01-Google-inchide-Reader-la-1-iulie-Featured11

Google tocmai a anunțat că va închide serviciul Reader la 1 iulie 2013. Aparent decizia are de-a face cu dorința celor de la Google de a se impune și mai mult cu Google+, așa cum arată Brian Shih (ex Product Manager Google Reader) pe Quora. Mutarea nu are de-a face cu venituri reduse aduse de Reader, care nu a fost niciodată o sursă de îmbogățire pentru Google, mai spune Shih.

Reader a luptat pentru supraviețuire la Google foarte mult timp, iar de fiecare dată s-a încercat cooptarea celor din echipa de produs pentru alte produse Google destinate Social Media:

 • 2008 – tentativa de a realiza OpenSocial
 • 2009 – tentativa Buzz
 • 2010 – reorientarea către Google+

Aparent decizia de a închide Reader pare să fi apărut încă din 2010.

Shih a părăsit Google în 2011 și precizează că acestea sunt speculațiile sale personale.

Ce a fost de fapt Google Reader ?

A fost un serviciu unde se putea crea și gestiona o listă de fluxuri de articole (RSS) pentru a le citi la un loc, online, sau pe diferite device-uri. Articolele erau agregate și prezentate într-o interfață web (controversată prin multe reproiectări) și permiteau partajarea, salvarea de bookmark-uri dar și actualizarea periodică a articolelor selectate pentru urmărire permanentă:
00 Google inchide Reader la 1 iulie
Adevărata putere Google Reader venea de la posibilitatea de a utiliza acest serviciu pe device-uri, cu ajutorul aplicațiilor dedicate (Google sau 3rd party):
GReader PRO pe telefon
GReader PRO pe telefonul mobil (sus) și pe tabletă (jos)
GReader PRO pe tableta
Și un reader Google pe Windows 8:
05 Google inchide Reader la 1 iulie

Cum pot descărca datele mele Google Reader ?

Cei interesați să descarce o copie a tuturor datelor personale folosite cu Reader pot face acest lucru via Google Takeout.
02 Google inchide Reader la 1 iulie
Lista cu abonamente va fi livrată într-un fișier XML, iar următoarele tipuri de informații vor fi disponibile ca fișiere JSON:

 • Lista persoanelor pe care le urmărești
 • Lista persoanelor care te urmăresc
 • Articolele marcate cu steluță (starred)
 • Articole marcate ca liked
 • Articole partajate
 • Articole partajate de persoanele pe care le urmărești
 • Notele create
 • Articolele cu comentarii

03 Google inchide Reader la 1 iulie
Click aici pentru a merge la Google Takeout pentru a descărca aceste date. Ele vor permite transferul la alte servicii similare, pentru cei care doresc să folosească aceeași metodă de lectură a articolelor preferate.
04 Google inchide Reader la 1 iulie
Google Reader a servit mult și bine pentru documentarea articolelor de pe acest site. Chiar dacă a fost, în opinia mea subiectivă, un serviciu folositor mai mult pentru utilizatorii avansați, cei interesați vor găsi cu siguranță servicii similare cu care vor descoperi experiențe similare. Vom prezenta aceste alternative într-un articol separat.
Resurse : Cum fac migrarea de la Google Reader la Outlook ?

Back To Top
Search