OneDrive-2015-roadmap-FI

Într-o sesiune de la conferința Ignite, Microsoft și-a prezentat planurile pe 2015 pentru OneDrive.

Funcționalitatea OneDrive din Windows 10 diferă de cea din Windows 8.1

Foarte probabil, utilizatorii avansați ai sistemului de operare Windows au remarcat diferențele funcționale OneDrive între Windows 8.1 și Windows 10. Astfel, în Windows 10, mecanismul OneDrive din Windows 8.1 a fost schimbat radical, revenindu-se la cel pentru Windows 7.

Ce schimbări au fost făcute ?

Haideți să vedem ce înseamnă aceasta mai precis. În Windows 7 și în Windows 10, utilizatorul poate sincroniza selectiv foldere din OneDrive, dar nu va vedea pe PC ce alte foldere mai sunt în cloud, respectiv nu le vede reprezentate simbolic și pe cele pe care a ales să nu le sincronizeze.
În Windows 8.1, OneDrive a funcționat diferit de cele de mai sus, în sensul că și folderele și fișierele care erau doar în cloud erau vizibile pe PC, ele fiind înlocuite însă de niște fișiere cu funcția de pointer. Astfel, dacă dădeai dublu clikc pe un fișier pointer tip Word, de exemplu, el era descărcat din OneDrive pe PC și putea fi editat după câteva secunde. După salvare, el rămânea disponibil offline, fiind sincronizat cu copia din cloud.
Ca foarte mulți alți utilizatori, am găsit această funcționalitate ca fiind excelentă. Atâta doar că Microsoft a decis să o scoată din Windows 10, pe motiv că mulți alți utilizatori nu știau să facă diferența între un fișier pointer și fișierul real și se trezeau cînd le era lumea mai dragă (în avioane fără Internet de exemplu) că nu au la ei ce le trebuie pentru a continua lucrul.
Feedback-ul recent a condus Microsoft înspre a lua în calcul revenirea parțială la această funcționalitate, iar sugestiile de la utilizatori au fost să se semnalizeze fișierele pointer mult mai clar pentru eliminarea confuziei.

Cum stăm cu OneDrive for Business ?

Până acum am vorbit despre problemele și funcționalitatea OneDrive pentru consumeri. Utilizatorii Office 365 știu însă că există și OneDrive for Business, care are și el ceva probleme. Una este majoră și este capul de afiș la feedback: nu poți sincroniza sselectiv fișierele din OneDrive for Business. Altfel spus dacă ai OneDrive for Business, ori sincronizezi tot ori nimic. Pentru micii întreprinzători, care au de sincronizat – să zicem – mai puțin de 1 GB de date, aceasta nu este o problemă, nici pe PC nici pe dispozitivele mobile. Dar ce fac firmele mari, cu sute de GB de date pe OneDrive for Business ? Cum sincronizează utilizatorii acestor business-uri sute de GB pe dispozitive mobile ?
Chiar dacă anterior Microsoft a admis existența acestor probleme, până la Ignite nu a anunțat public ce are în plan pentru a remedia și nici când va face aceste lucruri.

Ce urmează pentru OneDrive ?

Acest lucru s-a schimbat la Ignite, unde, pe un slide, Microsoft a dezvăluit intențiile printr-un roadmap de unde aflăm ce urmează pentru OneDrive.

OneDrive 2015 roadmap
Roadmap-ul OneDrive 2015 prezentat la conferința Ignite
Așa cum puteți observa, Q2 din 2015 vine cu experiențe PDF mobile noi pe iOS și pe Android, salvarea pe OneDrive pentru Business din Office Web Apps și termeni de expirare pentru partajarea de fișiere cu acces liber.
Q3 va aduce un preview pentru un nou software de sincronizare, atît pe PC cât și pe Mac, va aduce unificarea interfețelor web OneDrive pentru business și consumer (mai mult înspre caracteristicile din consumer end), fișiere doar în citire pe mobil (iOS și Android), control extins asupra opțiunilor de partajare și altele.
Q4 va aduce versiunea finală a clientului de sincronizare pentru PC și Mac și o aplicație universală Windows 10 care aduce și pe Windows funcționalitatea fișiere doar în citire în modul offline.
Alte planuri Microsoft pentru OneDrive mai includ (fără un reper temporal) editare mobilă offline, foldere mobile offline, suport pentru adnotări PDF pe mobil (iOS, Android), atașamente moderne pentru Outlook și opțiuni pentru expirarea tuturor partajărilor externe.

Back To Top
Search