Windows-8-1-computer11


În august, Microsoft a anunțat atingerea stadiului RTM pentru Windows 8.1, dar a amânat publicarea biților pe TechNet și MSDN dintr-un motiv simplu, anume acela că de fapt RTM nu mai înseamnă versiunea finală a sistemului de operare, ci versiunea preliminară lansării pe piață, versiunea care se trimite exclusiv producătorilor hardware pentru teste, scrierea de drivere, etc.

Nu discut aici faptul că ulterior Microsoft s-a răzgândit și a publicat versiunea RTM pe TechNet și pe MSDN, realizând că dezvoltatorii sunt chiar deranjați de decizia inițială și că numărul aplicațiilor disponibile pentru Windows 8.1 la lansare nu ar fi la fel de mare pe cât și-ar dori.
Am mai scris despre schimbarea sensului termenului RTM odată cu Windows 8, iar acum revin pentru a discuta puțin despre aceasta în contextul Windows 8.1. Ei bine, în intervalul RTM – GA (Release to Manufacturing – General Availability), Microsoft și-a concentrat atenția asupra rezolvării problemelor raportate de OEMi și asupra optimizării codului pentru întreg sistemul de operare, ca și pe finisarea aplicațiilor ModernUI proprii incluse în WIndows 8.1 la data GA.
Optimizările pentru Windows 8.1 aduc schimbări semnificative în tot sistemul de operare, și mă refer la modificările ”de sub capotă”, nu la cele de aspect. Un update preliminar GA, numit Windows 8.1 GA Rollup A aduce aceste modificări.
Scopul final, așa cum a fost declarat de Microsoft, este acela de a oferi utilizatorului final o experiență de calitate.
Windows 8.1 GA Rollup A este ceea ce la Microsoft s-ar numi un update Quick Fix Engineering (QFE). Pe lângă publicarea via Windows Update, acest pachet va ajunge și la producătorii hardware, pentru preinstalare pe sisteme, înainte de lansarea pe piață. Acest set de update-uri a fost finalizat la o lună de la RTM (adică luna trecută la final). Dacă vă întrebați ce modificări sunt aduse pe sistem, probabil veți fi dezamăgiți să constatați că nu sunt prea multe schimbări vizibile, și trebuie să subliniez din nou că sunt schimbări interne, în sistemul de operare și prea puține la suprafață.
Potrivit lui Paul Thurrott sunt 658 de pachete de actualizare în total în acest set, care actualizează, printre altele, Common Foundation (kernelul NT kernel și HAL – hardware abstraction layer), Secure Startup, Smart Cards, Internet Explorer (intern), imprimarea, Shell, Tech Services Framework (accessibilitate), nucleul grafic, DWM, compatibilitate aplicații, DirectX, .NET, PowerShell, JScript 9, mediul Recovery Windows (WinRE), panoul Tablet PC Input (TIP), servicul de locație Windows, Hyper-V, Bluetooth, VPN, Tethering, codecurile pentru imagine Windows, căutarea, AppX, Windows Reader, Windows Media Viewer/ camera de pe Lock Screen, Remote Assistance, Windows Webcam Experience, Windows Defender, WinPE (Windows Preinstall Environment) sau Windows Store.
Ce am observat la suprafață ? Doar că a apărut o bară neagră din partea inferioară a Internet Explorer 11 cu 3 puncte albe, similară cu app bar din Windows Phone. Dacă utilizatorul apasă pe ea, apare app bar-ul cu comezi adiționale. Mă refer, evident la versiunea ModernUI a Internet Explorer.
Pachetul are cam 200 MB pentru versiunea 64 bit, și aproximativ 100 MB pentru ARM și 32 bit.

Back To Top
Search