alt22 octombrie 2010 a fost ultima zi in care producătorii hardware au mai putut instala Windows XP pe sisteme noi. Au fost 9 ani lungi, cu bune și cu rele, 9 ani în care toată lumea a folosit acest sistem de operare, care a devenit practic simbolul PC-ului. Cu siguranță mulți îl vor folosi în continuare, dar, oficial, ciclu său de viață a mai trecut de un pas în retragere.

Netbook-urile au fost ultima categorie de PC-uri cu care compania Microsoft s-a arătat mai ”înțelegătoare”, permițând încă preinstalarea XP pe acestea, dar compania a anunțat încă din aprilie 2008 că 22 octombrie 2010 este termenul limită.

În vreme ce preinstalările Windows XP sunt istorie, dreptul de downgrade la Windows XP se pare că se prelungește până în 2015, însă fără ca Microsoft să confirme sau să infirme oficial acest lucru. Potrivit Computerworld, utilizatorii care achiziționează acum sisteme cu Windows 7 Professional sau Ultimate preinstalate, vor putea face downgrade la Windows XP până în 15 ianuarie 2005 sau până în ianuarie 2020 în cazul Windows 7 Ultimate. De unde vin aceste date ? Inițial, Microsoft a decis să permită downgrade la Windows XP cel mult șase luni după lansarea Windows 7. Apoi s-a răzgândit (după ce un analist Gartner a numit decizia un dezastru) și a hotărât ca downgrade-ul la XP să fie posibil pe tot ciclul de viață al sistemului de operare Windows 7. Ori Windows 7 Professional va fi retras în ianuarie 2020, iar Windows 7 Ultimate în ianuarie 2015.

Trebuie reținut un aspect important, anume că drepturile de downgrade se acordă doar pentru copii OEM Windows 7 preinstalate de producătorii de PC-uri.

Back To Top
Search