Microsoft METRO UI Description

Ce este de fapt Metro ?

Metro este un termen folosit de Microsoft pentru a descrie unul dintre limbajele de design cheie ale companiei. Chiar dacă produse diferite proiectate folosind Metro pot arăta diferit, există elemente de bază care definesc stilul, și principii de design care fac ca experiența să fie intuitivă, consistentă și unitară.

Altfel spus :

[box type=”info”]

Metro este un stil de design minimalist și eficient pentru interfețe creat de Microsoft bazat mai mult pe simboluri și text decât pe elemente decorative.

[/box]

Unde folosește Microsoft Metro ?

Metro nu este un limbaj nou. El există și a fost utilizat încă de la jumătatea anilor 90, dar a ieșit în evidență odată cu Playerul Zune și cu Windows Media Center. Ulterior a fost introdus și în sistemul de meniuri din Xbox 360.

În ultimii ani, Metro a fost utilizat în Windows Phone 7, iar odată cu Windows 8, Microsoft speră ca această interfață să fie adoptată de publicul larg.

Care sunt originile Metro ? De unde e ideea ?

Chiar dacă nu este confirmat oficial, acest limbaj pare a fi inspirat tocmai de marcajele din transportul public din zona Seattle, zonă în care se află și cartierul general Microsoft.

Cum arată Metro în realitate ?

Principalele caracteristici ale Metro includ folosirea colțurilor drepte, a casetelor dreptunghiulare sau pătrate, care folosesc mai mult text, cuvinte și simboluri.

Princiile aflate la baza Metro

  • Concentrare pe text și pe designul textului. Metro UI aduce în interfețe text curat, limpede, ușor de citit, cu estetică plăcută.

 

Dacă analizăm imaginea de mai sus, observăm că ea conține majoritar text. Nu este aglomerată, nu agresează ochii.

Metro folosește familile de fonturi Segoe, Calibri și Cambria.

  • Segoe UI (principalul font din Windows UI) pentru elemente UI ca butoane sau selectoare de dată. Segoe UI suportă alfabetele Latin, Chirilic, Grec, Arab, Hebrew, Armenian, și Georgian.
  • Calibri pentru textul pe care utilizatorul îl citește dar și pentru textul pe care acesta îl introduce. Calibri suportă alfabetele Latin, Grec și Chirilic.
  • Cambria pentru blocuri mai largi de text cum ar fi formatul magazine sau RSS reader. Cambria suportă alfabetele Latin, Grec și Chirilic.
  • Concentrare mai mult pe conținut și minimă pe interfața. Interfețele Metro elimină umbrele și gradienții interfețelor din preajma conținutului. Conținutul este supus atenției prin utilizarea titlurilor cu dimensiuni mari.

Mai putin chrome

 
Așa cum se poate observa din aplicația de mai sus, conținutul este pus în evidență cu ajutorul titlurilor mari și al textului foarte ușor de citit. Singurele elemente decorative sunt casetele colorate; adesea ele sunt folosite ca separatoare între diferite elemente de conținut.
Alte directive pentru interfețele Metro :
  • Navigarea prin conținut să fie fluidă și consistentă. Metro se bazează foarte mult pe modul în care interfața răspunde interacțiunilor cu utilizatorul. Animații consistente în toate interfețele Metro sunt utilizate pentru a shimba conținutul afișat. 
  • Design specific pentru device-ul vizat: dacă un designer utilizează Metro, el trebuie să fie atent la caracteristicile dispozitivelor pentru care proiectează aplicația. Odată cu Windows 8 această directivă pare a se fi schimbat implicit într-una care să spună că designul, deși are aceeași bază, trebuie să se așeze consistent pe ecrane de diferite dimensiuni, rămânând însă fluid, unitar, consistent.
  • Tipografie: mai exact utilizarea judicioasă și eficientă a textului, care trebuie să fie expresiv prin intermediul elementelor sale estetice variabile : grosimea, mărimea și culoarea literei.

 

Back To Top
Search