
Începând cu Windows 8, Microsoft a mutat multe setări din Control Panel în aplicația Settings, despre care vorbim pe scurt în acest tutorial.
A. Cum pot accesa aplicația Settings în Windows 10 ?
A1. Metoda 1 – din meniul Start
1. Apăsați butonul Start de pe taskbar sau de pe device-ul dumneavoastră cu Windows 10.
2. Apăsați pe butonul Settings (cel cu rotița zimțată)
A2. Metoda 2 – din ecranul Start

Pentru accesare:
1. Apăsați butonul hamburger asociat meniului

2. Accesați aplicația Settings în partea de jos a ecranului.
A3. Metoda 3 – din centrul de acțiuni (Action Center)

2. Apăsați pe butonul All settings
B. Ce se găsește în aplicația Settings ?


2. Dispozitive: cuprinde setări și informații despre imprimante și scannere, dispozitive conectate, mouse și touchpad, tastare și redare automată.

3. Rețele și Internet: cuprinde setări și informații despre utilizarea datelor, rețele virtuale private, dial-up, rețea ethernet și proxy.

4. Personalizare: cuprinde setări și informații despre fundalul desktop, culorile din sistem, ecranul de blocare, teme și meniul/ecranul Start.

5. Conturi: cuprinde setări și informații despre contul utilizatorului curent, opțiuni de autentificare, acces cont de la serviciu, familie și alți utilizatori, sincronizarea setărilor.

6. Timp și limbă: cuprinde setări și informații despre dată și oră, regiune și limbă, vorbire.

7. Ușurință în folosire: cuprinde setări și informații utile pentru persoanele cu dizabilități, dar nu numai: narator, mărire ecran, contrast sporit, subtitrări, tastatură, mouse, alte opțiuni conexe.

8. Confidențialitate: cuprinde setări și informații despre acordarea sau nu a accesului la diverse date personale, locație, cameră, microfon, vorbire, scriere (inking) și tastare, informații despre cont, contacte, calendar, mesagerie, radiouri, alte dispozitive, feedback și diagnosticare, aplicații care rulează în fundal.

9. Actualizări și securitate: cuprinde setări și informații despre Windows Update, Windows Defender, copii de siguranță, restaurare, activare și opțiuni pentru dezvoltatori.

C. Concluzii
Cu aplicația Settings, Microsoft vrea să înlocuiască treptat clasicul Control Panel din edițiile Windows anterioare. Și mai urmărește un scop: unificarea interfețelor din Windows, pentru că pe un dispozitiv mobil, intefața aceasta tip aplicație este mai ușor de folosit.
Ca să fiu sincer, personal mi-a plăcut mai mult aplicația Settings din Windows 8.1 ca estetică:
Când spun estetică, nu mă refer neapărat la împărțirea pe categorii sau la așezarea pe ecran, dar cel puțin culorile nu erau așa deprimante ca gri-ul monoton cu iconițe monoicolore din Windows 10:
Cel puțin am găsit o modalitate de afișare care arată mai bine și este practică. Am obținut-o prin redimensionarea ferestrei și seamănă cu așezarea de pe Windows 10 Mobile:
Aștept părerile voastre despre această aplicație la comentarii.