Noul browser de la Microsoft nu va rula pe Windows XP.

Propoziție-punct-de-plecare: Noul browser de la Microsoft nu va rula pe Windows XP

Două lucruri îmi vin în minte : unii vor zice că Microsoft vrea să își promoveze noua vacă de muls, Windows 7, după ce a secătuit mai bătrînele Windows XP și Vista. Asta ar fi reacția celor care vor să hulească din principiu. În mare măsură sunt de acord.

Fiind însă o persoană tehnică, aplaud decizia.

Poate așa vor progresa și ceilalți, că doar nu mai suntem în epoca de piatră să mai aprindem focul frecînd găteje.
De fapt asta e a doua idee : trebuie să progresăm.
(Ah, însă dacă ar face chiar Microsoft asta, ce bine ar fi ! Dar nu o face integral. În blogul echipei IE8 scrie “loud and clear” că vor exista nu mai puțin de 4 moduri de randare a paginilor. “There will be IE5, IE7, IE8 and IE9 Document Modes. You can try these out now using the Debug menu options in the Platform Preview build”. , Damn, deja mi-e milă de web designeri – adică îmi plîng și mie de milă!)
Deși inițial nu a spus răspicat că IE9 nu va rula pe Windows XP, Microsoft a lăsat să se înțeleagă clar acest lucru, o purtătoare de cuvînt a companiei a arătat următoarele: Internet Explorer 9 cere elemente de randare grafică moderne și elemente de securitate esențiale care au fost dezvoltate după 2001 (anul în care a fost lansat Windows XP).
Incapacitatea Windows XP de a oferi acces IE9 la grafică redată prin acelerare hardware este principalul motiv pentru care nici versiunea de test Platform Preview pusă deja la dispoziție de Microsoft pentru testare publică și nici versiunea finală a browserului IE9 nu vor rula sub acest sistem de operare. Windows XP nu are înglobate interfețele de programare (API) necesare acestor operații, dar aceste interfețe sunt native în Windows 7 și au fost portate și în Windows Vista și Windows Server 2008 anul trecut, dar nu pot fi introduse și în windows XP.
Unul dintre vizitatorii blogului lui Dean Hachamovich (manager general IE) a scris următoarele la comentarii : Acei utilizatori care sunt nevoiți să rămînă cu Windows XP vor putea utiliza Internet Explorer 8, care astfel va deveni noul Internet Explorer 6 al vremurilor moderne.
Corect, dacă nu vrem sau dacă nu ne permitem să ținem pasul cu tehnologiile moderne. În cele din urmă, însă, cei care refuză progresul tehnologic, chiar dacă acesta implică unele cheltuieli pentru îmbunătățiri hardware, vor fi cei care pe termen lung vor pierde cel mai mult.
Abia aștept ziua în care nu voi mai întîlni combinația amară Windows XP, Internet Explorer 6, Microsoft Office 2003… Sper să mai trăiesc atîta vreme.

Later edit: 17 ianuarie 2016

Suntem în 2016 și Microsoft Internet Explorer 8, 9 și 10 nu mai sunt suportate de Microsoft. Avem Microsoft Edge. Am supraviețuit cu bine !

Back To Top
Search