Un salt important spre un browser mai bun, cu bătaie pe termen lung

IE9-RC-super-review-00
A trecut ceva vreme de la lansarea Internet Explorer 9 beta. A fost un început de drum, cu bune și cu rele, despre care am scris la timpul potrivit. Drumul a continuat până azi, când, după mai multe zile de teste intensive și de documentare privind Internet Explorer 9 Release Candidate, cred că putem trece împreună la un review detaliat al acestei noi versiuni a browserului de la Microsoft. Vom vedea ce s-a întâmplat de la beta încoace, ce schimbări vizibile și ce schimbări invizibile au apărut și de ce. De asemenea nu voi omite ceea ce s-a ignorat, în mod voit sau nu.
Avem de-a face cu un produs radical îmbunătățit atât pentru consumeri, cât și pentru segmentul Corporate. De acolo vine aspectul curat, focusat pe site, nu pe browser, mult simplificat (poate prea mult simplificat pentru unii, numit rafinat de Microsoft), menit să înlesnească utilizarea. Dar noutatea din Internet Explorer 9 nu ține doar de un aspect curat, simplu, ci și de performanță, care a crescut simțitor. Și de siguanță. A! Să nu uit însă de creșterea calitativă a experienței utilizatorului. Paginile sunt randate corect, sunt introduse cele mai noi standarde (HTML 5 și CSS3, plus altele, în curs de dezvoltare), ceea ce nici nu aș fi îndrăznit să visez cu o jumătate de an în urmă. Motorul JavaScript Chakra a fost optimizat intensiv pentru aplicații web complexe și este cel mai rapid în testul WebKit SunSpider la ora actuală. Pe scurt, echipa Internet Explorer a muncit mult și merită toată aprecierea. Iar dacă mă gândesc că deja se știe că toate aceste goodies vin și pe Windows Phone în curând, aunci chiar că am un respect deosebit pentru IE Team. Kudos, folks, well done !
Odată cu versiunea Release Candidate, lista caracteristicilor funcționale pentru Internet Explorer este închisă. Ce se mai poate întâmpla până la versiunea finală ? Pot avea loc în continuare îmbunătățiri de performanță și în respectarea standardelor Web.
Principala direcție pe care a mers Microsoft au fost îmbunătățirea performanței pentru utilizarea de zi cu zi a browserului, optimizare bazată pe scenarii ale unor situații reale. Pare simplu la prima vedere, dar în procesul de proiectare sunt 11 subsisteme ale browserului care trebuie modificate pentru a se ajunge la un rezultat în acest sens. În aceste 11 subsisteme s-au făcut peste 2000 de modificări de la beta încoace, ținându-se seama de cerințele utilizatorilor.

Interoperabil cu același markup

Transformări CSS2D
Internet Explorer 9 RC adaugă suport pentru modulul Transforms CSS3 2D, care permite transformarea în spațiu bidimensional a elementelor redate prin CSS.
Tag Semantic HTML5
Internet Explorer 9 RC îmbunătățește suportul pentru taguri semantice HTML5 unde este definit un element semantic, numele tagului descriind conținutul acestuia, fără comportamente speciale. Elementele moștenesc de la HTMLElement, iar implicit elementele sunt stilate folosind specificațiile HTML5.
Geolocației
Cu suport pentru geolocație, Internet Explorer 9 RC permite aplicațiilor web să cunoască locația geografică a PC-ului cu Internet Explorer așa cum prevede standardul Geolocation API. Pagina web poate personaliza experiența utilizatorului în funcție de locație.
Suport WebM
Internet Explorer 9 RC suportă redarea clipurilor video codate cu H.264 folosind tagul video HTML5 și de acum încolo și video WebM, dacă un codec VP8 este instalat pe Windows.

Siguranța și confidențialitatea datelor

Cel mai important și interesant lucru la acest capitol este Tracking Protection, un filtru extrem de puternic, care practic poate bloca orice fel de reclame și orice fel de scripturi de urmărire a obiceiurilor online ale utilizatorului. Multe comentarii sunt deja pe Internet în legătură cu această caracteristică și pot să îmi permit o anticipare: Microsoft va fi dat din nou în judecată pentru depășirea atribuțiilor (citește discriminare) de rivali cum ar fi Google, tocmai pentru blocarea reclamelor în IE 9. Oricum este un filtru incredibil de puternic și de eficient, pe care îl adaug la carateristicile mele preferate din IE9 RC.
IE9-RC-super-review-13
IE9-RC-super-review-14
Tracking Protection se realizează în baza unor liste pe care utilizatorii le pot descărca pentru instalare de pe această pagină Microsoft. Filtrele sunt extrem de puternice, reclamele dispar în întregime din majoritatea paginilor Web, ceea ce va aduce noi episoade interesante în lumea Web-ului sau retragerea forțată a funcționalității după procese păguboase pentru Microsoft.
IE9-RC-super-review-21
IE9-RC-super-review-22
Un element foarte important pentru protecție este ActiveX Filtering, care permite controlul riguros asupra controalelor ActiveX care pot rula în browser pe un anumit site. Acum putem bloca inițial controalele ActiveX pentru toate site-urile, pentru ca apoi să le deblocăm doar pe site-urile sigure.
IE9-RC-super-review-11
Un site rulat în modul protejat In Private fixat pe Taskbar se deschide în același mod protejat la următoarea pornire sin butonul de pe Taskbar :
IE9-RC-super-review-12

Original și practic – primul browser sub Windows integrat cu Power Options

Performanța unui calculator este direct proporțională cu consumul de energie. Consumul de energie poate fi controlat din software. Acest lucru este important la un sistem portabil, de exemplu, pentru că se poate stabili un prag de consum energetic peste care să nu se treacă, având un nivel de performanță stabilit. Cu Internet Explorer 9, folosind GPU pentru grafică web, CPU-ul este în idle mai mult timp, ceea ce duce la scăderea consumului sistemului, pe ansamblu.
IE9-RC-super-review-06

Curat, cu accent pe site-uri

Comparația cu celelalte browsere revine, cu privire la spațiul util pentru afișarea site-urilor revine. Spațiul vertical ocupat de IE s-a redus cu încă 5 pixeli față de beta.
IE9-RC-super-review-07
Interfața grafică aduce ceea ce mi-am dorit de la bun început în IE9, după lansarea versiunii beta : posibilitatea de a comuta taburile pe un rând separat de bara de adrese. Sunt și alte facilități, după cum se vede mai jos :
IE9-RC-super-review-02
Potrivit Microsoft, 99% dintre sesiunile de lucru Internet Explorer 9 beta monitorizate au avut cel mult 8 taburi într-o fereastră, ceea ce nu ar pune probleme de spațiu și de accesibilitate pentru taburi. Dar cei unu la sută heavy useri (ca și mine, și să nu uităm că IE, pe lângă că e browserul meu de suflet e și cel mai folosit program pe sistemele mele) au primit satisfacție de la Microsoft (YESSSSS !), pentru că li s-a oferit posibilitatea de a muta taburile pe un rând separat. Cei din tabăra mea au fost caracterizați ca făcând ”super vocal feedback” , dar au primit satisfacție ! Sunt mulțumit de această decizie și o aplaud.
IE9-RC-super-review-01

  Ajungem mai repede la informații cu One Box

În Internet Explorer 9 Release Candidate poți introduce un termen de căutare în One Box și să faci căutarea mai precisă.
Mai întâi introduci termenul în One Box.
IE9-RC-super-review-17
Dai click pe simbolul căutării (lentila) :
IE9-RC-super-review-18
Căutarea reapare :
IE9-RC-super-review-19
Dai click în casetă și poți schimba căutarea fără a mai fi nevoie să deschizi motorul de căutare pentru a folosi caseta lui de căutare :
IE9-RC-super-review-20
Tot din One Box, administratorii de sistem pot comuta căutarea pentru a începe de la Intranet în mod implicit la introducerea unui cuvânt, față de comportamentul implicit de a căuta pe Internet.

Notificări inteligente

Notificările mai puțin importante dispar automat după un interval scurt, pentru a le evidenția pe cele cu adevărat importante, care sunt amplificate. Iar notificarea Smart Screen (care ține de reputația fișierelor descărcate) îți permite ștergerea directă din bara de notificare a fișierelor necorespunzătoare baremurilor impuse de filtru descărcate de pe Internet.

Mai simplu de manevrat

Taburile sunt mai fine, mai mici, dar ușor de distins și de gestionat în continuare.
IE9-RC-super-review-15

Rafinată, nu redusă. Cine ? Interfața !

Observ că Microsoft a rafinat aspectul taburilor (vezi ilustrația de deasupra), iar dacă vei deschide secțiunea de Favorites (click pe steluța din dreapta sus), vei vedea un aspect mult mai plăcut pentru acea bară laterală :
IE9-RC-super-review-03
Dacă la versiunea beta, site-urile puteau fi fixate (Pinned) pe Taskbar doar dacă Taskbarul era în partea de jos a ecranului, acum această problemă a fost rezolvată.
IE9-RC-super-review-08
Mai mult, în aceeași aplicație Pinned to Taskbar se pot fixa mai multe taburi care să se deschidă din acel buton, ceea ce e chiar cool, pentru că putem fixa butoane pentru grupuri de site-uri care ne interesează direct pe Taskbar.
IE9-RC-super-review-09
IE9-RC-super-review-16
Un alt lucru nou este posibilitatea de a naviga direct la un link din clipboard fie din meniul contextual, fie cu comanda Ctrl+Shift+L.
IE9-RC-super-review-10

Disponibil în mai multe limbi

Odată cu Internet Explorer RC limbile suportate a crescut de la 33 în beta la 40 pentru Release Candidate. Acestea sunt : araba, catalana, chineza (Hong Kong), chineza (Simplified), chineza (Traditional), ceha, daneza, olandeza, engleza (US), finlandeza, franceza, germana, greaca, ebraica, hindi (India), maghiarul, indoneziana, Italiana, japoneza, coreeana, norvegiana (Bokmål), poloneza, portugheza braziliana, portugheza (din Portugalia), română, rusă, slovenă, spaniolă, suedeză, tailandeză, turcă, ucrainiană, vietnameză, bulgară, croată, estonă, letonă, lituaniană, sârbă și slovacă.

Nu orice GPU se poate folosi la randarea accelerată

În versiunea beta a browserului s-a făcut o monitorizare telemetrică a indicatorilor de performanță pentru diferite procesoare grafice (GPU) din sistemele pe care a fost instalat Internet Explorer 9. Analiza rezultatelor a condus la o soluție interesantă pentru gestionarea eficientă a compromisului energie-putere de calcul-experiență web, prin utilizarea dinamică a puterii de calcul din GPU, în funcție de hardware-ul instalat și driverele acestuia. De aceea este posibil ca pe unele laptopuri mai vechi (al meu este un Aspire 5735z, are doi ani), randarea să se facă exclusiv prin CPU, chipul grafic nefiind performant. Lista de GPU-uri compatibile pentru accelerare hardware în IE9 se găsește într-un fișier XML care conține și lista de site-uri care necesită trecerea în mod compatibil pentru afișare ca în IE8. Am încercat să modific lista pentru a readuce accelerarea prin GPU pe laptop alterând acest fișier și facând unele modoficări în Registry, dar căsuța nu se poate modifica. Poate o să reușească alții mai insistenți decât mine.
IE9-RC-super-review-04

Alte modificări bazate pe telemetrie

Temporary Internet Files este un folder în care Internet Explorer stochează fișiere din componența paginilor Web, pentru încărcarea mai rapidă a acestora la următoarele vizite. Este ceea ce unii mai denumesc și browser cache. În cazul Windows XP, mulți utilizatori aveau probleme serioase din cauza unei setări implicite eronat aleasă, care permitea acestui folder să ocupe aproape 1 GB de spațiu, ceea ce gâtuia efectiv sistemele vechi, facându-le să pornească foarte greu și să intre foarte greu în Internet Explorer.
IE9-RC-super-review-05
Ulterior setarea a fost modificată la 50 MB, iar acum ea a fost crescută la 250 MB, pe baza datelor telemetrice analizate. Tot această analiză a permis îmbunătățirea semnificativă a algoritmului prin care browserul decide când trebuie reîmprospătate fișierele din acest cache.

Nimeni nu e perfect ! Mai sunt și lucruri nerezolvate

Ce nu s-a modificat de la beta încoace : pentru site-urile pinned deschise în fereasatra lor nu funcționează add-onurile instalate de la terți. Asta ne va lăsa fără LastPass și fără alte add-onuri când ne e lumea mai dragă și e o altă chestie încăpățânată a unui designer sau birocrat Microsoft, închisă cu ”By Design” pe Connect. O să pun un report pe Connect, să vedem ce iese.
Mai mult, mi-e încă extrem de neclar, apropo de LastPass în contextul de mai sus, dacă nu îl pot folosi, atunci Password Managerul din IE funcționează când suntem într-o fereastră a unui pinned site ?
Trebuie să revin și să repet că încă nu sunt rezolvate nici problemele cu proprietățile meta ale fișierelor .url (ori asta ține de integrarea cu Windows Vista și cu Windows 7 și nu înțeleg de ce e ignorată problema). O să pun și pentru asta un report pe Connect.

În concluzie

Dacă ținem cont de intențiile Microsoft în privința browserului: [(All-Around Fast – rapid în toate),(Clean, With a Focus On Your Websites – Curat, cu site-urile în prim plan),(The Browser People Can Trust – browserul în care oamenii pot avea încredere),(Interoperable With The Same Markup – interoperabilitate cu aceleași coduri.)], atunci Release Candidate arată că Microsoft a mers pe calea cea bună pentru a recupera handicapul sever la capitolul browser dat de nerespectarea standardelor în versiunile anterioare și de intervalul prea mare între versiunile majore ale programului.
Dacă analizăm atent ce s-a urmărit – simplitate și ușurință în utilizare, cu performanțe sporite și securitate sporită – și pentru cine – pentru consumerii non-tehnici și pentru mediul Corporate – Internet Explorer 9 va fi un browser incredibil de bun pentru majoritatea utilizatorilor Windows.
Utilizatorii tehnici, developerii, entuziaștii vor avea în continuare multe observații și vor avea de lucru cu eliminarea coșmarului IE6 și trecerea la noile standarde aduse la rampă de un browser complet nou: Internet Explorer 9, care deja se îndreaptă spre mobil, pe Windows Phone 7.
Back To Top
Search