Buh-bye-winamp-411

Îmi aduc aminte că pe când începeam să înțeleg mai bine ce sunt calculatoarele, Winamp era deja acolo și domina zona playerelor pe calculatoare.
Ce mai aveam la îndemână pe atunci ? Windows Media Player și … cam atât. Deși Winamp a fost light în resurse, îmi amintesc perfect cum unul dintre primele mele calculatoare mai skip-uia când redam câte un mp3 și mai activam și egalizorul grafic.
Iată anunțul sec care închide 15 pagini de istorie, cu un apogeu în anii ’90:
buh-bye-winamp
Nullsoft, compania înființată de cei doi creatori Winamp, Rob Lord și Justin Frankel, a fost achiziționată în 1999 pentru o sumă între 80 și 100 de milioane de dolari. Problemele și neînțelegerile dintre Frankel și conducerea AOL nu au întârziat să apară, iar în 2004 acesta și-a dat demisia de la AOL, în urma scandalului creat de Gnutella, protocolul peer-to-peer de partajare a fișierelor pe care Frankel l-a dezvoltat și l-a oferit ca Open Source în 2000. După plecarea celor doi, AOL a continuat dezvoltarea Winamp, în 2010 fiind lansată și prima versiune pentru Android, urmată de o versiune pentru Mac în 2011.
buh-bye-winamp-2
Povestea Winamp o găsiți pe mai toate site-urile care au scris despre această decizie AOL, și tot ce vreau să remarc din ea este – aș zice eu – esența : lucrurile mici cumpărate de mamuți financiar-birocratici sfârșesc prost întotdeauna, prin sertarele uitării. Pentru cei interesați de amănunte, recomand acest amplu articol Ars Technica.
AOL nu oferă detalii despre decizia de închidere, iar motivele nu par să fie cele financiare. Cu toate că nu există cifre oficiale privind veniturile AOL de pe urma Winamp, foști angajați susțin că veniturile aduse ar fi în preajma sumei de 6 milioane de dolari anual.
Voi ce amintiri legate de Winamp aveți ?
Cea mai recentă versiune Winamp oferă suport de redare pentru 60 de formate audio și video. Ea este încă disponibilă pe site-ul oficial, iar dacă veți avea nevoie de Winamp și după închiderea winamp.com, cunt convins că veți găsi o versiune care să vă placă pe FileHippo.com
UPDATE  – Între timp am aflat despre isprava unui grup de programatori, care, pornind de la o petiție online, a demarat o acțiune online pe site-ul savewinamp.com pentru a convinge AOL să treacă sursa Winamp în zona Open, și să ofere codul comunității.
saveWinamp2
Ideea de bază este ca Winamp să fie suportat și dezvoltat ca Open Source, în loc să fie terminat / închis ca și cod proprietar (comercial).
Pentru a semna petiția faceți click pe imaginea de mai jos și apoi click pe link-ul Save Winamp:
saveWinamp
Pe de altă parte, recent au apărut o serie de zvonuri online, potrivit cărora Microsoft ar fi în discuții cu AOL pentru achiziționarea Winamp, împreună cu serviciul de streaming Shoutcast.

Back To Top
Search