Imagesp1_dll_09_1011

StorageMicrosoft a oferit detalii despre ReFS, noul sistem de fișiere care va sosi odată cu Windows 8 ca urmaș al standardului deja îmbătrânit New Technology File System (NTFS). ReFS va debuta ca sistem de stocare doar pentru Windows 8 Server pentru moment.
Într-un articol foarte detaliat de pe blogul MSDN Building Windows 8, development managerul Surendra Verma explica avantajele și dezavantajele Resilient File System (ReFS), care este proiectat pentru îmbunătățirea sistemului NTFS introdus odată cu Windows NT în 1993 ca parte a Windows NT 3.1
Așa cum NTFS a luat locul FAT, ReFS urmează după NTFS. El preia un subset de caracteristici NTFS și adaugă noi caracteristici de protecție împotriva corupției și de scalabilitate pentru dimensiuni extreme ale sistemului de fișiere.
[box type=”yellow”] Principalele obiective ReFS sunt: menținerea unui grad ridicat de compatibilitate cu un subset de caracteristici NTFS care sunt adoptate într-o proporție mare, în timp ce altele au fost eliminate, nemaifiind eficiente din cauza complexității și a resurselor necesare.
Alte (câteva) obiective: verificarea și autocorectarea datelor, optimizare pentru scalabilitate extremă, sistem de fișiere permanent online.
Mijloacele pentru atingerea acestor scopuri sunt diverse. ReFS va include sume de control pentru verificarea integrității metadatelor și stream-uri de integritate proiectate pentru a furniza – opțional – protecție pentru datele utilizatorului, un sistem bazat pe modelul de tranzactie copy-on-write care oferă un mecanism de actualizare mult mai robust, protecție împotriva erorilor de disc latente și altele.
Scalabilitatea extremă – NTFS poate gestiona până la 16 TB de date în implementarea curentă, iar ReFS va permite 16 exabytes (EB), adică 16 777 216 TB într-un singur sistem de fișiere, în implementarea Windows 8.
Ce se elimină de la NTFS – named streams, object IDs, nume scurte (8 litere nume fișier și 3 litere extensia din era MS-DOS), compresia, criptarea via EFS, hard links și alte caracteristici.
Ce probleme apar: unitățile de stocare nu vor putea fi convertite de la NTFS la ReFS așa cum a fost posibilă conversia de la FAT la NTFS. discurile ReFS nu suportă boot-area, ceea ce implică partiții de boot separate cu NTFS ReFS nu este compatibil cu dispozitive de stocare portabile externe.[/box] Trebuie spus că ReFS este pentru moment un produs orientat în principal spre servere, dar tot așa a fost și NTFS la început, debutând în produsele Microsoft Server și Workstation pentru a ajunge pe Desktop doar cu Windows 2000.
Windows 8 client (ceea ce vom folosi obișnuit pe dispozitivele consumer) va putea citi acest sistem, dar pentru moment nu îl va folosi curent, el urmând a fi introdus în etape. Undeva după Windows 8, sistemul va fi implementat și în versiunea client.

Back To Top
Search