Am așteptat ceva vreme să am o bună ocazie de a scrie acest articol și iată că ea a sosit. Am auzit de la Tudor Galoș (Windows Business Group Lead la Microsoft România) că anul acesta la #IE9Camp ar fi strâns o listă de cerințe pentru următoarea versiune, IE10. Încă nu știu ce conține acea listă, (poate ne dă ceva hints chiar Tudor într-un comentariu, ar fi binevenit) dar știu că una dintre cele mai frecvente întrebări de pe wfl.ro este ”cum dezinstalez Internet Explorer 9 ?”.

ie-9-scade-si-in-iunie

Acest lucru nu poate decât să mă pună pe gânduri. Din mai multe puncte de vedere.

Pe ansamblu am o părere destul de bună despre Internet Explorer 9, ca performanță și ca standarde.

Lucrurile mele preferate la Internet Explorer 9 sunt siguranța (întotdeauna folosesc exclusiv IE9 pentru Internet Banking, cu InPrivate browsing) și faptul că sunt adoptate standarde Web noi în acest browser, care este un salt masiv față de IE8. Apoi mai vin excelenta gestionare a taburilor, jumplist-urile și alte lucruri poate mai puțin semnificative pentru utilizatorii obișnuiți.

Ce nu îmi place la Internet Explorer 9: nu poți folosi add-on-uri în application mode (cu un site fixat în taskbar sau la meniul Start). Nu poate fi personalizat ca interfață pe cât mi-aș fi dorit, iar acel mare buton de back e cea mai urâtă chestie de UI de când am auzit de Microsoft. Deși nu recomand utilizarea Windows XP în prezent,  faptul că IE9 nu este prezent și pe acest sistem de operare contribuie la pierderea cotei de piață.

  • Atunci când Microsoft începe să-și impună radical punctele de vedere, fără a ține cont și de utilizatorii avansați, lucrurile nu au cum să meargă bine. Momentul în care vor mai fi șanse ca Internet Explorer să revină va fi cel al lansării Windows 8, dar atunci va fi mult prea târziu pentru acest browser.

Cifrele NetApplications pe iunie 2011 arată că IE a scăzut iar, după o ușoară creștere în februarie și o scădere continuă din martie încoace.

Internet Explorer are acum 53.86% de pe piață față de 63.20% acum un an și 67% în ianuarie 2009.

Singurul element pozitiv este cel semnalat de Roger Capriotti pe blogul Exploring IE, anume creșterea numărului de utilizatori IE9 pe Windows 7.

Dar pe ansamblu, principala problemă a celor din Redmond rămâne rata moderată de adopție a Internet Explorer 9, în ciuda eforturilor și investițiilor făcute în promovarea acestui produs. Poate se vor destupa mai multe orechi de data aceasta înainte de a se impune noi idei ”revoluționare”.

Back To Top
Search