletei Surface
După ce am înregistrat device-ul, îl putem selecta din listă (1) pentru a-i descărca imaginea de recovery (2):
Selectare model inregistrat pentru descarcare imagine recovery
Selectare model inregistrat pentru descarcare imagine recovery

Mai departe vom vedea butonul de descărcare (1):

Descarcare imagine Surface
Descarcare imagine Surface

Important de reținut

  • Pentru Surface RT și Surface 2, stick-ul USB trebuie să aibă cel puțin 8 GB efectiv liberi.
  • Pentru toate modelele Surface Pro stick-ul trebuie să aibă cel puțin 16 GB efectiv liberi.
  • Nu descărca imaginea direct pe stick-ul pe care vrei să îl creezi pentru recovery.

Ce fac mai departe ?

Ultima etapă constă în crearea unui stick cu imaginea de recuperare Surface, despre care vom vorbi într-un tutorial separat.

Back To Top
Search