Viziunea-lui-Satya-Nadella11

Printr-un mesaj adresat tuturor angajaților companiei, CEO-ul Microsoft Satya Nadella și-a detaliat viziunea privind direcția pe care compania Microsoft va merge în perioada următoare. Deși este adresat angajaților, este limpede că mesajul, fiind și public, vizează de fapt mult mai multă lume, inclusiv presa sau investitorii.

Documentul se raportează la evoluția companiei din ultimii ani, cu accent pe nevoia de schimbare și cu promisiunea de a detalia și mai mult (în fața Senior-Managementului) spre sfârșitul lunii iulie.
Nadella spune că atunci va preciza ce schimbări sunt necesare pe zona engineering, dar și ca structură organizațională.
Mesajul pentru  angajați este postat și pe site-ul Microsoft și are la bază sintagma deja binecunoscută “cloud first, mobile first. Cu un început generic,

“Ca o companie mare, cred că este critic să ne definim activitatea de bază, dar este important și să facem alegeri inteligente în alte domenii unde putem avea un impact fundamental și succes” – spune Nadella.

mesajul ajunge să ofere și răspunsuri concrete la anumite întrebări și speculații, cum au fost cele privind o eventuală vânzare a diviziei Xbox.

”Singura și cea mai mare categorie a vieții digitale, măsurată atât ca timp și bani investiți într-o lume mobilă îainte de orice este zona de gaming. Suntem norocoși să avem Xbox în familia nostră pentru a folosi această oportunitate prin inovații unice și îndrăznețe. Microsoft va continua să inoveze și să ofere satisfacții gamerilor cu Xbox.

Nadella mai vorbește și despre necesitatea de a se face schimbări interne:

Nimic nu este exclus atunci când ne gândim să schimbăm cultura internă pentru reușita strategiilor noastre. Organizațiile se vor schimba. Vor fi comasări și achiziții. Sarcinile și responsabilitățile vor evolua. Vor exista parteneriate noi. Tradițiile obosite, învechite vor fi analizate. Prioritățile noastre vor fi schimbate. Vor fi construite noi abilități. Vor fi auzite idei noi. Se vor face angajări. Procesele vor fi simplificate.

Ce concluzii se desprind din acest mesaj ?

Mesajul folosește metalimbajul business corporate și are nevoie de câteva lecturi atente înainte de o decriptare realistă. Este normal la un asemenea nivel, mai ales că totul este revizuit și de responsabilii de imagine și strategie, ca și de avocații Microsoft.
Lasând la o parte acest metalimbaj ramân câteva puncte clare.

A. Microsoft are o orientare diferită față de perioada Ballmer

Vorbind despre activitatea definitorie sau baza Microsoft, Nadella face referire directă la era Ballmer, definită ca “devices and services”:

Chiar dacă descrierea ”devices and services” a fost utilă pentru începutul transformării noastre, acum trebuie să  ne perfecționăm strategia noastră unică.

Este o distanțare clară de viziunea fostului CEO Steve Ballmer. Am mai putea adăuga că ea reflectă opiniile critice din interiorul dar și din exteriorul companiei în ce privește strategia lui Steve Ballmer:

Tradițiile obosite vor fi puse sub semnul întrebării. Prioritățile noastre vor fi ajustate.

Sintetizând, de la un Steve Ballmer jucător, compania trece la strategul Nadella, care pare că vrea să evite pariurile prea îndrăznețe în favoarea strategiilor bine cântărite.

B. Viitorul ține mai mult de experiențe decât de produse sau de servicii

Cele mai utilizate cuvinte în acest mesaj sunt munca și experiența (utilizatorului). Ele sunt chiar folosite împreună pe alocuri. Dacă vă uitați cu atenție, expresia ”digital work and life experiences” (experiențe digitale de viață și de muncă) apare cam de zece ori.
Ajutăm oamenii să facă lucrurile pe care le au de făcut” este expresia folosită de Nadella într-unul dintre paragrafe, cu un registru foarte larg. Acolo cuvântul lucrurile se referă la lucruri uzuale (“discuții cu prietenii și cu familia”), la creație (”pictură și poezie”) dar merge și la alt nivel  (“menținerea în funcțiune a unui întreg oraș”) sau chiar mai sus, la nivel global (“ajutând la crearea unui vaccin pentru HIV”).

Ne gândim la fiecare utilizator ca la un potențial dublu-utilizator – oamenii care vor folosi tehnologia pentru locul de muncă sau pentru școală sunt aceiași oameni care folosesc foarte mult tehnologia și în viața digitală personală.

Aplicațiile sunt mijlocul prin care oamenii pot avea acel echilibru dintre muncă și viața personalăpentru a împărți datele între serviciu și viață, respectând confidențialitatea pentru fiecare persoană”

C. Alte cifre semnificative din mesajul lui Satya Nadella

Încă o statistică: termenul Windows apare de 13 ori iar Office de numai două ori.
Inside Microsoft
Windows pe desktop, Windows pentru device-uri, Windows Server, Windows Phone, și aplicații universale Windows care fac legătura între diferitele tipuri de ecrane din ecosistemul Windows. Toate acestea arată că sistemul de operare este produsul care va rămâne la bază și care va oferi în continuare baza experiențelor din tot ecosistemul Windows.
Servicii ca Azure și Skype apar doar de trei ori fiecare, iar Skype Translator este amintit ca un produs care “va schimba lumea.”
Xbox apare de șase ori într-un paragraf destul de amplu, care conține “gânduri despre Xbox și importanța sa pentru Microsoft”:

Singura și cea mai mare categorie a vieții digitale, măsurată atât ca timp și bani investiți într-o lume mobilă îainte de orice este zona de gaming.  Suntem norocoși să avem Xbox în familia nostră pentru a folosi această oportunitate prin inovații unice și îndrăznețe. Microsoft va continua să inoveze și să ofere satisfacții gamerilor cu Xbox.…
De asemenea, ne folosim de multe tehnologii derivate din zona gaming ăn zona de productivitate.

Office sau Office 365 apar într-o singură propoziție. În timp ce nu poate ignora veniturile importante aduse de o divizie care are rezultate foarte bune, Nadell vrea, probabil să evidențieze că baza de entuziaști din jurul Xbox este o categorie distinctă de clienții Office.

D. Dezvoltatorii Microsoft se pot aștepta din nou la schimbări

Satya Nadella - CEO
Până acum, angajații Microsoft au fost obișnuiți cu reorganizări frecvente, cauzate în principal de schimbările din management, la nivel de executivi. Dar următoarea reorganizare – amintită trecător în acest mesaj –  pare să fie una mai de fond decât un set de permutări ”politice” după schimbările din executivul companiei.

Pe parcursul lunii iulie Senior-Managementul, împreună cu mine vom oferi mai multe detalii despre schimbările din parea de producție/dezvoltare cât și despre schimbările organizaționale pe care le credem necesare.

Totul se va face dinamic, rapid:

Pentru a furniza experiențele de care clienții noștri au nevoie în universul mobile-first, cloud-first, vom moderniza procesele de dezvoltare pentru a fi ”obsedate” de consumer, sprijinite pe date, orientate spre viteză și bazate pe calitate. … Vom face mai eficient procesul de dezvoltare-proiectare (engineering) și vom reduce timpul și energia necesare pentru atingerea obiectivelor.
…Veți vedea mai puțini oameni implicați în luarea deciziilor și mai mult accent pe responsabilitate.

E. Microsoft are un rol tot mai important pe plan global

Cuvântul lume este foarte mult folosit în mesajul lui Satya Nadella. Lumea la care se referă CEO-ul Microsoft este una nouă, în continuă evoluție și dezvoltare și mai de fiecare dată mobile-first cloud-first
Simplificând mesajul, se poate spune că dezvoltarea tehnologică și oportunitățile pentru Microsoft și pentru investitorii Microsoft vor veni din oferirea de produse și experiențe prin dispozitivele vândute masiv pe piețele emergente. Aceasta nu înseamnă însă că Microsoft renunță la sau reduce rolul clientelei business și enterprise. Pentru aceștia, planul constă în trecerea înspre cloud, adică spre Azure.
Dar cele mai bune oportunități de afaceri vin din restul lumii, cu clienți și afaceri mici și mijlocii, care nu au bugete tip enterprise.

Toate aceste aplicații vor fi proiectate special în așa fel încât toată lumea să le poată găsi, încerca și apoi cumpăra cu ușurință. Ele vor fi proiectate pentru alte ecosisteme astfel încât atunci când oamenii trec de pe un dispozitiv pe altul să aibă același conținut și aceeași calitate a serviciilor pe care le folosesc – este o cale de a pune oamenii, nu dispozitivele în mijlocul atenției.

Este destul de dificil să tragi o concluzie finală după doar cîteva zile de la publicarea acestui mesaj. Sper totuși ca punctele de mai sus să vă ajute să regăsiți ceea ce vă interesează din mesajul lui Satya Nadella. Dacă nu, haideți să discutăm mai mult la comentarii.
copyright imagini: Microsoft.
via ZDNET

Back To Top
Search