00-Ecranul-Start-din-Windows-10

Dacă veți folosi Windows 10 în modul tabletă (dar nu neapărat astfel), ecranul Start este o experiență modernă și familiară pe care o explorăm în acest ghid.

Haideți să explorăm împreună ecranul Start din Windows 10 !

Am văzut într-un ghid recent cum meniul Start din Windows 10 este în același timp modern și familiar. Și ecranul Start din Windows 10 este similar cu cel din Windows 8, pe a carui funcționalitate se bazează și o modernizează.

Cele 5 zone ale ecranului Start din Windows 10
Cele 5 zone ale ecranului Start din Windows 10
Așa cum ați observat, am împărțit ecranul Start din Windows 10 în 5 puncte de interes, pe care le vom explora în continuare.

1. Meniul ”hamburger”

Simbolul din stânga sus reprezintă un element modern de design adoptat de Microsoft odată cu Windows 10 pentru a evidenția existența unor comenzi sau meniuri suplimentare într-o interfață ascunsă.

Pont wfl.ro: Față de Windows 8, unde o serie de interfețe ascunse nu erau semnalizate în nici un fel, meniul hamburger este un progres spre o interfață practică, intuitivă, cu un design modern, similar cu al celorlalte sisteme de operare mobile de pe piață.
Un click pe acest buton ”hamburger” afișează în partea superioară numele utilizatorului curent și o listă cu cele mai des folosite programe și aplicații:
Ecranul Start din Windows 10 - meniul Hamburger
Ecranul Start din Windows 10 – meniul Hamburger
Un click pe meniul hamburger (1), urmat de un click pe numele de utilizator sau pe imaginea asociată (2) afișează un submeniu cu opțiuni pentru modificarea setărilor contului (3), ieșire din cont (4) sau pentru comutare la un alt cont de utilizator (5):
Ecranul Start din Windows 10 - meniul Hamburger click pe nume
Ecranul Start din Windows 10 – meniul Hamburger click pe nume
După click pe butonul hamburger, partea stângă inferioară a ecranului Start afișează butoanele pentru File Explorer (1), fostul Windows Explorer, care are un jumplist cu foldere fixate de utilizator (2) și cu foldere recent accesate (3), Settings (4), Power (5) – opțiuni alimentare – și All Apps – acces la toate aplicațiile (6):
Ecranul Start din Windows 10 -  Partea stanga inferioara cu meniul hamburger deschis
Ecranul Start din Windows 10 – Partea stanga inferioara cu meniul hamburger deschis

2. Butonul de repornire / oprire

La fel cu meniul Start, acest buton oferă funcționalitățile de repornire (1) sau de oprire (2):

Ecranul Start din Windows 10 - optiuni alimentare
Ecranul Start din Windows 10 – optiuni alimentare

3. Buton pentru acces la lista completă de aplicații

Pentru acces la lista completă de aplicații și programe din Windows 10, trebuie să apăsăm pe miniatura care simbolizează o listă. O găsim pe ecranul Start, jos, în stânga (1):

Ecranul Start din Windows 10 - Acces la toate aplicatiile
Ecranul Start din Windows 10 – Acces la toate aplicatiile
După apăsare, lista apare pe o coloană la marginea din stânga a ecranului Start. Observați sub cursorul mouse-ului săgeata la stânga pentru revenire la ecranul Start ? Măriți imaginea de mai jos printr-un click:
Ecranul Start din Windows 10 - Acces la toate aplicatiile
Ecranul Start din Windows 10 – Acces la toate aplicatiile

4. Zona cu dale (tiles)

Aceast zonă este un alt element familiar pe care Microsoft l-a ”portat” din Windows 8 în Windows 10. Trebuie să spun că implementarea curentă mi se pare mult mai bună decât acolo, prin opțiunile de personalizare despre care vom vorbi în câteva tutoriale separate.
Această zonă a ecranului Start din Windows 10 cuprinde grupuri de dale (tiles) centrate vertical pe pagină care pot fi grupate și așezate pe întreaga suprafață disponibilă a ecranului, nemaifiind așezate complet automat de Windows.

Ecranul Start din Windows 10 - grupuri de dale - titluri
Ecranul Start din Windows 10 – grupuri de dale – titluri
Un grup (1) are un titlu (2) și conține dale de diferite mărimi – pătrate mari (3) dreptunghiulare (4), pătrate medii (5) și pătrate mici (5):
Ecranul Start din Windows 10 - grupuri si tipuri de dale - titluri
Ecranul Start din Windows 10 – grupuri si tipuri de dale – titluri
Grupurile de dale pot fi redenumite prin atingere sau click tot pe un simbol hamburger care apare la trecerea peste marginea dreaptă a unui titlu (1) și tastarea sau editarea unui nume (2):
Ecranul Start din Windows 10 - redenumire si mutare grup
Ecranul Start din Windows 10 – redenumire si mutare grup
De asemenea, prin apăsare și menținere a degetului sau a mouse-ului peste butonul menționat mai sus, grupul poate fi mutat spre o nouă locație de pe ecran:
Ecranul Start din Windows 10 -  mutare grup
Ecranul Start din Windows 10 – mutare grup

5. Zona pentru căutare

Această zonă este zona din care începem căutarea și interacțiunile cu asistenta digitală Cortana, dacă ea este activată pe sistem. Din această zonă putem efectua căutări pe PC/device, în magazinul Windows și/sau pe Internet. Spre deosebire de meniul Start, în ecranul Start din Windows 10, interfața Cortana se întinde pe verticală pe toată înălțimea ecranului.

Ecranul Start din Windows 10 -  zona pentru cautare
Ecranul Start din Windows 10 – zona pentru cautare
Experiența de căutare din ecranul Start este compusă din: caseta pentru tastare (1), rezultatul cel mai probabil (2) – pe un fond diferit – semn că este preselectat și se lansează cu enter, rezultate similare (3), recomandări de aplicații instalate (4) sau de aplicații din Magazinul Windows (6) și sugestii pentru căutări web (7).
Despre cum se efectuează eficient căutări în Windows 10 vom vorbi însă într-un tutorial separat, iar asistenta Cortana de pe PC va avea de mâine un ghid la fel de detaliat ca acesta.

Concluzii

Acestea sunt principalele elemente ale ecranului Start din Windows 10. Vom reveni cu un set de tutoriale practice prin care vă vom arăta cum puteți personaliza această experiență din noul sistem de operare.

Ce urmează ?

Pentru cei interesați de utilizarea aceleiași experiențe în varianta meniului Start avem deja un ghid general care le va fi cu siguranță de folos:
Explorați meniul Start din Windows 10 – modern și familiar !
Așteptăm cu interes completările voastre mai jos, la comentarii. Am vrea să ne spuneți în mod deosebit ce preferați să folosiți în Windows 10: ecranul sau meniul Start ?

Back To Top
Search