Windows-8-1-computer11

Mary-Jo Foley (ZDNET) a publicat două slide-uri apărute pe site-ul unui blogger francez la ma-config.com, slide-uri care dezvăluie noi planuri Microsoft pentru Windows 8.

Slide-urile sunt extrase dintr-o prezentare făcută la Londra la o conferință pe teme de arhitectură software desfășurată anul acesta la Londra. Unul dintre slide-uri vorbește despre evoluția virtualizării desktopului și face referire la ”Windows Next”, programat să apară după 2012:
Adopție virtualizare
Una dintre prezentările de la conferința amintită, numită ”Desktopul ca un serviciu” descrie problemele cu care se confruntă utilizatorii astăzi, cum ar fi incompatibilități software, celebrul DLL hell, gestionarea greoaie și costisitoare, upgrade-uri complicate și alte situații neplăcute de care clienții se feresc tot mai mult și pe care aceștia nu le mai acceptă.
Ori o soluție viabilă, care revine tot mai des în comunicările oficiale Microsoft este virtualizarea, sau, mai precis, o gamă foarte largă de servicii de virtualizare.
Microsoft oferă deja produse cum ar fi Virtual Desktop Infrastructure (VDI); virtualizarea aplicațiilor (App-V, MED-V, Remote Apps, Terminal Server), virtualizarea sistemului de operare (Remote Desktop, Terminal Services, VDI); virtualizarea informațiilor (redirectarea folderelor și synch); virtualizarea hardware (Hyper-V), și diferite alte oferte pentru System Center management.
Chiar dacă VDI pare soluția magică, nu este același lucru cu ”desktop as a service” (DaaS), potrivit reprezentanților Microsoft, DaaS oferind mai mult.

În mediul DaaS, desktopul nu este asociat cu un dispozitiv, ci ca o interfață care poartă aplicațiile utilizatorului, datele acestuia, setările și elementele de securizare a accesului. Aplicațiile sunt gestionate centralizat în ”App Store”, setările în ”user state store” și așa mai departe. Până și sistemul de operare este oferit de ”App Store”, ceea ce face ca defecțiunile hardware să nu mai conteze atât de mult, pentru că programele, setările și datele sunt salvate în cloud.
În mod curent, cu Windows 7, Microsoft oferă virtualizarea datelor utilizatorului, setărilor și aplicațiilor, folosind App-V.
Odată cu Windows Next, Microsoft va putea trece și la virtualizarea sistemului de operare, introducând în Windows 8 funcționalități native virtual hard disc (VHD).
Din experiență pot spune că nu este obligatoriu ca Microsoft să și introducă imediat toate aceste soluții (vezi multitudinea de caracteristici retrase din Longhorn – Vista, de exemplu), dar în același timp servicii virtuale cum sunt BPOS și Office 365 mă fac să cred că aceasta este direcția spre care mergem, chiar dacă schimbarea se va produce (sau nu) complet odată cu Windows 8.
Back To Top
Search