Movie Maker hands onWindows Movie Maker este un program relativ simplu care permite oricui realizarea rapidă a unui clip spectaculos. Programul a fost lansat odată cu Windows Millenium, în 2000. A devenit cu adevărat interesant odată ce a trecut în 2006 în pachetul Windows Live, noua versiune fiind compatibilă doar cu Windows Vista și Windows 7. Versiunea curentă este cea de-a doua versiune majoră ca impoortanță  și este un download gratuit, atât împreună cât și separat de suita complementară Windows, Windows Live Essentials 2011.Windows Live Movie Maker nu este un program profesional de editare video, ci unul pentru amatori, simplu și ușor de folosit.

Interfața este una prietenoasă și ușor de folosit, dacă ne facem câteva minute pentru a o explora în prealabil. Ea se bazează pe Ribbon, iar Windows Live Movie Maker a fost un adevărat program pionier în acest domeniu.

Movie Maker suportă drag-n-drop, așa că putem insera rapid fotografii si clipuri salvate pe PC.

Noua versiune aduce mai multe opțiuni la îndemână și o mai bună organizare a butoanelor și taburilor cu comenzi.

Avem 5 taburi :

  • Home conține comenzile frecvent utilizate pentru adăugarea de imagini și clipuri, sonor, generice și text sau aplicarea de teme predefinite pentru clipul nostru, câteva opțiuni de editare, de partajare și de salvare. Remarcabilă este și posibilitatea de a înregistra direct de pe camera Web, dacă avem una instalată pe sistem sau integrată pe laptop. Nu trebuie ignorată nici opțiunea snapshot, care permite extragerea de cadre din clipuri video și salvarea lor ca fotografii.
  • Animations conține opțiuni pentru efecte de tranziție între secvențele filmului și efecte de trecere și scalare.
  • Visual Effects conține opțiuni pentru efecte care se pot aplica imaginilor și secvențelor video din proiect, plus un reglas de strălucire a imaginii. Avem peste 100 de efecte la dispoziție, fiecare configurabil la rândul lui.4.
  • Project conține opțiuni pentru proporțiile filmului final (ecran lat sau dreptunghiular clasic) și pentru coloana sonoră
  • View ne oferă posibilitatea de a regla modul în care afișăm miniaturile din fereastră și de a previzualiza filmul pe tot ecranul.
  • O funcție interesantă este aceea de 1-click AutoMovie, cu care putem realiza automat un film dacă inserăm ceea ce vrem să conțină și nu avem timp pentru personalizare. Temele incluse pentru AutoMovie oferă introducerea unui generic, alegerea unui model de efect de tranziție și a coloanei sonore.

Windows Live Movie Maker suportă 14 formate video, pornind de la Windows Media Video (WMV), DA-AVI, înregistrări Microsoft TV shows via Media Center, 3GP (telefon mobil), 3GPP (telefon mobil), MPEG-2, Motion JPEG, JPEG, GIF, BMP, PNG, QuickTime .MOV  & .QT (doar în Windows 7), AVCHD (doar sub Windows 7) și MPEG-4 (tot sub Windows 7).

Exportul ca format de fișier este limitat doar la WMV, formatul video proprietar Microsoft. Frame rate-ul este fix, de 30 fps (standard NTSC), convenabil pentru cele mai multe camere (mai puțin cele europene – standard PAL – care au 25 fps plus alte modele care au 24 fps) și clipuri de pe telefoane mobile. La export avem rezoluții de 720p și chiar 1080p.

Dacă alegem DVD la funcția de export, materialul editat este trimis la Windows DVD Maker, software inclus în versiunile Home Premium, Professional și Ultimate din Windows Vista și Windows 7. Chiar dacă Windows DVD Maker poate salva conform normelor europene PAL, dacă primește NTSC din Windows Live Movie Maker, rezultatul nu va fi cel așteptat.

Opțiunile formatului de salvare includ suport pentru 1080p, 720p, 480p, Windows Phone 7 și Zune HD. Opțiunile pot fi și personalizate, dacă dorim acest lucru.

Limitarea la salvarea finală exclusivă WMA este compensată pentru cei mai mulți dintre noi de utilizarea relativ largă a acestui format, inclusiv pentru postarea pe YouTube.

Dacă alegem să partajăm online rezultatul proiectului nostru Windows Live Movie Maker, avem posibilitatea de a alege cu un simplu click între Facebook, YouTube, SkyDrive, Flickr, iar prin plugin-uri putem exporta și spre alte servicii.

Dacă alegem singurele servicii compatibile cu Movie Maker care acceptă HD – și aici mă refer la Facebok sau YouTube – trebuie să ne autentificăm pe aceste site-uri, unde clipul va fi importat și unde putem redefini parametrii formatului în care va fi publicat.

În concluzie, lăsând la o parte toate micile inconveniente, Windows Live Movie Maker este un editor video simplu, cu multe opțiuni ușor de folosit. Opțiunile de editare sunt mai mult decât suficiente, dar avem multe efecte care pot da filmului nostru un aspect plăcut și original. Avem posibilitatea de a adăuga generice de început și final, cu text animat, pe fundaluri diferit colorate, avem multe tranziții disponibile pentru trecerea de la o secvență a proiectului nostru la alta.

Trecând peste eventualele probleme legate de NTSC vs. PAL (vezi mai sus), cu o cameră potrivită și puțină perseverență, putem să ne bucurăm de un software gratuit care exportă HD.

Back To Top
Search