Windows-la-negru11

Recent am primit un mesaj de la o personă, prin care eram întrebat ce este de făcut dacă ”meseriașii” au instalat Windows piratat peste sistemul de operare Windows cu licență cu care a venit laptopul și ”licența” piratată a expirat.

Am decis să scriu acest articol pentru a veni în întâmpinarea celor care adesea dau bani grei ”meseriașilor” fără a ști că își pot restaura singuri PC-ul la setările de fabrică, dacă acesta a avut Windows preinstalat de producător.
Orice laptop sau desktop de fabricație decentă – și mă refer aici la echipamente originale, de marcă, nu la desktop-uri asamblate pe vapor sub raft – are în pachetul cu care vine un kit de reinstalare a sistemului de operare, sau o partiție (ascunsă sau nu) pe care se regăsește imaginea sistemului de operare așa cum a sosit cu PC-ul din fabrică.

Acesta nu este un kit oarecare ci este un kit specific și unic pentru codul de pe eticheta OEM (eticheta cu licența Windows preinstalat de pe spatele laptopurilor, de exemplu) a echipamentului și pentru acel PC.

„Meseriașii” care reinstalează Windows pe 10 lei sau pe o Cola/pizza vin cu un DVD luat de pe torente și formatează hard discul echipamentului dumneavoastră.
Aceasta practic elimină șansele de restaurare a sistemului folosind datele de pe eventuala partiție special consacrată de producător imaginii de restaurare (dacă ea există, desigur).
Mai mult, aceiași meseriași descarcă așa-numite loadere (mecanisme care ocolesc sistemul de verificare a activării Windows), care sunt încărcate primele la pornirea calculatorului și care pot conține software malițios extrem de periculos pentru datele dv.
Ei vă vor da asigurări că Windows nu va expira niciodată și că va merge ca uns … iar dacă aveți probleme vă lasă un număr de telefon unde și data viitoare îi veți prinde înfometați, gata să vă reinstaleze ieftin sistemul dv. de operare preferat.
Ce se poate întâmpla între timp pe calculatorul dv. ?

Așa cum spuneam, un loader se încarcă primul la pornirea unui sistem, iar aceasta înseamnă că odată cu el se pot încărca programe asociate acestuia care se execută înainte ca antivirusul de pe sistem să pornească: keyloggere (programe care capturează ce tastați), spyware (asemenea programe pot face capturi de ecran, audio și video) și alte tipuri de software malițios.
Simplul fapt că ați crezut că un Windows piratat vă reduce costurile vă poate costa de fapt mai mult decât vă puteți imagina !
Chiar dacă aveți norocul de a nu avea keyloggere sau spyware pe sistem, PC-ul dv. nu va beneficia de update-uri importante ale sistemului de operare, pentru că nu trece de validarea Genuine făcută de Microsoft periodic pe sistem. De aceea, în timp, ”economia” făcută prin priatarea Windows vă va costa tot mai mult :

  • Neavând cele mai importante actualizări sistemul este vulnerabil la viruși și malware, infecțiile fiind tot mai frecvente, chiar dacă aveți instalate soluții de securitate.
  • Neavând uneori deloc activate actualizările Windows, sistemul dv. nu va mai fi compatibil cu cele mai noi versiuni ale programelor pe care le folosiți.
  • Dacă aveți keyloggere și folosiți sistemul pentru e-banking sau pentru activități ale firmei, este practic imposibil de estimat cât de mult puteți pierde, fie și numai din cauza controalelor de stat care vor găsi software piratat în firma dv, fără a pune la socoteală datele furate sau conturile bancare prădate.

Bun, și atunci ce este de făcut ?
Vă mulțumesc pentru întrebare !
Știu foarte bine că situația economică din țara noastră nu este favorabilă și că prețurile sistemelor de operare Windows fac de cele mai multe ori ca bugetele alocate cu mari sacrificii pentru achiziționarea unui sistem să fie depășite. Simplul fapt că dumneavoastră sau prietenii dumneavoastră cu abilități IT cunoașteți instalarea sistemului de operare Windows și a loaderelor sau crack-urilor care activează diferitele versiuni ale acestuia nu vă va proteja investiția în PC-ul achiziționat, pentru motivele deja enunțate mai sus, dar și pentru altele, enunțate mai jos.
Reinstalările succesive plătite persoanelor neautorizate în mod repetat, datele și timpul pierdute în asemenea împrejurări, nemulțumirea privind funcționarea necorespunzătoare a PC-ului din motive necunoscute, vulnerabilitatea crescută a acestuia în fața infecțiilor de orice fel vă vor conduce la situații limită.

Pentru evitarea acestor situații vă propun să luați în considerare următoarele înainte de achiziționarea unui PC :

  • amânați achiziționarea sau planificați riguros o perioadă extinsă de economisire a banilor astfel încât să achiziționați un echipament original cu Windows original preinstalat.
  • verificați ca echipamentul să fie original și să aibă review-uri pozitive în mediile specializate online (verificați site-uri de review-uri consacrate, forumuri, cereți părerea specialiștilor autorizați, cu reputație)
  • verificați ca licențele preinstalate să fie legale (există certificate de autenticitate lipite pe echipament sau pe discurile originale însoțitoare)
  • IMPORTANT !!! Verificați dacă se oferă pachete de reinstalare pe suport separat și/sau instrucțiuni pentru crearea unei imagini de sistem folosind partițiile specializate asigurate de producător pentru recuperarea sistemului)
  • verificați ca producătorul să ofere garanție pe ansamblu sau pe componentele echipamentului achiziționat în termeni foarte clari
  • producătorul sau re-vânzătorul de echipamente originale trebuie să aibă centre autorizate de serviciu în România (iar vânzătorul trebuie să vă ofere (cereți insistent) o listă cu centrele service respective, unde va asigura garanția și service contra-cost post-garanție)
  • !!! Esențial !!! Nu acceptați ofertele unor terți privind reinstalarea sistemului de operare și nu acceptați service de la persoane neautorizate nici pe durata garanției. nici după aceea ! Duceți PC-ul personal la reprezentanță sau la centre de service autorizate, cu bună reputație.

Aceste precauții pot aduce satisfacția unui lucru corect făcut, vă pot proteja investiția și vă vor oferi mulțumirea utilizării unui echipament hardware care va funcționa în parametri optimi, fiind exploatat eficient prin utilizarea de software actualizat, care poate adesea să vă crească productivitatea sau performanțele pentru gaming sau multimedia.
Comentariile și întrebările dv. sunt binevenite.
Îi rog însă pe cei care chiar fac asemenea instalări/reinstalări ilegale și care se simt direct vizați de articol să se abțină de la a se făli aici cu isprăvile lor sau de la a jigni utilizatorii corecți sau autorul. Printre alte măsuri luate, comentariile lor vor fi șterse, iar adresele IP blocate definitiv pe acest server.

Back To Top
Search