01-22SurfaceProLeft_Web11

Pentru cei care nu au avut timp să urmărească recent noutățile despre Windows, Update 1 este un pas intermediar făcut de Microsoft între Windows 8.1 și Windows 9. Un pas care va decide viitorul sistemului de operare de la Microsoft în egală măsură cu pașii imediat următori.

Potrivit unor surse din Microsoft citate de Paul Thurrott, Windows 9 nu va fi un update major, cel puțin nu în sensul cu care ne-am familliarizat anterior pentru sistemul de operare de la Microsoft, ci mai degrabă o schimbare de nume pentru a se scăpa de conotațiile negative asociate Windows 8.x atât de frecvent astăzi.
Mai mult, aceleași surse spun că diferențele vor fi percepute la fel cu cele dintre Windows 8 și Windows 8.1. Nici multe, nici puține, nici disruptive, nici nesemnificative. Practic va fi o etapă înspre un target din viitorul apropiat, dar nu din viitorul imediat.
Cu Windows 8.1 am văzut care este ritmul de dezvoltare Microsoft pentru Windows pentru un ciclu anual, iar Windows 8.1 Update 1 ne arată ce poate face Microsoft într-un interval și mai scurt. Mai exact, cam 4 luni. Ceea ce ne duce cu gândul la ritmul update-urilor Windows Phone. Acolo între Windows Phone Update 1 și Windows Phone Update 3 au trecut cam 12 luni. Adică, în medie a fost un update la 4 luni.
Deși inițial se știa doar că Update 1 are menirea să apropie Windows 8.x de Windows Phone la nivel de interfețe de programare (API), cu scopul final de a se ajunge la un singur App Store și implicit la mai multe aplicații pentru device-uri touch mobile, se pare că vom vedea și unele schimbări la suprafața sistemului de operare (minore din ce știm până acum), menite să facă lucrul cu mouse-ul mai prietenos în aplicațiile moderne. Motivația este de a se trimite un semnal către zona de business, care nu a reacționat așa cum și-ar fi dorit Microsoft la schimbările introduse de Windows 8 și nici măcar la concesiile din Windows 8.1.
Este firesc să vă întrebați ce ar fi de așteptat în continuare. Spre bucuria unora și spre dezamăgirea altora, direcția pe care s-a pornit cu Windows 8.1 este cel mai probabil direcția pe care se va merge în continuare. Pentru că este direcția cea mai apropiată de planurile Microsoft pentru Windows pe termen lung. Dar să vedem unghiul din care privim când vorbim despre acest lucru.
Dacă ne gândim la Windows 8.1 comparativ cu Windows 8, putem spune fără teama de a greși că Windows 8.1 a vrut să mai corecteze câte ceva din ceea ce nu a prins în mediul business în cazul Windows 8, fără a face însă complet rabat de la planurile de a face Windows un sistem de operare mobil modern.
Chiar dacă nu pot elimina complet mediul Metro, în Windows 8.1 utilizatorii business sau consumerii ”conservatori” pot lucra mai mult în mediul desktop, fără întreruperi majore, fără acele treceri atât de șocante din Windows 8 dintre desktop și Metro și viceversa.
Pe de altă parte, din experiența personală cu Surface, pot spune că oricât îmi place ideea de a avea Office (mai ales Outlook) pe desktopul de acolo, mă folosesc foarte rar, dacă nu mai deloc de mediul desktop pe acel device touch-first. Acolo caut aplicații comode pentru interacțiuni touch și evit desktopul pentru că nu este touch friendly. Dacă pe tabletă pot face aceasta, pe desktop și pe laptop (unde nu am touch) pot face exact invers, adică să stau mai mult în mediul cel mai productiv pe un asemenea hardware, respectiv pe desktop.
O persoană oarecum tehnică se poate adapta la aceste schimbări, dar majoritatea utilizatorilor Windows sunt persoane care nu vor să audă de tehnologie decât pentru a-și face treaba sau pentru a se juca, fără complicații însă. Microsoft trebuie cumva să mulțumească pe toată lumea. Cu Windows 8 a fost ”Metro or die”. Cu Windows 8.1 a fost ”nici ca noi dar nici ca voi”. Cu Windows 9 va fi ceva de genul ”ca voi dar și ca noi”. Dacă vă așteptați ca Microsoft să dea înapoi s-ar putea să fiți dezamăgiți.
Windows 8.1 Update 1 va fi lansat prin Windows Update și nu prin Windows Store, pentru că – un alt semn de schimbare a strategiei – Microsoft vrea să evite reeditarea experiențelor avute de utilizatori la upgrade-ul Windows 8 – Windows 8.1 prin Store. Inițial va fi un update opțional (probabil la începutul lunii martie) și apoi se va instala automat de la începutul lui aprilie. De notat că este adoptată terminologia utilizată pentru Windows Phone (Update 1). Toate acestea par să indice direcția și strategia Windows OS sub conducerea lui Terry Myerson – care vine din zona Windows Phone – aceea de a se merge prioritar înspre un singur sistem de operare, evident, cu etapele aferente, pentru că sunt multe schimbări de făcut.
Spuneam de modificări la suprafața sistemului de operare. Dacă ar fi să ne luăm după build-urile recent scăpate pe Internet, Update 1 aduce fixarea în taskbar a aplicațiilor Modern UI (cu tot cu preview miniatural în taskbar). Dar nu este clar dacă aceste aplicații rulează sau nu deja în ferestre pe Desktop. Potrivit anumitor surse, se pare că această funcționalitate va fi introdusă doar în Windows 9.
Miniaturi Taskbar - China
_uploads_2014_01_Power-Off-on-Start-1
Power-Off-on-Start
Pe de altă parte, Microsoft mai adaugă și meniuri contextuale (click dreapta) cu aspect similar celor din mediul desktop în mediul Metro. Momentan aceste meniuri au fost văzute doar pe ecranul Start și pe ecranul Apps și rămâne de văzut dacă le vom vedea și în aplicațiile propriu-zise. Se pare că acestea vor primi un buton tip X pentru închiderea mai ușoară, dar nu știm nimic despre alte interfețe clasice pentru ele.
Alte modificări aduse de Microsoft sunt plasarea unui buton de power pe ecranul start, în dreapta, sus și introducerea unei tehnologii (numită wimbootpentru reducerea spațiului ocupat de sistemul de operare. Se știe că modelele de tablete Windows 8.x cu 32 sau 64 GB nu s-au vândut pentru că spațiul de stocare era mult prea mic după ce se scădeau sistemul de operare și Office din 32 sau 64 GB. Pe de altă parte wimboot va fi disponibil doar cu device-uri noi și nu va putea fi implementat pe cele curente.
Ar fi logic să ne gândim că dacă se merge înspre unificarea cu Windows Phone, după Windows 8.1 Update 1 am mai putea avea și alte update-uri intermediare înainte de Windows 9. Din păcate incertitudinile din interiorul Microsoft cu privire la cine va fi viitorul CEO și care va fi strategia corporației după numirea acestuia fac ca lucrurile să stagneze pe moment. Executivi Microsoft au declarat pentru Kara Swisher de la recode.net că ăn acest moment în interiorul Microsoft este o stagnare generală, lumea este dezorientată și nu se știe dacă strategiile curente coincid cu intențiile viitorului CEO.
Apropo de un nou CEO, aceeași Kara Swisher mai scrie că la 160 de zile de la pornirea căutărilor pentru un nou CEO, omul cu cele mai mari șanse este Satya Nadella, care conduce divizia enterprise. El pare să aibă un avantaj semnificativ față de Tony Bates (venit la Microsoft după achiziționarea Skype) și Stephen Elor (revenit de la Nokia după achiziționarea divziei mobile de către Microsoft).
În același context, dacă ne uităm dinspre Windows Phone spre Windows PC, în aprilie – și nu e o coincidență – este așteptată lansarea Windows Phone 8.1. Din câte știm până acum, Windows Phone 8.1 este un pas spre unificarea Windows Phone cu Windows RT. Nu se știe dacă Windows Phone 8.1 este de fapt chiar această etapă, dar dacă ne amintim că recent API-urile Windows Phone și cele RT aveau în comun doar 30% (aproximativ), este puțin probabilă unificarea imediată.
Pariul cu zona mobile este de fapt cel mai mare risc asumat de Microsoft. Este o strategie pe zona mobile care – din păcate pentru compania din Redmond – nu dă rezultate imediat, dar pe termen lung ar putea funcționa. Dovada este creșterea Windows Phone, despre care am mai avut ocazia să vorbim pe acest site. Rămâne de văzut cât de repede și de inspirat se va mișca Microsoft. Pentru că mobile este zona cu cea mai rapidă dezvoltare tehnologică, unde, dacă nu ții pasul de la început, și nu mergi în ritm susținut poți deveni istorie, cu toată istoria ta notorie de companie ce a revoluționat calculatoarele și Internetul.
Dar despre Windows Phone 8.1 vom discuta într-un articol separat.

Back To Top
Search