10130-Feat

Microsoft a lansat aseară târziu Windows 10 build 10130 prin Fast ring. Anunțul a fost făcut de … Joe Belfiore, în tandem cu Gabe Aul, prin Twitter și pe Blogging Windows.

Responsabilul Windows Insider la Microsoft, Gabriel Aul spune că Windows 10 build 10130 include un număr de schimbări și îmbunătățiri și că pe ansamblu sistemul de operare este mai bine finisat și mai stabil comparativ cu build-ul anterior – 10122, pe care aproape că l-am ignorat aici, la Windows fără limite, pentru că s-a dovedit a fi instabil, cu probleme încă de la instalare.
Personal am testat Windows 10 build 10125 imediat ce a fost disponibil neoficial pe Internet, și s-a dovedit a fi stabil și foarte plăcut de utilizat, atât pe desktop, cât și pe laptop sau pe Surface Pro 3.
Momentan am trecut la 10130 pe desktop și pe Surface Pro 3. Totuși, vă recomand să testați în mașini virtuale înainte de a instala pe un PC important / principal.
Build-ul 10130 vine cu noul set de iconițe mult-așteptat de utilizatori, care au criticat designul anterior. Acum iconițele sunt rafinate și au un design 3d modern, dar familiar în același timp. Microsoft tocmai a postat o imagine comparativă cu iconițele cele mai frecvent întâlnite din Windows 8.1, cu setul anterior din build-urile mai vechi Windows 10 Insider Preview și cu cele curente:

Seturi iconite Windows 8.1, Windows Insider Preview initial si Windows Insider build 10130
Seturi iconite Windows 8.1, Windows Insider Preview initial si Windows Insider build 10130
Meniul Start are acum numeroase îmbunătățiri, iar marginile inestetice din Action Center au fost eliminate, în baza feedback-ului de la utilizatori.

Listele dinamice (Jump Lists) au fost actualizate cu un design modern:
10130 - Jump ListsContinuum este și el actualizat cu gestul de tragere scurtă cu degetul din partea superioară a unei aplicații în jos pentru afișarea barei de butoane de comandă, la fel ca în Windows 8.1, la cererea participanților la Windows Insider.
Microsoft Edge (încă numit Project Spartan, Microsoft este în proces de redenumire și rebranding pentru browser) a fost și el îmbunătățit cu posibilitatea de a fixa pe lateral panoul Cortana, panoul Reading List și cele de setări, printre altele.
Are acum și opțiuni avansate de imprimare, iar etichetele din bara de adrese au fost actualizate. Modul de afișare pentru citire (Reading View) a fost și el îmbunătățit cu suport pentru conținut nou.
Tot în baza feedback-ului primit, bara de sarcini de pe fiecare desktop virtual arată acum în mod implicit doar butoanele aplicațiilor și programelor de pe acel desktop, dar opțiunea de a vedea butoanele aplicațiilor pe toate taskbars în toate ecranele virtuale este disponibilă și ea în setări.
De asemenea Cortana răspunde acum la combinația de taste Windows + C prin afișarea unui mic panou cu animația familiară, semn că microfonul este deschis și se pot face solicitări.
10130 - mini Cortana
Microsoft a mai adăugat o imprimantă virtuală cu ieșire PDF pe care a numit-o “Microsoft Print to PDF”.

Disponibilitate în slow Ring

În ceea ce provește Windows 10 build 10122, acesta nu va ajunge în Slow Ring și nu va fi disponibil ca ISO din cauza unui bug care afectează funcționalitatea pe PC-urile upgradate de la Windows 7 sau Windows 8. Microsoft precizează însă că, în condițiile în care Windows 10 build 10130 se dovedește stabil și nu are bug-uri majore, acesta va ajunge în slow Ring și va fi disponibil ca ISO.
Windows 10 build 10130 ar trebui să se instaleze automat pe PC-urile cu Windows 10 Insider Preview din Fast Ring, dar îl puteți instala mai repede verificând Windows Update în aplicația Settings. Nu uitați să vă asigurați că ați optat pentru Fast Ring.

Back To Top
Search