Windows 11 Imagine Via Microsoft.com

Windows 11 este noul sistem de operare de la Microsoft, a cărui lansare este așteptată în toamna lui 2021.

Când se lansează Windows 11?

Data anunțată oficial de Microsoft este 5 noiembrie, iar producătorii se pregătesc deja să lanseze PC-uri noi cu acest sistem de operare.

Concomitent cu lansarea oficială, Windows 11 va fi oferit ca un upgrade gratuit pentru toți utilizatorii versiunilor Windows anterioare. Acest upgrade va fi opțional, ceea ce înseamnă, de exemplu, că utilizatorii Windows 10 vor putea folosi acest sistem de operare în continuare până la oprirea asistenței, în 2025.

PC-ul meu poate rula Windows 11? Există cerințe hardware speciale?

Imediat după lansare, Microsoft a comunicat noile cerințe hardware într-un mod tipic neplanificat și ineficient, ceea ce a creat confuzie, panică și nemulțumire, mai ales printre entuziaștii Windows.

Mai întâi, evenimentul de lansare online cu Panos Panay și Satya Nadella a stârnit un val de interes prin noul design al sistemului de operare și prin anumite caracteristici noi și foarte interesante.

Ce nu s-a spus mai deloc în acea prezentare, pe durata căreia streamul Azure a căzut îndelung și rușinos în mod repetat, a fost că Windows 11 va avea cerințe hardware specifice.

Să ne înțelegem bine, nu o să fac aici o pledoarie împotriva acestui aspect al Windows 11, nevoia de hardware nou, dar comunicarea a fost – să spunem la modul amical – complet neinspirată.

Mai întâi, Microsoft a publicat două liste separate cu cerințe minime de sistem, pe care le-a editat ulterior pentru consistență. Brad Sams de la Thurrott.com a reușit să captureze listele separate, pe care le-a postat pe Twitter:

La o primă privire, pentru cele mai multe PC-uri Windows, problemele de compatibilitate hardware sunt legate de TPM (Trusted Platform Module, un chip de securitate necesar).

În realitate, se pare că TPM 2.0 nu era cu adevărat o problemă, întrucât acest modul de securitate, versiunea 2.0 este deja prezent pe multe sisteme, de ani de zile, doar că mulți utilizatori nu știu cum să-l activeze din setările UEFI ale sistemului.

În cele din urmă, schimbarea cu adevărat importantă a cerințelor de sistem a ieșit la suprafață : utilizatorii de PC-uri produse/achiziționate chiar și în ultimii 3-4 ani s-au trezit că procesoarele de pe multe sisteme recente nu se regăsesc pe listele de procesoare compatibile cu Windows 11 publicate de Microsoft.

Utilizatorii interesați de compatibilitatea procesoarelor de pe sistemele proprii cu Windows 11 pot folosi listele oficiale publicate de Microsoft: chip-urile Intel sunt aici, iar cele AMD aici. Acestea sunt listele care vă pot da răspunsul la întrebarea dacă Windows 11 va rula pe PC-urile voastre după lansarea oficială.

O mică paranteză cu privire la contextul în care Microsoft a decis să impună cerințe hardware speciale pentru Windows 11

2021 este anul care urmează pandemiei globale COVID 19, un an în care furnizorii de chipuri nu pot face față cererilor pieței, cel puțin deocamdată. E drept, acest aspect se poate schimba oricând, dar este puțin probabil ca achizițiile de PC-uri forțate de situația din 2021 să continue și anul acesta.

După unele opinii, Microsoft a impus cerințe hardware noi oarecum artificial, doar pentru „a se pune bine” cu producătorii de sisteme (OEMs).

De ce am scris mai sus „după lansarea oficială”?

Dacă ați remarcat acest aspect, este simplu: probabil că, întrucât nu are nici acum timp și resurse suficiente pentru testarea în condiții reale a noului sistem de operare, Microsoft permite momentan rularea build-urilor Insider și pe PC-uri incompatibile cu cerințele de sistem pe care le afișează pe site-urile proprii pentru versiunea finală.

Șeful Windows, Panos Panay are un mesaj special pentru Insiderii Windows, pe care îi roagă să continue testarea, în condițiile în care mulți entuziaști Windows au fost destul de vocali la adresa noilor cerințe de sistem.

Ca o paranteză pe care o puteți ignora dacă vreți, părerea mea subiectivă vizavi de mimica facială a lui Panos Panay în clipul de mai jos este că acesta este conștient de problemă și oarecum stînjenit că trebuie să posteze acest mesaj. Repet, e foarte posibil să mă înșel.

Cum pot testa Windows 11?

Primul build oficial Insider Preview al Windows 11 (22000.51), a fost lansat la 28 iunie 2021 și a fost prima întâlnire oficială a publicului cu sistemul de operare, la o săptămână de la evenimentul Windows 11 online.

Acest build a adus – printre altele- noul meniu de start, bara de sarcini (taskbar) modificată, experiențe redesenate în centrul de acțiuni, noua aplicație magazin Microsoft, noua aplicație Setări (Settings), ecranul de blocare redesenat, gestionarul de fișiere File Explorer, și el ușor modificat, fără interfața Ribbon/Panglică din Windows 10.

La data la care scriu acest articol (11 iulie 2021), cel mai nou build public Windows 11 este build-ul 22000.65, al doilea preview pentru noul sistem de operare. Acesta a fost lansat la 8 iulie 2021 și începe seria de îmbunătățiri pe care Microsoft le va aduce până la lansarea oficială a sistemului de operare.

Cei care doresc să testeze build-urile Windows 11 Insider Preview o vor putea face pe sisteme cu procesoare pe 64 de biți dual-core la 1 GHz sau mai rapide, cu minim 4 GB memorie RAM și minim 64 GB stocare și modul TPM 2.0 activ.

Dacă PC-ul tău este deja înscris în canalul Dev al programului Windows Insider, chiar dacă nu respectă cerințele, tot va fi admis pentru testarea build-urilor Windows 11 Insider Preview cel puțin până la data lansării oficiale a Windows 11.

ATENȚIE însă, în acel moment, acele sisteme vor fi scoase de Microsoft din programul Windows Insider și va trebui să revii manual la Windows 10 (reinstalare pe curat).

Dacă PC-ul tău cu Windows 10 nu este înscris în programul Windows Insider, îl poți înscrie via Settings —> Update & Security —> Windows Insider Program și dă un restart. La pornirea sistemului, ar trebui ca Windows 11 să fie disponibil prin Windows Update.

Bine de știut

Primele build-uri Windows 11 nu vor avea toate caracteristicile anunțate de Microsoft la Windows 11 event. De exemplu, suportul pentru aplicații Android și aplicația de chat Windows bazată pe Teams nu vor fi prezente.

Dacă ai rețineri cu privire la testarea de build-uri Dev, care pot fi instabile sau chiar cu probleme funcționale, ar fi bine să iei în calcul testarea pe un PC secundar, de rezervă sau să aștepți până la prima versiune beta, care vine undeva pe parcursul acestei luni (iulie 2021).

Va urma

Pe măsură ce dezvoltarea sistemului de operare Windows 11 avansează, voi încerca să adaug cele mai importante aspecte în acest articol sau prin articole separate.

Back To Top
Search