Gallery_5_large11

Chiar dacă am mai spus câte ceva despre viitorul incert al Windows RT, lucrurile nu au fost foarte clare până acum câteva zile în ceea ce privește viitorul acestui sistem de operare. Haideți să vedem ce intenții are Microsoft în acest sens.

Printre semnale anterioare care i-au făcut pe mulți să creadă că Windows RT va fi pus pe linie moartă se numără și confirmarea pentru Business Insider UK de către Microsoft a încetării producției pentru tabletele Surface 2. Lansate în septembrie 2013, acestea au fost foarte apreciate de utilizatori întrucât, comparativ cu versiunea originală, Surface RT, ele au fost mai rapide și au avut o autonomie și mai bună.
Surface 2
Apoi au urmat veștile despre încetarea producției pentru tabletele Lumia 2520, lansate de Nokia în noiembrie 2013, înainte de achiziționarea diviziei mobile de către Microsoft. Știrea despre oprirea fabricării a fost publicată de site-ul olandez pcmweb.nl, care a citat un purtător de cuvânt Microsoft, fără a da numele acestuia.
Lumia 2520
Pentru cei care vor să afle mai multe despre Lumia 2520, vedeți aici un review scris de Ciprian Rusen despre acest excelent device cu Windows RT 8.1.
Revenind, recent Microsoft a decis să-și clarifice intențiile privind Windows RT. Compania a precizat că device-urile cu Windows RT nu vor avea un upgrade la Windows 10, ci doar un update care va aduce anumite caracteristici ale noului sistem de operare. În acest context, lansarea versiunilor touch ale aplicațiilor Office de către Microsoft mă trimite cu gândul la posibilitatea ca acest update pentru Windows 8.1 RT să elimine desktop-ul, care își justifica prezența doar prin versiunea specială adaptată pentru Windows RT a Office 2013, instalarea de alte programe desktop nefiind posibilă. Eliminarea desktop-ului ar putea pune device-urile cu RT într-o lumină mai bună în ochii consumatorilor, reducând confuzia acestora și numărul de apeluri la suport.
Device-urile cu ecrane mai mici de 7 inch nu vor fi eligibile pentru un upgrade la versiunea completă Windows 10. Implicit, ele ar putea rula fie un SKU Windows 10 Mobile, la fel cu Windows Phone, fie o versiune cum este cea despre care vorbeam mai sus.
Chiar dacă Microsoft a renunțat la a mai produce device-urile cu Windows RT, Geekwire scrie că gigantul software lucrează în continuare pentru update-uri la acest sistem de operare și citează un alt purtător de cuvânt Microsoft:

Așa cum Terry Myerson a anunțat pe scenă pe 21 ianuarie, Microsoft lucrează la un update pentru Windows RT, și vom avea mai multe de spus ulterior. Dispozitivele ARM vor continua să fi o parte crucială a gamei de device-uri suportate de Windows 10, cu o experiență optimizată pentru telefoane bazate pe ARM, phablet-uri și tablete mici, sub 8 inch.

Relativ recent, un dispozitiv ARM cu un ecran de 10.1 inch a apărut printre rezultatele unor benchmark-uri online. Dimensiunile ecranului sunt la fel cu cele de la Lumia 2520, dar rezoluția a fost crescută la 2k. Se pare că acest dispozitiv ar fi bazat pe un procesor Snapdragon 805 în combinație cu un chip video Adreno 420. Ar fi foarte interesant de văzut dacă și când o să apară un asemenea dispozitiv pe piață.

Back To Top
Search