Aplicatii HTC Pentru WP7

Un articol de Valeriu Perneș

htc-mangoAplicațiile pentru Windows Phone se înmulțesc pe zi ce trece și tot mai multe nume cunoscute își fac apariția în Marketplace. Recent, Microsoft a restructurat categoriile de aplicații, creând unele noi precum kids+family și government+politics.

Un telefon HTC nou vine cu câteva aplicații proprii instalate, precum Photo Enhancer, Stocks, Compass sau Sound Enhancer. Lista nu se oprește aici, o mână de alte aplicații esențiale stau gata să fie instalate din Marketplace, la secțiunea HTC Apps.

Attentive Phone este probabil cea mai importantă dintre toate. Deși permite doar patru setări, acestea sunt esențiale în interacțiunea cu un telefon modern. Quiet ring on pickup reduce automat volumul soneriei telefonului atunci când acesta este mutat în timpul preluării unui apel. Probabil e inspirat din psihologia unui nou născut care tace atunci când este luat în brațe. Pocket Mode mărește volumul atunci când telefonul se află în buzunar sau geantă. Pare logic: cu cât e mai departe de urechea utilizatorului, cu atât trebuie să sune mai tare. Flip for speaker activează difuzorul din spatele telefonului atunci când este întors cu ecranul în jos, în timp de Flip to mute ringer pune soneria pe mute în timpul primirii unui apel, dacă telefonul este întors.

wp-7-2

Calculatorul HTC păstrează design-ul aplicațiilor HTC, dar și simplitatea celor Windows Phone, adăugâng un efect mecanic de feedback la apăsarea fiecărui buton – o facilitate care ar trebui să se regăsească și în alte aplicații. Când ecranul este în modul landscape interfața simplă se transformă într-una științifică, revenind prompt la forma inițială când telefonul este întors.

Aplicația Compass detectează la pornire dacă modulul GPS este activat și afișează o eroare, după care trece repede la un alt sfat – cel de a face mișcări în opt cu telefonul. Fără Internet și GPS, aplicația afișează numai busola. În caz contrar, afișează busola peste o hartă Bing cu datele provenite de la GPS.

Connection Setup rulează la prima pornire a telefonului și setează țara și operatorul, în cazul în care telefonul nu merge din prima. Pe modul manual permite alegea țării și a operatorului.

wp7-1

Aplicația Converter, recent updatată, permite transformarea valorilor, inclusiv a celor monetare, datorită integrării cu Yahoo! – un lucru surprinzător pentru un terminat Microsoft, care deține aceeași gamă se servicii. Din păcate, nu afișează moneda românească, dar permite rearanjarea listei cu măsuri, chiar și în alte categorii.

Flashlight este o aplicație pentru o lanternă care accesează flash-ul camerei foto. Permite cinci moduri de folosire: trei nivele de lumină, una auto și una S.O.S. Aplicația se dezactivează la ieșire.

HTC Youtube are design-ul unei aplicații native Windows Phone și permite căutarea, gestionarea contului, vizualizarea categoriilor și setarea calității video-ului. Uneori, rezultatele căutării pot să fie diferite de cele de pe desktop.

De la Youtube la Notes, HTC revine la interfața proprie, mai glamour: aplicația prezină un panou de plută pe care poți adăuga post-it-uri galbene, care devin mototolite după o perioadă. Odată cu întoarcerea panoului ni se prezintă un whiteboard cu aceleași post-it-uri galbene, care devin active la atingere. Efectele sonore pot fi dezactivate, iar perioada de expirare a post-it-urilor poate crește de la o săptămână până la trei luni.

Sound Enhancer este mană cerească pentru sistemul audio integrat. Din păcate, cei 8 GB ai telefonului nu permit încărcarea unei librării mari de piese de înaltă calitate (192kbps). La categoria Audio există patru setări: Fără efecte, Dolby Mobile, SRS și Egalizator (care nu funcționează decât cu boxe externe). Recomand modul Dolby Mobile, atât la categoria Audio, cât și Video, deoarece telefonul nu este întotdeauna conectat la boxe/căști.

Stocks preia informații de pe portalui Yahoo! Și le afișează în stilul HTC pe un fundal albastru. Perioda de afișare a datelor poate fi de una, cinci, 30, 180 sau 365 de zile, iar companiile se pot adăuga numai dacă se cunoaște codul specific.

Lists este aplicația simplistă de management a listelor a celor de la HTC. Fiind prea simplă, poate fi folosită cu succes la cumpărături, mai ales că un item poate fi tăiat cu o mișcare a degetului.

Love este un joc simplu dar arătos care nu face nimic decât să îți omoare timpul prin mișcări repetate de rupere a petalelor unor flori. Este foarte rar utilizat, mai ales când sunt jocuri 3D instalate.

Photo Enhancer face ce spune – îmbunătățește pozele din hub-ul Pictures, salvându-le automat în Saved Pictures. Poate cea mai importantă facilitate este Auto Enhance, care balansează contrastul, luminozitatea, îmbunătățeste culorile. Interfața e simplă și dacă lucrezi în Photoshop în fiecare zi te face să te întrebi care este scopul ei în Marketplace. E adevărat, nu permite cropare, sharpen sau deschiderea luminozității, dar pentru camera de 5MP își face treaba decent.

HTC Hub – aplicație monolit, este casa tutror aplicațiilor HTC, afișând în plus mult cunoscutul ceas acompaniat de starea vremii. Setările aplicației permit afișarea orașului curent și a altor orașe importante din lume, afișarea temperaturii în C/F și dezactivarea efectelor audio.

Gama de aplicații HTC pentru Windows Phone 7 aduce extra funcționalități sistemului de operare, cele mai importante aplicații fiind, așa cum am descris mai sus, Attentive Phone, Compass, Photo Enhancer și Sound Enhancer, urmate de Flashlight, Converter, Calculator. La popul opus rămâne aplicația cu ruptul petalelor și HTC Hub, care este prea slow pentru verificat vremea.

Un articol de Valeriu Perneș.

Back To Top
Search