Ți s-a întâmplat vreodată să nu mai ai timp să te ocupi de tehnologie atât cât ai vrea sau atât cât îți făcea plăcere să te ocupi cu ceva timp în urmă? Prin așa ceva trec și eu acum, și am zis că ar fi interesant și util să scriu despre cum tehnologia merge mai departe și eu devin tot mai productiv, fără a mă mai preocupa însă atât de mult de ea.

Uneori poate fi dificil să ții pasul cu testarea build-urilor Windows 10 din programul Windows Insider

De vreun un an încoace, m-am străduit să țin pasul cu tot ce se întâmplă în zona Windows, și mai ales în zona Windows 10, unde totul este cu adevărat fascinant și dinamic. Spre regretul meu, nu am reușit de fiecare dată deși chiar mi-am dorit să testez cele mai noi build-uri direct, zi de zi, pe PC-urile mele și nu doar sporadic în mașini virtuale.

Așa se face că am ajuns să am un mod de operare bine stabilit după câțiva ani în programul Windows Insider. Mai exact, testez direct pe PC-urile proprii, pe care trebuie să mă bazez pentru producție doar acele câteva build-uri din momentul în care Windows 10 intră în stabilizare pentru următoarea versiune majoră, adică exact acele build-uri de dinaintea versiunii publice majore următoare.
Este o metodă destul de comodă, care îmi permite să am în cea mai mare parte a timpului sisteme stabile pe care să îmi pot face munca, și mai apoi să testez cu ceva timp înainte următoarea versiune Windows 10, pentru a fi la curent atât pentru mine cât și pentru serviciu cu tot ce e nou înainte de lansarea publică.

Lucrurile se schimbă din mers și tu trebuie să te schimbi odată cu ele

În acești ani recenți, în care am explorat Windows 10 cu mare atenție la aproape fiecare build, am reușit să mă acomodez de fapt cu ideea că Windows a devenit un serviciu, ceva în mișcare, în permanentă dezvoltare și evoluție.
Un bun exemplu al unei asemenea evoluții este tranziția de la Control Panel clasic spre aplicația Settings. Dacă la început pentru mine lucrurile arătau și mergeau execrabil în Settings, în timp, aplicația a devenit un loc inițial acceptabil, iar acum unul aproape OK, de unde poți să-ți controlezi PC-ul cel puțin la fel de eficient ca din Control Panel, doar că totul se face altfel.
E o altă viziune, o altă modalitate de lucru. Și îmi place ce văd. Pentru că, necolocvial vorbind, ăsta-i șpilul cu noul Windows. Nu mai e Windows-ul din 2005, la fel cum nici Microsoftul lui Satya Nadella nu mai este cel al lui Ballmer și nu mai aduce deloc cu cel al lui Bill Gates.
Cine nu înțelege aceste schimbări va avea probleme serioase de adaptare la tehnologiile noi și la inovațiile din Windows. Mai rău, nu va putea fi productiv. Și de aici fiecare își poate calcula pierderile.

Productivitatea ține strâns de bunul mers software pe orice hardware


Îmi aduc aminte cum am râs inițial la ideea de PC 2 în 1, cu ceva timp înainte să apară Microsoft Surface. Dar, imediat ce am văzut lansarea oficială, am simțit că ăsta e viitorul și că astea sunt device-urile spre care trecem pentru următoarea etapă a tot ce înseamnă productivitate și mobilitate.
De-a lungul timpului am avut șansa să testez diferite sisteme, începând cu unele proiectate și construite in house, trecând prin două etape de laptopuri din generații complet diferite, printr-o perioadă Surface RT, una Surface Pro 3 și apoi un mini-sistem NUC completat de un Surface Book din prima generație. Printre toate acestea s-au perindat o serie de telefoane mobile, de nivel mijlociu și de top, cu Windows Phone, Windows 10 Mobile sau Android.
Toate aceste perioade au însemnat combinații și tranziții hardware complexe, ciudate și interesante, din care am tras mai multe concluzii importante despre care voi scrie mai multe articole în săptămânile următoare.
Am văzut, în timp, de exemplu, cum a avea un laptop clasic a devenit ceva obsolete dacă vrei să fii productiv. Obsolete pentru că nu este practic și pentru că nu este potrivit cu ideea de productivitate mobilă. Nu are autonomie și are prea multă putere de calcul care îl face ineficient din punct de vedere energetic.

Hardware-ul ideal pentru productivitate nu mai înseamnă „cai putere”

Ca să fiu productiv, am nevoie de un device care să dispară în background atunci când lucrez, să nu aibă zone fierbinți unde nu trebuie și nici ventilatoare zgomotoase. Un dispozitiv care să aibă suficientă autonomie pe baterie, care să îmi permită să îmi văd de lucru fără să îmi dea bătăi de cap.

 • Un asemenea device nu trebuie să fie neapărat unul scump și nici unul ultraperformant, decât dacă am nevoie cu adevărate de performanțe sporite pentru task-urile repetitive pe care le execut frecvent.
 • Un asemenea device trebuie să fie simplu atât ca software, cât și ca hardware, pentru a fi stabil și eficient energetic.
 • Un asemenea device trebuie să fie conectat în permanență la Internet
 • În mod ideal, un asemenea device trebuie să poată să se transforme în ceea ce îți trebuie la un moment dat. Dacă am nevoie de un PC tip mașină de scris sau de un PC clasic, să îl pot folosi ca atare, dacă vreau să fie un clipboard cu stilus, să îl pot transforma în așa ceva, dacă am nevoie de un mini-sistem multimedia pe care să mă auto-instruiesc urmărind prezentări multimedia să îl pot face să se comporte astfel și așa mai departe. Iar în timpul liber să fie centrul meu multimedia cu muzică și filme, cărți și podcasturi, etc.

Din aceste motive am ajuns să privesc cu alți ochi eforturile de promovare a inovației Microsoft, muncă depusă asiduu în spatele brandului Surface. Am înțeles cum Surface a setat trendurile pentru industria hardware și cum tot Surface a setat trenduri pentru noi moduri de lucru.
lenovo-yoga-book-feature-intel-androidUrmările au venit la modul firesc, natural prin …

… schimbările de focus Microsoft pe zona de computing convențional

Dacă vă gândiți detașat și deschis, veți observa că, din punctul de vedere al productivității, importante sunt tranzițiile de lucru de pe un device pe altul, nu sincronizarea setărilor între acestea. Important este să poți folosi orice dispozitiv disponibil la un moment dat cu cea mai mare eficiență posibilă pentru a continua lucrul la un proiect digital, având securitate, conectivitate și acces la datele aferente.
Nu trebuie să ai peste tot aceleași aplicații, aceeași putere de calcul, aceeași configurație pe sisteme diferite, ci trebuie să poți continua fără probleme lucrul de unde ai rămas, de pe orice dispozitiv, indiferent de platformă și de ecosistem.
Din propria experiență, în repetate rânduri, după nenumărate ore de teste, tweak-uri și configurări am ajuns la aceeași concluzie.
Nu este important ca dispozitivele să arate și să se comporte la fel, nici să aibă același sistem de operare sau ecosistem de servicii, nici să aibă aceleași setări. Tot ce contează sunt acele tranziții de pe un device pe altul, care înseamnă acces de oriunde la fișierele și datele cu care lucrezi. Conectivitatea și autonomia sunt importante aici pentru productivitate și nu mai e suficient să ai Wi-Fi.
Din fericire, după ce a setat trenduri hardware și pentru moduri noi de lucru – cu succes doar pentru PC-uri din păcate – Microsoft și-a schimbat corespunzător viziunea asupra productivității ca rezultat al combinației dintre hardware, software și conectivitate.

Rezultatul? Microsoft a lăsat efectiv în urmă era de mult apusă a ecosistemelor,

 • a crescut semnificativ calitatea și funcționalitatea aplicațiilor proprii pe toate platformele, tocmai pentru a facilita lucrul mobil de oriunde, dar mai ales tranzițiile între dispozitive și platforme în timpul lucrului la un proiect.
 • a pus accent pe aplicații în detrimentul programelor clasice
 • multifuncționalitate, portabilitate și conectivitate pentru device-uri.
 • a făcut schimbări importante în ce privește SKU-urile și a transformat Windows 10 S dintr-un SKU într-un mod de lucru al Windows 10.

Înapoi la hardware. Ce urmează?

După cum știți deja,

 • sunt așteptate pe piață device-uri cu Windows 10 pe ARM, cu conectivitate 4G, primele asemenea device-uri, anunțate la summit-ul Qualcomm din ianuarie 2018, fiind deja disponibile la precomandă.
 • nici Intel nu doarme și lucrează deja alături de parteneri la sisteme cu conectivitate 5G.

Un prim set de concluzii proprii

Viețile profesionale ale celor care folosesc instrumente digitale în munca lor se vor schimba radical din nou, în foarte scurt timp. Suntem din nou pe un drum complet nou și cred că trebuie să ne obișnuim cu ideea că pentru a fi productivi trebuie ca software-ul și hardware-ul să lucreze împreună în ceea ce eu aș numi o altă formă de serviciu, Productivity As A Service. Cred însă că ele trebuie să lucreze discret, să se „ascundă” și să nu te întrerupă, oferindu-ți un suport solid pentru executarea sarcinilor digitale și tranziții perfecte spre continuarea lucrului de oriunde altundeva. Și toate acestea se și întâmplă deja în jurul nostru.
În ultimii 3-4 ani am observat cum toate aceste lucruri despre care am scris mai sus mi-au schimbat continuu metodele de lucru. Pentru a face adaptarea mai ușoară și a-mi face munca digitală mai eficientă și mai simplă, am ținut cont de câteva repere, pe care le reproduc parțial mai jos:

 • nu trebuie să mă cramponez de anumite tehnologii și de anumite sisteme/configurații hardware
 • trebuie să fiu apt să îmi continui munca digitală de oriunde, cu orice mijloace disponibile și compatibile, folosind creativ resursele disponibile
 • nu trebuie să îmi mai consum timpul cu configurări de sisteme și sincronizări ale acestor setări
 • orice sistem de operare matur, inclusiv Windows 10, știe să optimizeze resursele, sistemele și mai ales să se dea la o parte și să nu mă mai întrerupă inutil atunci când am treabă

Va urma?

Am scris acest articol cu gândul la cum aș putea transforma site-ul de față într-un reper interesant pentru cei care sunt preocupați să-și îmbunătățească abilitățile profesionale pe zona Microsoft. În măsura în care veți considera interesant acest tip de articol de opinie, voi continua să postez săptămânal articole similare.

Back To Top
Search