Settings-feat

Începând cu Windows 8, Microsoft a mutat multe setări din Control Panel în aplicația Settings, despre care vorbim pe scurt în acest tutorial.

A. Cum pot accesa aplicația Settings în Windows 10 ?

În Windows 10 există mai multe metode de a accesa Settings, o să vi le prezint pe cele care sunt cel mai des la îndemână.

A1. Metoda 1 – din meniul Start

1. Apăsați butonul Start de pe taskbar sau de pe device-ul dumneavoastră cu Windows 10.
Accesare Settings Windows 10
2. Apăsați pe butonul Settings (cel cu rotița zimțată)

A2. Metoda 2 – din ecranul Start

Dacă folosiți ecranul Start (în modul Continuum, de exemplu, când treceți la utilizarea ca tabletă pe un device hibrid), legătura pentru Settings nu este imediat disponibilă, fiind ascunsă sub meniul hamburger.
Accesare Settings Windows 10 din ecranul Start
Pentru accesare:
1. Apăsați butonul hamburger asociat meniului
Accesare Settings Windows 10 din ecranul Start
2. Accesați aplicația Settings în partea de jos a ecranului.

A3. Metoda 3 – din centrul de acțiuni (Action Center)

Aceasta este o metodă foarte simplă, iar butonul All settings este afișat permanent printre opțiunile din Action Center.
1. Deschideți Action Center
Accesare Settings Windows 10
2. Apăsați pe butonul All settings
 

B. Ce se găsește în aplicația Settings ?

Odată cu Windows 10, posibilitățile de personalizare Windows s-au modificat destul de mult. În acest tutorial vedem cum se pot schimba culorile și accentele pentru meniul Start, taskbar, centrul de notificări și butoane.
07 Accesare Settings - aplicatia
Fereastra aplicației Settings, cu cele nouă categorii descrise mai jos.
1. Sistem: cuprinde setări și informații despre display, notificări și acțiuni, aplicații și caracteristici, multitasking, modul tabletă, energie, stocare, hărți offline, aplicații implicite, informații despre PC
2 - Sectiuni Settings in Windows 10
2. Dispozitive: cuprinde setări și informații despre imprimante și scannere, dispozitive conectate, mouse și touchpad, tastare și redare automată.
3 - Sectiuni Settings in Windows 10
3. Rețele și Internet: cuprinde setări și informații despre utilizarea datelor, rețele virtuale private, dial-up, rețea ethernet și proxy.
4 - Sectiuni Settings in Windows 10
4. Personalizare: cuprinde setări și informații despre fundalul desktop, culorile din sistem, ecranul de blocare, teme și meniul/ecranul Start.
5 - Sectiuni Settings in Windows 10
5. Conturi:  cuprinde setări și informații despre contul utilizatorului curent, opțiuni de autentificare, acces cont de la serviciu, familie și alți utilizatori, sincronizarea setărilor.
6 - Sectiuni Settings in Windows 10
6. Timp și limbă: cuprinde setări și informații despre dată și oră, regiune și limbă, vorbire.
7 - Sectiuni Settings in Windows 10
7. Ușurință în folosire: cuprinde setări și informații utile pentru persoanele cu dizabilități, dar nu numai: narator, mărire ecran, contrast sporit, subtitrări, tastatură, mouse, alte opțiuni conexe.
8 - Sectiuni Settings in Windows 10
8. Confidențialitate: cuprinde setări și informații despre acordarea sau nu a accesului la diverse date personale, locație, cameră, microfon, vorbire, scriere (inking) și tastare, informații despre cont, contacte, calendar, mesagerie, radiouri, alte dispozitive, feedback și diagnosticare, aplicații care rulează în fundal.
9 - Sectiuni Settings in Windows 10
9. Actualizări și securitate: cuprinde setări și informații despre Windows Update, Windows Defender, copii de siguranță, restaurare, activare și opțiuni pentru dezvoltatori.
10 - Sectiuni Settings in Windows 10

C. Concluzii

Cu aplicația Settings, Microsoft vrea să înlocuiască treptat clasicul Control Panel din edițiile Windows anterioare. Și mai urmărește un scop: unificarea interfețelor din Windows, pentru că pe un dispozitiv mobil, intefața aceasta tip aplicație este mai ușor de folosit.
Ca să fiu sincer, personal mi-a plăcut mai mult aplicația Settings din Windows 8.1 ca estetică:
Settings in Windows 8.1
Când spun estetică, nu mă refer neapărat la împărțirea pe categorii sau la așezarea pe ecran, dar cel puțin culorile nu erau așa deprimante ca gri-ul monoton cu iconițe monoicolore din Windows 10:
1 - Sectiuni Settings in Windows 10
Cel puțin am găsit o modalitate de afișare care arată mai bine și este practică. Am obținut-o prin redimensionarea ferestrei și seamănă cu așezarea de pe Windows 10 Mobile:
Settings in Windows 10
Aștept părerile voastre despre această aplicație la comentarii.

Back To Top
Search