SecureBootWarn11

Foarte mulți dintre utilizatorii care au făcut upgrade la Windows 8.1 pe un PC cu UEFI BIOS s-au confruntat cu un mesaj-watermark în parte dreaptă inferioară a desktopului: “SecureBoot isn’t configured correctly”. Mesajul are rolul de a notifica utilizatorul că sistemul de operare Windows 8.1 / Windows RT 8.1 a boot-at folosind firmware trusted (de încredere), dar că UEFI-BIOS nu este configurat corect.

Windows 8.1
SecureBoot isn’t configured correctly
Build 9600

Secure Boot este o caracteristică a UEFI BIOS pentru o mai bună protecție anti-malware. Foarte pe scurt, un sistem cu UEFI-BIOS permite o mai bună protecție anti-malware, încă de la boot, chiar înainte de încărcarea software-ului anti-malware sau a kernelului sistemului de operare. Acest lucru se face prin utilizarea unei ”semnături” software prezentă în boot-loadere și în nucleele sistemelor de operare (kernels), care este verificată imediat după pornirea sistemului. Dacă semnătura este compromisă sau dacă boot-loader-ul sistemului de operare care se încarcă nu corespunde cu ceea ce s-a utilizat anterior, încărcarea sistemului de operare poate fi oprită, pentru a se evita infectarea sistemului sau distrugerea/compromiterea datelor de pe acesta.
SecureBoot
Pentru sistemele cu Windows 8, Microsoft a cerut producătorilor de PC-uri UEFI pre-activarea SecureBoot pentru a putea primi certificarea hardware Windows 8. Microsoft ”leagă” tabela de partiții a discului de boot de firmware (Master Boot Record de BIOS, GPT de UEFI).
Dacă veți vedea mesajul “SecureBoot isn’t configured correctly”, PC-ul dv. cu Windows funcționează bine, dar este posibil ca funcția SecureBoot să nu fie configurată corect. Pentru a rezolva această problemă ar putea fi necesar să accesați BIOS-ul sistemului pentru activarea și configurarea acestei caracteristici. Nu voi insista acum prea mult asupra acestei etape, pentru că este imposibil de acoperit într-un articol toată gama hardware pe care găsim acum UEFI-BIOS. Pentru a parcurge cu succes acești pași, consultați manualul device-ului dumneavoastră, precum și forumurile pe această temă de pe site-urile producătorilor hardware.
Dacă doriți eliminarea mesajului, puteți instala un update Microsoft (KB2902864 – Update removes the “Windows 8.1 SecureBoot isn’t configured correctly” watermark in Windows 8.1 and Windows Server 2012 R2), disponibil folosind link-ul de mai jos:
Back To Top
Search