… deși unii ar zice că e un mare pas înapoi de la ceea ce făceau acum un an. Da, sunt vești bune, cel puțin așa spun surse credibile din Microsoft citate de oameni la fel de credibili. Microsoft pare decisă să repare greșeli care au iritat majoritatea utilizatorilor Windows, care nu au sau nu își doresc acces la device-uri touch, care se consideră foarte productivi (și pe bună dreptate) în mediul desktop și care nu au nevoie de hibridul monstruos Metro-Desktop care le-a fost băgat cu forța pe gât.
Dacă ar continua să ignore această masă de utilizatori, pierderile Microsoft  ar putea fi foarte mari, mai ales dacă ar pierde și partenerii hardware din zona producătorilor de PC-uri pentru că sistemele de operare Windows 8 și Windows 8.1 (iar ca o consecință directă și PC-urile cu Windows preinstalat) nu se mai vând. Dacă ne mai gândim și la faptul că sistemul de operare Android este gratuit, pericolul este cu atât mai mare.
Dacă nu ați urmărit cele mai recente speculații (bazate însă pe informații provenind de la surse credibile din interiorul Microsoft) privind sistemul de operare Windows și planurile Microsoft pentru acesta, trebuie să amintesc aici că Windows Phone și Windows RT vor fi unificate la un moment dat (deja se fac pași importanți spre unificarea platformelor de dezvoltare) și că vor avea același app store. Partea și mai bună este că noul sistem de operare va fi bazat pe excelenta experiență Windows Phone, ceea ce mi-am dorit de la bun început.
Voi face o paranteză aici pentru a explica de ce mi-am dorit acest lucru. Primul meu smartphone a fost HTC Desire HD. La câteva luni mi-am achiziționat și o tabletă Android, Asus Transformer 101. Credeam că ambele fiind cu Android, lucrurile se vor îndrepta în direcția bună, cu sincronizarea setărilor și a datelor, care m-ar fi putut ajuta să devin mai productiv într-o oarecare măsură.
Ei bine, experiența mea pe Android nu a a fost așa cum mă așteptam. Aveam două device-uri cu același sistem de operare, dar cu filozofii complet diferite, de fabricații total diferite dar măcar cu un singur app store, Google Play.
Anul acesta am achiziționat o tabletă Surface RT tocmai în miezul perioadei de maximă promovare a ideii de o singură experiență consistentă pe toate device-urile. Ideea a fost atât de vehement promovată de Microsoft, încât m-am lăsat convins și am achiziționat și un Lumia 925.
M-aș fi așteptat ca lucrurile să fie așa cum erau promovate. Adică o experiență consistentă pe toate device-urile și PC-urile cu Windows. Dar nu este așa încăiar experiența Nokia Lumia 925 este la ani lumină înaintea celei de pe Surface RT, în cel mai bun sens al expresiei.
Ei bine, experiența mea pe Windows 8 RT și Windows Phone 8 nu a fost așa cum mă așteptam. Aveam două device-uri mobile din aceeași familie de sisteme de operare, dar cu filozofii complet diferite, de fabricații total diferite, dar mai ales cu două Stores complet diferite. Ca să nu mai vorbesc din nou de experiența grea de adaptare de pe desktop și de pe laptop.
Windows Phone, luat separat, este un ”teritoriu” pe care mă simt în siguranță, mult mai în siguranță decât pe Windows RT, și funcționează incredibil.
Atunci când a decis că e cazul să intre puternic în lumea device-urilor mobile, sub presiunea tot mai puternică a sistemului de operare Android, Microsoft ar fi putut dezvolta Windows Phone, ca unic sistem de operare pentru device-uri mobile telefoane, phablets si tablete. Poate cel mai bun moment era acela în care Microsof ta realizat că va trebui să renunțe la Windows Phone 7.
Când mă gândesc la Windows RT, lăsând la o parte că nu se pot instala aplicații legacy (x86) pe el, chiar nu înțeleg de ce a mai fost necesar un store adițional. Pentru ca developerii să scrie alte aplicații sau să fie nevoiți să le rescrie pe cele deja dezvoltate pentru Windows Phone ? Cine muncește de două ori, și degeaba pe deasupra ? Doar se vor unifica sistemele de operare, ce rost mai are acum să scrii aplicații pentru Windows 8 sau pentru Windows Phone 8 ? Trust me, este un model de gândire perfect sănătos, bun pentru sănptatea mintală a programatorilor.
A trecut peste un an de când aștept ca aceste lucruri să se întâmple. Eu nu am pierdut nimic, dar Microsoft a pierdut parteneri hardware și bani.

  • Parteneri hardware care s-au retras de pe piața tabletelor Windows RT pentru că nu vedeau nici un viitor al acestui sistem de operare.
  • Bani la tabletele care inițial nu s-au vândut, bani la upgrade-urile din enterprise care nu s-au făcut și așa mai departe.

Să nu uităm că rata de adopție Windows 8 și Windows 8.1 este încă foarte mică. Windows 8 are 6,66% iar Windows 8.1 are 2.64%, în condițiile în care Windows 8 are un an iar Windows 8.1 este un update gratuit, nu un sistem de operare nou și implicit nu ar trebui să aibă probleme în a fi adoptat rapid. (Acestea sunt statisticile NetMarketShare pentru noiembrie 2013 și nu accept argumentul că aici nu sunt incluse sistemele touch, pentru că la nivel global raportul dintre sistemele touch și non touch este zdrobitor în defavoarea celor non touch)
OS share
În tot acest timp m-am întrebat ce va face Microsoft când își va da seama cum este atunci când amesteci lucrurile. M-am întrebat care vor fi soluțiile și m-au urmărit o serie de întrebări:
Cum este atunci când vrei să duci consumerii într-o zonă în care nu toți vor sau nu pot (cum e cazul majorității) să meargă imediat (mă refer la touch) ?
Cum e cînd iei în seamă doar business customer-ul, pe care doar la sfârșitul zilei îl consideri și consumer obișnuit, acasă și îți dai seama că ai greșit ? Vizavi de asta, cred cu tărie că viziunea valabilă se dovedește exact cea inversă: înainte de a fi business customer, fiecare client este om obișnuit, consumator casnic, entuziast, fie el începător, fie power user. Abia după ce ajunge la serviciu (nu neapărat că și-ar dori asta în fiecare zi) este business customer.
Cum este atunci când impui design pentru device-uri mobile pe sisteme non-touch și chiar pe Windows Server ? Vă urez mult noroc la nimeritul hover-butonul pentru ecranul Start în Windows Server 2012 sub o conexiune VNC:
VNC - Windows Server 2012
Cum este atunci când impui o interfață cu utilizatorul total neproductivă pe ecrane foarte mari ?
Pe ansamblu, răspunsul este simplu ! Se vede că Windows 8 și Windows 8.1 nu au prins (vedeți cifrele de mai sus), spre deosebire de Windows Phone.
Dar Windows Phone este o altă lume. O cu totul altă lume, salvată de prestigiul brandului Nokia mai degrabă decât de sistemul de operare în sine.
Să nu mă înțelegeți greșit, prefer Windows Phone de 1000 de ori în locul Windows RT. Windows Phone este salvat de două ori de Nokia, prin viziunea cuiva care a găsit nișa de salvare a companiei cât și a sistemului de operare Windows Phone. Cu toate acestea, Windows Phone în sine este un sistem de operare mobil cu un potențial uriaș. Nici nu îmi vine să cred cât de bine se comportă pe Lumia 925 și cred că nu doar pe telefoane de vârf. Și mai este un lucru pe care nu îmi vine să îl cred: este atât de bine dezvoltat încât nici nu zici că e făcut de aceeași companie care a lansat Windows 8 (RT sau nu).
Sincer îi mulțumesc lui Steven Sinofsky că nu a acceptat ingerințe din afară în privința Windows 8, pentru că dacă ar fi acceptat, ar fi încercat la rândul lui să influențeze Windows Phone. Ori în acest mod, atât Windows 8.x (RT sau nu) cât și Windows Phone 8 ar fi fost acum istorie, comercial vorbind, iar Nokia ar fi dispărut de pe piață în faliment.
Schimbările aduse de restructurarea Microsoft, privite de la plecarea lui Steven Sinofsky încoace, capătă tot mai mult sens. Dacă privim cu atenție ce se întâmplă recent, vom descoperi că viziunea lui Steve Ballmer, One Microsoft, este foarte potrivită cu ceea ce corporația ar și trebui să facă.
Primul semnal important dinspre Microsoft  vizavi de revenirea la consumer a fost dat de Julie Larson-Green, la UBS Global Technology conference, la jumătatea lui noiembrie. Citez:

Avem sistemul de operare Windows Phone, avem Windows RT și avem full Windows … Nu vom avea trei. Credem că avem de-a face cu o lume în care există un sistem optimizat pentru mobil, care nu pune probleme vieții bateriilor sau probleme de securitate. Dar vine cu un cost în ce privește flexibilitatea. Credem în această viziune și în acea direcție și vom merge mai departe pe această cale”

Încet încet se va dovedi că tot ceea ce s-a încercat a se impune utilizatorilor a fost o greșeală costisitoare. Presiunile interne și externe foarte mari asupra corporației, situația nu tocmai grozavă a Windows 8.x (RT sau nu), nemulțumirile investitorilor cu privire la rigiditatea și inflexibilitatea Microsoft au condus în primul rând la anunțul lui Steve Ballmer privind plecarea de la Microsoft. Aceasta a creat o problemă suplimentară, aceea a necesității de a se găsi un CEO potrivit, care să aibă viziunea necesară redresării strategice a companiei și care să fie acceptat de investitori. Toate acestea într-un timp relativ scurt, într-o perioadă crucială pentru sistemul de operare Windows, produsul-emblemă pentru Microsoft.
Îmi imaginez că nu este deloc ușor să fii angajat al diviziei Windows, într-o perioadă când vezi capete mari zburând din fruntea acestui departament, pornind cu plecarea (sau concedierea) lui Steven Sinofsky, continuând cu conducerea temporară Tami Reller – Julie Larson-Green (fostă mână dreaptă a lui Sinoifsky o bună perioadă) iar acum cu un șef nou, venit de la Windows Phone (Doamne, muțumesc !), Terry Myerson.
Divizia Windows nu mai însemna de mult doar sistemul se operare client sau server, ci și Windows Phone. Din păcate, toate aceste experiențe au fost mai mult disparate, rezultând o experiență fragmentată și inconsistentă de la o platformă la alta, de la un form factor la altul. Terry Myerson pare să vrea să pună ordine, treptat, în organizația pe care o va conduce, dar nu numai acolo. Recent, acesta a lăsat să se înțeleagă că va urmări și consolidarea Windows 8.x, Windows RT și Windows Phone într-o linie mai simplă de produse.
Ceea ce a scăpat poate multora de la noi este că după transformarea diviziei Windows în Operating Systems Engineering Group, grup responsabil de dezvoltarea sistemului de operare pe platfromele Windows, Windows Phone și XBox,  o serie de oameni din așa-zisa gardă Sinofsky au fost mutați treptat la alte departamente după venirea lui Myerson. S-a început cu Julie Larson-Green, care acum conduce  divizia Devices (sau Devices and Studios), s-a continuat cu mutarea lui Tami Reller la Marketing. Două personaje de top în perioada Sinofsky, Jon DeVaan și Antoine Leblond au rămas fără funcții de conducere după anunțarea reorganizării, iar mai recent Dean Hachamovitch, fostul responsabil de Internet Explorer a fost îndepărtat de acolo, fără a se ști cel puțin deocamdată spre ce destinație, sau în ce scop. Atribuțiile sale sunt preluate (cel puțin parțial) de nimeni altul decât Joe Belfiore, om de bază la … Windows Phone !
Printre ultimii mutați sunt și Ted Dworkin, de la Windows Store și Jensen Harriss de la user experience, care au fost trecuți la Bing.
Punând cap la cap spusele lui Julie Larson Green cu cele ale lui Myerson, adăugând informații mai mărunte din surse credibile, se pare că direcția intermediară este aceea spre un sistem de operare mobil (rezultat din combinarea Windows Phone cu Windows RT) – posibil fără desktop – și un alt sistem x86 care ar putea avea două SKU-uri mari și late: standard și profesional (sau enterprise), posibil ambele cu desktop. Anticipând și mai mult, se pare că viziunea pe termen lung a Microsoft ar duce spre ceea ce pare că va fi, într-un viitor relativ apropiat un singur sistem de operare. De fapt un singur nucleu, peste care se vor putea pune doar modulele necesare pentru diverse scopuri finale.
Orice ar face, gigantul din Redmond n-ar trebui să uite niciodată de unde a plecat: a fost o companie ale cărei produse au vizat mai întâi consumerii.
P.S. 1 – pentru cei interesați de amănunte, update-ul pentru Windows 8.1 de anul viitor (momentan numit de unii Update One), ar putea aduce înapoi meniul Start (da, cel tip Windows 7), ca o opțiune. În același timp se mai aude că Microsoft ar lua în considerare și posibilitatea de a rula aplicațiile Metro în ferestre pe Desktop, așa cum face acum aplicația ModernMix de la Stardock.
P.S. 2 – Aștept corporația … 🙂 Știu că periodic în Microsoft se face rotația cadrelor, pentru a se crește eficiența și / sau din alte motive. Dar să nu îmi spuneți că și această reorganizare sau că aceste mutări pe care le-am evidențiat mai sus sunt întâmplătoare 🙂

Back To Top
Search