Stress

Dacă te uiți la tagurile de mai jos o să vezi minimalism digital și tagul ar putea să te inducă în eroare cumva. E adevărat, noua serie de articole pe care tocmai ai început să o citești aici se va referi în principal la viața tech în plan personal dar va aborda și multe aspecte care nu țin neapărat de tech.

Celor interesați de viața tech legată de planul profesional le recomand o altă serie pe acest blog, anume To Remote or Not to Remote.

Revenind, seria Less Tech, More Fun îți va aduce cu sugestii referitoare la limitarea inteligentă a influenței tech din viața personală, fără a renunța la aspectele cu adevărat utile sau la ceea ce îți place, evitând totodată suprasaturația adusă de gadgeturi și tehnologii.

O mică istorioară personală

Încă de prin 2016 ajunsesem să aloc prea mult timp anumitor tehnologii și gadgeturi și să mă învârt aproape tot timpul în jurul acestora. Este vorba despre unele tehnologii și produse Microsoft, pe care le-am apreciat foarte mult de-a lungul timpului și cărora le-am dedicat foarte foarte mult timp și energie.

15050208 1156372244441430 1143799170 N

Ori asta a făcut ca treptat viața mea personală să dispară. Mai rău, același lucru era pe cale să se întâmple și cu viața mea socială.

Devoram zilnic știri tech în cantități industriale, eram absent din viețile celor din jur, fiind scufundat până peste peste cap în tech. Ajunsesem să văd totul prin prisma tehnologiilor și – mai grav – nu mai alocam timp și resurse suficiente pentru lucrurile cu adevărat importante, precum sănătatea personală sau pentru familie.

În paralel, deși îmi umpleam timpul cu ceea ce mă pasiona, nivelurile de stress și saturație erau mult peste limitele acceptabile iar aceste hobby-uri legate de tech nu mai reușeau să compenseze eforturile profesionale pe care le depuneam la acea vreme

Pentru că am ignorat prea mult timp numeroasele sfaturi preventive pe care le-am primit de la prieteni și de la familie, am ajuns rapid la un nivel insuportabil (pentru mine) de tech overburn. Situația asta m-a afectat puternic, fiind extrem de obositoare. Consecințele s-au arătat din ce în ce mai des, până când am ajuns la o limită.

La limita insuportabilului – intoxicat cu tehnologie

Din a doua jumătate a lui 2018, obiectivul personal era clar: revenirea la un sanity level cel puțin acceptabil după ce scăpasem de sub control limitele raționale pentru tehnologii și gadgeturi în viața personală. Nu voi discuta aici despre aspectul material, unde, evident, au apărut unele probleme, pentru că ne interesează cel mai mult acel sanity level la care îmi doream foarte mult să revin.

Inițial am crezut că e suficient să renunț la anumite activități din afara sferei profesionale și că voi rezolva totul rapid în acest mod, scăpând de stress și saturație. Dar nu avea să fie atât de ușor, pentru că fiecare decizie are și consecințe, adesea neașteptate.

Din 2018 încoace, pentru foarte mult timp. am întors problema pe toate fețele. Au apărut foarte multe întrebări iar la unele, din fericire, am început să găsesc și răspunsuri. Despre acestea vom discuta în seria Less Tech, More Fun. 

Pe săptămâna viitoare!

Back To Top
Search