Săptămâna aceasta a fost bogată în știri despre Windows 8, care au ținut mai mult de interfața viitorului sistem de operare. Un prim lucru interesant pentru amatorii de personalizări Windows este cel legat de schimbarea automată a culorii marginilor transparente de ferastră, taskbar și start menu în funcție de culoarea predominantă în wallpaperul folosit. Mai mult, aceasta va fi o schimbare dinamică dacă folosim un slideshow și nu doar un wallpaper simplu.

Automatic - schimba culoarea glass automat in functie de wallpaper in Windows 8
Setare (sus) și … efect (jos) :
windows8aeroauto_purple
Există deja un mic utilitar care face același lucru sub Windows 7, îl găsiți aici : AURA. Funcționează cu Windows Vista și Windows 7. Iată un screenshot semnificativ :
Aura schimba culoarea ferestrei in functie de culoarea predominanta din wallpaper
Alt element de noutate este Language Explorer, care permite utilizatorilor să aleagă limba interfeței sitemului de operare :
language-explorer
O temă prematur exploatată de skinneri este Aero Lite, care după părerea mea nu merită încă atenție ca interfață a sistemului de operare pentru că este doar un schelet, o schiță peste care se va construi mai târziu. Aero Lite va înlocui tema Windows 7 Basic și are cîteva elemente Metro în compunere, din nou, nu prea semnificative pentru a merita atenția cuiva deocamdată. Tema arată ca mai jos. Dacă dai click pe imagine vei putea descărca o temă similară pentru Windows 7 de pe deviantart.com. (via AskVG.com).
aero_lite
Tema originală în build-urile mai recente este cam așa :

 
Nimic special.
Ce am remarcat într-un build mai vechi era bifa de reboot sau nu pentru Windows Update și butonul de Up la navigarea prin foldere cu Windows Explorer dintr-un build mai vechi :

 
Între timp a scăpat în cercuri restrânse pe net build-ul 7971, care avea acel avertisment sever privind confidențialitatea build-urilor Windows 8 :

 
Se remarcă avatarul Windows Live lângă ceas, ceea ce arată viitoarea integrare cu Windows Live.
Vine o funcționalitate interesantă – History Vault (un fel de rival al lui TimeMachine de pe Mac), o combinație între System Restore și Windows Backup :

 
Avem și funcția de Restore la setările din fabrică (System Reset – se elimină toate programele noi și se restabilesc setările implicite Windows. Se pot păstra conturile de utilizator și fișierele personale) pe lângă System Restore:

 
”Smart Screen” va verifica fișierele de pe sistem :
 
Windows-8-Smartscreen
Sistemul va ști să facă mount pentru ISO-uri :
ISO-mount
”Genuine Center” este o nouă funcționalitate care permite controlul asupra cheii de produs și asupra activării acestuia (imagini via winfuture.de) :
activation-center
activation-center-2
Despre tehnologia de activare care va fi folosită în Windows 8, Microsoft a anunțat via twitter (@OEMPartner) că noul mecanism de activare va reduce consistent activările curente bazate pe modificări și hack-uri OEM BIOS- based, gen SLIC. Noua tehnologie se va numi OEM Activation 3.0 (OA 3.0), versiunea superioară celei folosite în Windows 7.
Avem imagini cu încă o funcționalitate din Windows 8 – ”App Store”. Seamănă cu interfața Windows Media Player oarecum :
App Store Windows 8
Încă o știre despre Windows 8 – a scăpat pe torente o versiune veche Windows 8, fără lucruri spectaculoase în ea, Windows 8 Milestone 1, build number 6.1.7850.0.winmain_win8m1.100922-1508.
win8-7850
Torentul este disponibil pe site-urile uzuale de file sharing, iar numele fișierului este 6.1.7850.0.winmain_win8m1.100922-1508_x86fre_client-enterprise_en-us.iso (2.45GB). Build-ul a fost compilat pe 22 septembrie 2010.
Nu vă recomand sub nici o formă să îl descărcați, nu merită deranjul instalării și nu are nimic spectaculos. Beta va fi cu adevărat interesant și doar când va veni oficial de la Microsoft.

Back To Top
Search