System On A Chip

Cerințele pentru chipurile și procesoarele de astăzi sunt adesea foarte mari. Chiar și cel mai ”simplu” device inteligent trebuie să fie capabil de a executa mai multe sarcini simultan. Imaginați-vă că și un simplu e-mail cu fotografii trimis de pe smartphone implică o minimă prelucrare grafică plus atașarea la mesaj, de exemplu. Ca să nu mai vorbim de postarea pe internet a unui clip video abia înregistrat. Lucrurile pot părea simple dar nu întotdeauna este așa.

În cazul computerelor situația devine și mai dificilă. Și aceasta în condițiile în care se merge spre miniaturizare chiar și pentru PC-uri sau laptopuri, ca să nu mai vorbim de tablete. Este o relație invers proporțională între cerințele de sistem și spațiul disponibil pentru componente. Pe de altă parte, limitele extreme moderne ale tehnologiilor bazate pe siliciu și implicit ale chipurilor sunt foarte aproape. Astfel s-a ajuns la un concept unificat referitor la tehnica de calcul cunoscut ca System-on-a-Chip sau SoC:

System-on-a-Chip sau SoC combină mai multe sau chiar toate coomponentele unui sistem într-un singur chip. Avantajele sunt evidente: tot ce trebuie pentru un computer este la un loc, are dimensiuni și consumuri reduse, implicit disipă mai puțină căldură, etc. Sunt incluse elemente hardware standard cum ar fi memorii, interfețe (de exemplu USB sau FireWire), procesor, coprocesor, cip video, sistem de operare integrat, software și utilitare de bază. Un asemenea chip are cam tot ce e necesar pentru funcționarea în regim de computer.

Care sunt provocările și limitările în acest caz ?

Combinarea și asamblarea pe un suport comun a unor componente hardware cu funcționalități și cerințe foarte diferite reprezintă una dintre cele mai mari provocări tehnologice din toate timpurile. Totul se proiectează sub presiunea eficienței energetice, a sincronizării și interconectării fără probleme, dar și sub presiunea standardelor și a randamentului ca putere de procesare și viteză de răspuns.

SoC-architecture
SoC-architecture

Ce diferențe există față de hardware-ul standard ?

Ce îl diferențiază de alte soluții tehnologice este că înglobează atât hardware cât și software necesar pentru a funcționa. Dezavantajele sunt durata și costurile de producție momentan relativ ridicate. Costă mult mai mult să produci un SoC decât subansamblurile echivalente. Dar aceste lucruri se schimbă rapid, pe măsură ce tot mai mulți producători de echipamente adoptă această abordare tehnologică. Ca și în cazul chipurilor moderne tradiționale, principala limitare este adusă tot de limitele fizicii moderne. Pe aceeași temă :

Ce este de fapt platforma ARM ?

Back To Top
Search