review-ie-9-wfl

Internet Explorer 9 beta tinde să devină un subiect cât se poate de controversat. Sunt foarte multe de discutat, avem foarte multe elemente noi, pozitive, dar sunt și multe lucruri chestionabile. La ora actuală sunt foarte multe review-uri pozitive și prea puține review-uri echilibrate, obiective. Este prea scurt timpul de la lansare încă pentru a da verdicte. Cu toate acestea, părerile constructive cred că merită luate în considerare de către echipa Internet Explorer.

Cea mai nouă versiune Internet Explorer, 9 beta, este ceva deosebit. Asta din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de mulți ani de zile cu lentoarea schimbărilor pe care Microsoft le-a făcut cu browserul propriu. Este un efort deosebit al unei echipe de a reface un handicap major pe piața browserelor. Paradoxal, Internet Explorer avea cea mai mare cotă de piață, dar nu avea standarde web.

Partea aceea cu viteza de randare sporită prin accelerare hardware nu mi se pare atât de interesantă pe cât mi se pare funcționarea corectă, mai exact redarea corectă a elementelor unei pagini pe baza standardelor Web. Problemele întâlnite de dezvoltatori la crearea site-urilor din cauza Internet Explorer 6, 7 și 8 (de exemplu era nevoie să scrii stiluri CSS separate pentru fiecare browser – stil CSS este acel script care defineste aspectul fiecărui element din pagină – pentru cei care nu știu Web Design) erau proverbiale, iar înjurăturile adresate IE6 și Microsoft ar face albul paginii mai mult decât maroniu dacă aș da exemple aici.

Acum avem suport pentru standarde Web și avem un nou motor pentru rularea JavaScript – Chakra. Care nu e perfect dar care e un mare pas înainte pentru Microsoft. Care colaborează cu mai-marii standardelor web, dar se pare că deocamdată, deși a recuperat mult din handicap, mai are de lucru.

La o primă privire remarcăm un aspect cu totul nou, minimalist, inspirat de trendul actual al browserelor și câteva funcționalități tip eye-candy care vor vrăji multă lume.

Comparatie browsere

Ideea celor de la Microsoft este ca browserul să fie ”teatrul” și nu ”piesa” în sine. Cu alte cuvinte, au vrut să dea browserul la o parte, în favoarea paginilor web, sau a aplicațiilor, conținutului Web. Și de aici încep discuțiile.

  • Butonul Home este dus în partea dreaptă și nu avem (încă) opțiunea de a-l muta cumva înapoi în stânga, ceea ce pentru unii iar nu e OK.
  • Bara Favorites e și ea în dreapta, dar sare în stânga ferestrei dacă apeși butonul de fixare cu săgeată verde.

02-favorite

  • Meniul e destul de ciudat, poate nu la fel de ciudat cum e cel din Chrome, dar văd că se poartă Smile

03-meniu

  • Nu mai avem status bar, asta poate că nu deranjează atât de mult, pentru că puțini mai și foloseau informațiile de acolo. Se poate readuce la suprafață din meniul contextual al barei cu tab-uri. Totuși aveam în status o bară de progres la încărcarea paginii, pe care acum nu o mai avem. Aveam un control de zoom în pagină, pe care acum îl găsim bine ascuns în meniul Tools (rotița zimțată atât de a la Chrome).
  • Avem un buton de navigare back enorm și al naibii de urât, avem prea puțin loc pentru OneBar, ceea ce poate fi o problemă dacă nu vedem adresa reală a paginii pe care o vizităm pentru că putem fi victimele unor site-uri contrafăcute, unde ni se pot fura datele personale. Avem prea puțin loc pentru taburi, chiar prea puțin și ele se îngustează mult dacă deschidem multe pagini web. Chiar aș vrea să văd pe cineva care mai stă în ziua de azi numai cu unul sau două taburi deschise odată.
  • Mai departe, nu au pus iconița pentru RSS în OneBar, ceea ce pe mine mă deranjează mult, pentru că sunt nevoit să deschid o bară suplimentară ca să văd dacă am pe site-ul vizitat sau nu un slice sau un RSS. Alt-J nu merge, nu face nimic și e indicat shortcut pentru afișarea feed-urilor RSS din pagină.

10-feed-toolbar-only-Alt-J-no-work

  • Tot la capitolul RSS, persistă problema legată de feeds cu DTD


Ca element de noutate, căutarea este combinată la un loc cu bara de adrese, ca în Google Chrome. Diferența față de Google Chrome este că literele tastate NU SUNT trimise motorului de căutare decât dacă specifici că vrei acest lucru. Dacă te preocupă intimitatea, în IE9 poți dezactiva această funcționalitate, ceea ce în Chrome nu se face așa de simplu.

 13-seek-kirk-no-suggestions

Dacă este activată opțiunea de trimitere, sugestiile de la motoarele de căutare vor fi relevante și de folos în găsirea datelor căutate.

14-seek-kirk-suggestions

Un alt lucru interesant este noul download manager. Acesta aduce și un element de securitate nou, e vorba despre Download Reputation, un sistem de control al fișierelor descărcate de pe Internet, care funcționează folosind o bază de date de pe serverele Microsoft pentru a verifica dacă nu cumva descărcăm fișiere infectate.

Opțiuni pentru download. Jos observăm și noul sistem de notificare, ceva mai discret.

07-download-manager-informatii

Ce pot face cu fișierele descărcate ?

06-download-manager-3-menu

Cel mai interesant aspect adus de IE9 beta este fixarea site-urilor la fel ca aplicațiile, pe SuperBar și în meniul de Start. Ideea este de a face web-ul să se comporte pe Windows ca o aplicație nativă. Aceasta este o strategie foarte subtilă de a topi granițele dintre online și offline, în eforturile Microsoft de a cuceri cloud-ul și web-ul, dar și de a obișnui utilizatorul cu aceasta treptat, fără ca el să își dea seama.

08-pin-1


08-pin-208-pin-308-pin-4


Am făcut și experimentul firesc, următor, de pinare a unui site în meniul Start, prin drag-and-drop. Mai intâi am tras din bara de adrese icon-ul peste butonul meniului Start, care s-a și deschis :


15-twitter-in-start-menu

Observăm că twitter a devenit aplicația mea directă pentru comunicare socială, practic nu mai am nevoie de un client twitter pe PC :

16-twitter-in-start-menu-2

Acum vine o altă parte interesantă. Avem un Advisor de performanță pentru add-on-uri, care ne tot sâcâie să dezactivăm add-on-urile care depășesc 0,2 s la deschiderea browserului, ceea ce nu e neapărat rău, dar asta rămâne la aprecierea fiecăruia.

add-on-advisor Concluziile mele. Prima parte.

După mine IE9 ar trebui să facă parte din pachetul Windows Live Essentials 2011, și ar trebui să aibă o interfață de tip Office (BackStage) la setări și chiar o combinație de ribbon-UI cu tab-UI pe ansamblu.

Trecerea de la IE8 la IE9 via upgrade va conta foarte mult pentru percepția finală a unui utilizator despre acest beta. Pe un sistem proaspăt instalat, după acest upgrade, IE9 e foarte rapid, mai rapid ca orice altă versiune Internet Explorer de până acum. În schimb, dacă utilizatorul are IE8 cu multe add-on-uri și cu setări prost făcute, plus multe toolbar-uri (vă spun din experiență că am văzut PC-uri cu 4-5 toolbar-uri instalate în Internet Explorer), cu siguranță va spune că browserul e lent sau că nu e bun deloc și că de data asta a decis ca pe viitor să nu mai folosească Internet Explorer altădată.

Cu siguranță că la multimedia și din punctul de vedere al comportamentului la afișarea CSS IE9 strălucește, dar la rularea JavaScript, acest beta încă e mult sub așteptările mele. Cu toate acestea e super OK ceea ce s-a realizat, și sper ca Microsoft să continue munca susținută în aceeași direcție, surprinzător de bună.

Este adevărat că pentru a avea ceva pe care să mă pot baza la administrarea site-urilor pe care le gestionez a trebuit să fac Firefox iarăși browserul meu implicit. Încă nu este posibil să fac aceste lucruri cu noul IE9 beta pentru că aș fi nevoit să lucrez tot timpul în compatibility mode, din cauza unor probleme care țin de JavaScript, adică de Chakra, noul engine IE pentru JavaScript. Există, ca să fiu mai specific, o problemă la utilizarea de drag and drop ajax în admin-ul de la WordPress și probleme cu editorul WYSIWYG de acolo, dar sunt foarte multe probleme și pe alte site-uri, cum ar fi Facebook, Yahoo, Windows Live Mail, Youtube, etc. Până nu se remediază aceste probleme care pentru mine fac browserul aproape inutilizabil în activități de administrare și design, nu pot folosi Internet Explorer 9 beta ca browser principal pe sistemele mele.

Dar nu îmi pare rău. Pentru că folosesc IE9 pentru a experimenta și pentru a trimite feedback realizatorilor. Sunt convins că acesta va fi de departe cel mai bun produs Microsoft după Windows 7 și Office 2010. Mai mult, va fi așa de bun încât va părea o tehnologie prea modernă pentru un sistem de operare care începe să îmbătrânească, onorabil și elegant.

Povestea merge mai departe. Simt că mai sunt multe de făcut și de văzut referitor la IE9, așa că am să închei aici această primă parte a acestui review. Vă invit să citiți și celelalte articole despre Internet Explorer 9 beta de pe wfl.ro și să testați browserul cât mai mult, pentru că vreau să știu care sunt părerile voastre. Le aștept la comentarii.

 

Continuarea aici – Internet Explorer 9 RC – Windows fara limite super-review – partea a II-a

Back To Top
Search