Treshold-921

O luăm iar de la capăt, pentru că se întrezărește o rază de speranță pentru viitorul sistemului de operare de la Microsoft. 
Înainte de orice, să ne amintim argumentul de bază, cifrele. În prezent Windows 8 și update-ul său gratuit Windows 8.1 este instalat pe mai puțin de 25 de milioane de PC-uri, ceea ce este foarte slab dacă ne gândim că la nivel mondial sunt peste un miliard de utilizatori de PC-uri tradiționale.
Ce e nou atunci ?
După cum scrie Paul Thurrott, la conferința Build din aprilie, Microsoft va prezenta viziunea privind viitorul Windows, inclusiv despre următoarea versiune majoră cu nume de cod ”Threshold”, care este de așteptat să fie numită Windows 9.
De ce o redenumire ? Doar de dragul versiunii noi ? Motivele redenumirii sunt ușor de intuit. Astăzi, dacă mergi undeva și spui ”Windows 8” – cu excepția notabilă Windows Phone 8 poate – vei primi tot felul de reacții, nu prea fericite, în general. Nu este vorba despre faptul că Windows 8 ar fi un sistem de operare inferior, cu probleme de stabilitate sau de securitate. Este vorba despre percepția utilizatorului. Windows 8 și Windows 8.1 se bazează pe o platformă solidă, cu performanțe foarte bune pentru moment, dar principalele tare ale sistemului de operare, au lovit acolo unde Microsoft se aștepta poate cel mai puțin, în zona enterprise, fix la percepția utilizatorului. Ori interesul Microsoft față de consumerii obișnuiți (care sunt de fapt utilizatorii Windows din lumea reală, și acasă și la serviciu) a fost aproape nul în această perioadă. Greșeala a fost, din punctul meu de vedere (și am mai spus-o) faptul că Microsoft a pus înainte de orice utilizatorul corporate business high-end și a susținut sus și tare că abia la sfârșitul zilei el este consumer acasă, ca toți ceilalți. A fost o strategie nu tocmai inspirată, pentru că înainte de a fi roboțeii cuminți de la locul de muncă, suntem toți oameni, cu bune și cu rele și vrem să fim tratați așa cum suntem, nu ca mase amorfe.
Schimbarea de denumire (deocamdată planul este Windows 9) vine pentru a se trece peste ceea ce a fost Windows 8, adică nu tocmai o reușită comercială. Cu marketing potrivit (fără dansuri ciudate cu tocilărițe și geeks sau chinezi jucând butt-pong), dar mai ales cu un sistem de operare foarte intuitiv și prietenos, proiectat ținând cont de cerințele utilizatorilor obișnuiți și ale entuziaștilor, Windows 9 are o rază de speranță la orizont.
O bună strategie (de urmat pentru Micrsoft) a fost strategia Nokia, cazul Lumia 520. Un smartphone accesibil dar decent, cu un sistem de operare elastic, fluid și intuitiv, surprinzător de prietenos și refreshing, care a adus succese importante platformei Windows Phone. Interfața Metro este cu adevărat bună pe Windows Phone și este un dezastru pentru PC-urile non-touch cu Windows 8.x. Dar lucrurile nu se reduc la interfață nici aici. Sistemul de operare Windows Phone este parcă făcut de o cu totul și cu totul altă companie, atât de bine rulează, chiar și pe dispozitive entry-level cum este Lumia 520.
Concluzia de tras pentru Microsoft pentru portabilele cu Windows 8.x sau ulterioare – nu este suficient să ai un device Windows touch cool (fie el și fabricat de Microsoft) dacă sistemul de operare de pe el nu este prietenos pentru utilizator.
Revenind la tarele depre care aminteam, valabile atât pentru zona business cât și pentru cea end consumer, ele sunt interfața hibridă și total neintuitivă, (cel puțin în Windows 8, ”dreasă” în Windows 8.1, care impune o curbă de învățare în care companiile nu au vrut să investească) și lipsa aplicațiilor la momentul lansării Windows 8.
Cu  privire la anunțurile pe care le va face Microsoft la Build 2013 priivnd viziunea asupra viitorului Windows, Paul Thurrot remarcă foarte bine că este pentru prima oară când compania face o asemenea mișcare de la anunțurile privind Longhorn încoace. Evident, nu mai trebuie să ni se mai promită marea cu sarea, dar va fi absolut necesar ca Microsoft să țină cont, în mod vizibil și realist de cerințele utilizatorilor.
Back to the future. Înainte de a începe lucrul la Windows 9 (ceea ce se va întâmpla în preajma conferinței Build), Microsoft va mai face un pas important spre simplificarea și creșterea eficienței ecosistemului propriu. Va lansa cel mai probabil în aprilie un update gratuit pentru Windows 8.1. End userii nu vor avea nimic spectaculos de văzut la suprafața sistemului de operare, poate doar cu excepția meniului Start, deși este neclar dacă acesta va fi introdus atît de repede. Update-ul va fi menit să reducă diferențele dintre Windows (Intel și Arm) și Windows Phone. Aceasta este o etapă înspre unificarea developmentului pentru cele două platforme (Windows și Windows Phone) și înspre un singur Windows Store pentru ambele tipuri de platforme. Deloc întâmplător, odată cu lansarea Update 1 pentru Windows 8.1 (numit intern GDR1), platforma Windows Phone va ajunge la versiunea 8.1. Acesta va fi un update major pentru Windows Phone și (foarte probabil) va fi disponibil pe toate terminalele care rulează acum Windows 8.1. Dar despre Windows Phone 8.1 vom vorbi într-un articol separat.
De data aceasta la Build nu se va livra nici o versiune Windows 9, pentru că lucrul la această versiune începe exact în aceeași perioadă. De aceea aș înclina să spun și să cred că de fapt la Build 2014 Microsoft va asculta cu foarte mare atenție cerințele dezvoltatorilor și mai mult, îndrăznesc să sper, pentru binele companiei, că va ține cont cu adevărat de acestea după aceea.
Momentan, înainte de a începe dezvoltarea Windows 9, Microsoft definitivează acum lista caracteristicilor și modificărilor care vor fi introduse odată cu acest nou sistem de operare. Ce e mai trist e că nu există informații publice despre ce fel de decizii sunt luate în privința caracteristicilor, entuziaștii și end-userii fiind din nou (deocamdată, sper) lipsiți de șansa de a oferi feedback încă de la început.
Un aspect funcțional și estetic vital pentru Windows 9 despre care se știe deja că este în curs de planificare este versiunea următoare a interfeței pentru device-uri touch de la Microsoft (ceea ce unii denumesc acum Metro 2.0). Nu se știe ce schimbări majore vor fi, dar se știe că aplicațiile Metro vor putea fi rulate nativ în ferestre pe Desktop, așa cum se poate face de ceva vreme cu ModernMix de la Stardock.
Vom avea 3 versiuni Milestone înainte de versiunea finală. Nu se știe nimic despre ce etape concrete vor reprezenta ele, despre datele estimate pentru finalizarea acestora și nici dacă vor fi publice.
Versiunea finală Windows 9 va fi lansată în Aprilie 2015.
Înainte de final vreau să discutăm despre o altă problemă majoră pentru Microsoft. Este vorba despre inerția mult prea mare cu care sistemul de operare de la Microssoft reacționează și se adaptează la mișcările de pe piața hardware. Dacă în cazul Vista OEM-ii au mers înainte și au oferit device-uri, cu Windows 8 și Windows 8 RT nu a mai fost așa. Treptat, partenerii hardware s-au retras din cursa Arm / Windows RT și nu au mai riscat lansarea pe o scară foarte mare a device-urilor cu Windows 8.
E foarte adevărat că succesul Windows 7 nu ar fi fost posibil fără platforma din Vista, tot așa cum succesul Windows 9 se va construi pe baza creșterilor majore de performanță, securitate și eficiență energetică din etapa Windows 8.x. Pe de altă parte, hardware-wise, dacă în perioada Vista sistemul de operare a pierdut startul în epoca de pornire pentru netbook-uri, recuperând rapid cu Windows 7, dacă Windows 9 nu va ține cont de opiniile entuziaștilor și ale consumerilor de orice categorie sau rang, degeaba s-a mai muncit (chiar și în pierdere asumată în cele din urmă) pentru aducerea platformei Windows pe tablete și device-uri mobile. Lucrurile se mișcă de cîteva ori mai repede pe zona mobile, astfel încât nu mai este vreme pentru încă o etapă intermediară pentru ca Microsoft să-și revină. Astfel, succesul Windows 9 va fi decisiv pentru Microsoft din foarte multe puncte de vedere.
Știm deja că este de așteptat revenirea meniului Start pe Desktop și că aplicațiile Metro vor putea fi rulate în ferestre tot pe Desktop. Dar speranța pentru Windows nu stă în meniul Start sau în Metro pe Desktop,  ci în ușurința și excitement-ul privind utilizarea, care trebuie să fie puternic prezente pentru orice utilizator. Elementele familiare pot fi modernizate treptat, fără treceri bruște. Mai mult, nu trebuie să forțezi un device portabil să fie perceput și să fie performant ca un desktop sau laptop/netbook, după cum software-wise nu este deloc OK să forțezi un Desktop/Laptop/Netbook să se comporte ca un device portabil, mai ales dacă nu are un form factor corespunzător sau hardware touch.
Avem în față un nou ciclu de informații, știri, leaks, articole și tutoriale despre Windows.
Bine-ai revenit, Microsoft !

Back To Top
Search