getread-ie9Vijay Raj, MVP și admin la MSIGeek.com are un articol interesant despre ce va aduce nou Internet Explorer 9, scris după ce a prticipiat la un briefing la filiala locală Microsoft. Este vorba despre îmbunătățiri de performanță, funcționalitate HTML 5, integrarea SVG și formatul Open Font, dar și despre accelerarea hardware din versiunea IE următoare.

Integrarea noului motor de rulare JavaSCript Chakra este prezentă în ultimul Platform Preview (4) și aduce o creștere semnificativă de viteză la afișarea site-urilor. Printr-o foarte strînsă integrare, IE9 va fi primul browser care va avea un DOM (Document Object Model) partajat între browser și motorul script, bazat pe standardul ECMAScript 5. Beneficiile sunt pe două direcții – viteză și consistență.

Chakra este nou motor de redare Jscript creat de Microsoft special pentru Internet Explorer 9. Unul dintre elementele de noutate aduse de acesta este că va profita de noile procesoare multi-core pentru a prelucra scripturile în paralel pe un nucleu diferit de acela în care rulează browserul propriu-zis.

Beneficiile privind performanța în cazul afișării HTML 5 prin accelerare hardware se pot observa încă de pe Platform Preview, comparativ cu alte browsere. Acele browsere care implementează accelerarea hardware doar parțial (de exemplu doar pentru text, sau doar pentru redare video sau doar pentru afișarea de imagini), oferă experiențe inconsistente pentru developeri și pentru utilizatori. Ori IE9 va folosi accelerarea hardware pentru toate aceste forme de conținut, consecvent, indiferent de forma de conținut redată.

Din briefing-ul de la Microsoft India mai sînt de reținut cîteva lucruri interesante

  • încă nu știm dacă IE va avea sau nu un download manager integrat
  • Internet Explorer 9 nu va fi disponibil decît pe Windows (Vista sau mai nou)
  • Navigarea In-Private va fi mult mai sigură decît înainte
  • IE9 nu va fi prezent încă pe Windows Phone 7 care se pare că va avea un browser bazat pe IE6 Thumbs down
  • Așteptăm mai multă flexibilitate pentru dezvoltarea de add-on-uri, ca să fie cîștigată lupta cu Firefox.
Back To Top
Search