Free-upgrade

Pentru că am observat că anumite întrebări despre upgrade-ul gratuit la Windows 10 revin frecvent prin comunități, vă oferim răspunsuri prin acest articol.

Microsoft este foarte aproape de lansarea primei versiuni publice a Windows 10 și – timp de un an – oferă upgrade-ul gratuit la noul sistem de operare, pentru a convinge cât mai mulți utilizatori să migreze de la versiunile mai vechi la noul sistem de operare.
Veți găsi mai jos cele mai frecvente întrebări pe această temă și cele mai bune răspunsuri pentru acestea, pe cât posibil bazate pe informații oficiale de la Microsoft.
Dacă vom primi și alte întrebări, această pagină va fi actualizată.

1. Ce înseamnă upgrade gratuit timp de un an ?

Dacă vă aduceți aminte, anterior, Microsoft a vândut versiuni upgrade ale sistemului de operare Windows, cum a fost de exemplu cazul cu versiunea de upgrade la Windows 7:
Cu alte cuvinte – de exemplu – ca să faci upgrade de la Windows Vista la Windows 7 era necesară achiziționarea unui asemenea pachet. Acesta nu permitea instalarea pe curat, pentru că trebuia să verifice existența unei licențe anterioare pe PC care să se califice pentru acest upgrade.

Acum, upgrade-ul de la Windows 7 sau Windows 8.1 ambele cu licențe valide (Retail sau OEM) și cu update-urile la zi nu va costa nimic în primele 12 luni de la lansarea publică a Windows 10, adică de la 29 iulie 2015 la 29 iulie 2016.
Vă recomandăm și acest articol referitor la upgrade-ul gratuit la Windows 10:

2. Ce se întâmplă dacă voi vrea să fac upgrade unui PC după primul an de la lansarea publică a Windows 10 ?

Dacă faceți upgrade la Windows 10 pe un PC sau pe un device cu Windows 7 SP1 sau Windows 8.1 Update dincolo de 29 iulie 2016 va trebui să plătiți pentru acel upgrade. Momentan prețul pentru acest upgrade nu este cunoscut, vom actualiza pagina imediat ce acesta va fi anunțat de Microsoft.

3. Care sunt condițiile pentru a obține upgrade-ul gratuit ?

Toți utilizatorii de sisteme pe care sunt instalate sistemele de operare Windows 7 cu Service Pack 1 sau Windows 8.1 Update 2, ambele cu toate actualizările ulterioare ar fi trebuit să primească deja sau vor primi în aceste zile notificări direct pe PC-urile lor pentru upgrade-ul gratuit la Windows 10.

Promo Windows 10
Promo Windows 10

4. Ce ediții Windows se califică ?

Trebuie să aveți licențe valide (Software Microsoft Autentic – Genuine) și să aveți una dintre următoarele ediții Windows 7: Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium, Professional sau Ultimate. Pentru Windows 8.1: Windows 8.1 (simplu, numit și Core), Windows 8.1 Pro și Windows 8.1 Pro pentru studenți.

5. Ce ediții Windows NU se califică ?

Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise și Windows RT/RT 8.1 NU se califică pentru upgrade gratuit la Windows 10 prin această ofertă.
SurfaceHub
Companiile care au contracte Active Software Assurance cu licențiere în volum primesc upgrade la ofertele enterprise Windows 10, în afara acestei oferte.

6. Ce se întâmplă cu Windows RT/RT 8.1 ?

În ceea ce privește Windows RT/RT 8.1, această ediție primește în septembrie un update funcțional.

Microsoft Surface RT
Microsoft Surface RT
Acestava aduce pe device-urile cu acest sistem de operare unele caracteristici funcționale minore din Windows 10, și nu o nouă versiune a sistemului de operare.

7. Ce ediție Windows 10 primesc pentru ediția mea curentă Windows ?

Pentru Windows 7 Starter, Home Basic sau Home Premium veți primi Windows 10 Home, iar pentru Windows 7 Professional sau Ultimate veți primi Windows 10 Pro.
Pentru Windows 8.1 Core (simplu) primiți Windows 10 Home, pentru Windows 8.1 Pro și Windows 8.1 Pro pentru studenți veți primi Windows 10 Pro.
Mai multe detalii despre edițiile Windows 10 aflați din acest articol:

Mai multe detalii despre edițiile obținute prin acest upgrade gratuit găsiți în acest articol:

8. Am auzit că vom avea Windows 10 Mobile pe telefon. Este adevărat ? Când sosește și pe ce modele de telefoane ?

Da, Microsoft lucrează la ediția Windows 10 Mobile, care este un upgrade gratuit permanent, nu doar pe durata primului an de la lansarea Windows 10.
W10 Mobile
Microsoft spune că acest upgrade vine înspre finalul anului 2015 și că va putea fi instalat pe toate terminalele Lumia existente pe piață.

9. Când începe upgrade-ul gratuit la Windows 10 ?

Dacă folosiți Windows 7 sau Windows 8.1, procesul a început deja și ar fi trebuit să primiți notificări în taskbar, prin care să fiți invitați să vă rezervați upgrade-ul gratuit.
3 - GWX
Dacă nu aveți aceste notificări, avem două ghiduri detaliate despre ce trebuie făcut ca ele să apară :

10. Ce este această rezervare a upgrade-ului ? Există limitări, de ce e ea necesară ?

Rezervarea este o înscriere voluntară pentru a primi acest upgrade. Ea are rolul de a programa descărcarea din timp a noului sistem de operare în fundal pe PC-ul dumneavoastră, așa încât pe 29 iulie să nu fie probleme de conectivitate Internet cu serverele Microsoft, care altfel ar fi luate cu asalt și ar face față cu greu unui upgrade într-un volum așa de mare.

11. Cum sosește Windows 10 pe PC-ul meu dacă am primit notificările și am rezervat upgrade-ul ?

Noul sistem de operare va fi descărcat automat în fundal prin Windows Update și va fi pregătit pentru instalare. După 29 iulie veți primi apoi o nouă notificare, prin care veți fi întrebați dacă doriți să-l instalați.

12. Pot anula rezervarea făcută pentru upgrade-ul gratuit la Windows 10 ?

Rezervarea se poate anula în orice moment și poate fi refăcută ulterior oricând.
14 - GWX
Vom publica foarte curând un tutorial simplu și la obiect despre cum puteți anula rezervarea.

13. Cum pot elimina notificarea din taskbar ?

Utilizatorii care – indiferent de motiv – nu doresc să treacă la Windows 10 nu trebuie să facă rezervarea și vor putea continua să folosească versiunea Windows preferată în continuare.
2-GWX-folder
Vom reveni foarte curând cu un tutorial scurt și la obiect despre aceasta.

14. Am auzit că Windows 10 obținut prin upgrade expiră după un an. E adevărat ?

Nu, deloc. Odată făcut pentru prima oară upgrade-ul de la Windows 7 SP1 sau de la Windows 8.1 la Windows 10 pe acel PC, veți putea reinstala oricând Windows 10 pe curat, chiar și după primele 12 luni de la lansarea publică a acestui sistem de operare.

15. De ce este legată licența upgrade Windows 10, de PC sau de contul Microsoft ?

Licența upgrade Windows 10 este legată de PC-ul respectiv. Vom reveni cu detalii.

16. Ce se întâmplă cu licența Windows 10 dacă PC-ul upgradat gratuit se defectează iremediabil ?

Dacă acel PC se defectează iremediabil, licența nu se poate refolosi pe un alt PC. Oricum, în acel moment veți putea achiziționa un PC sau un device nou cu Windows 10 preinstalat.

17. Când voi putea cumpăra Windows 10 online sau din magazin și cât va costa ?

Încă nu este clar când Windows 10 va fi disponibil pentru achiziționare online sau din magazin.
Cutii Windows 10
Prețurile Windows 10 anunțate de Microsoft sunt de 119 USD pentru ediția Home și de 199 USD pentru ediția Pro. Citiți mai multe despre prețuri în acest articol:

18. Folosesc un software și/sau un hardware special împreună cu Windows 7 sau 8.1. Va funcționa cu Windows 10 ?

Dacă vă aflați în această situație, este prudent să testați separat – nu pe mașini de producție – această funcționalitate folosind chiar build-ul 10240, care este disponibil în prezent.
De asemenea, verificați pe site-ul producătorului existența pentru o versiune software mai nouă sau compatibilă, sau – după caz – a unor drivere noi sau compatibile cu Windows 10.

19. Care sunt cerințele hardware pentru Windows 10 ?

Ca o regulă generală, dacă PC-ul sau device-ul curent rulează Windows 7 sau Windows 8.1 ar trebui ca și Windows 10 să ruleze fără probleme. Microsoft spune că pentru Windows 10 pe 32 de biți funcționează cu 1GB RAM iar versiunea pe 64 de biți cu 2GB. Acestea sunt însă valori minime iar wfl.ro vă recomandă să porniți cu valori duble în ambele cazuri (2 și respectiv 4 GB RAM).
Hardware Windows 10
Dacă PC-ul dv. are peste 4 GB RAM veți vrea să instalați Windows 10 pe 64 de biți pentru a folosi toată cantitatea disponibilă.
Dacă doriți mai multe informații, le avem deja pregătite în acest articol:

20. Am un PC desktop și un laptop. Pot face upgrade gratuit pe ambele ?

Desigur. Nu contează câte PC-uri care se califică potrivit criteriilor de mai sus.
Windows 10 PCs
Toate vor primi upgrade-ul gratuit dacă au software Microsoft Autentic (Genuine) și sunt cu update-urile la zi.

21. Am o firmă mică și am licențe Windows Retail și preinstalate (OEM), fără Software Assurance. Pot face upgrade gratuit la Windows 10 pe aceste PC-uri ?

Da, orice PC deținut de o firmă care nu are un contract Software Assurance este eligibil pentru upgrade gratuit la Windows 10, cu condiția să corespundă criteriilor de la punctele anterioare.

22. Pot face upgrade pe sistemul meu de acasă cu licență OEM ?

Da, și pentru acasă, ca și mai sus, atât licențele OEM cât și cele Retail se califică pentru această ofertă.

23. Pot să fac upgrade de la o versiune anterioară pe 32 de biți la Windows 10 pe 64 de biți ?

Da, dar nu direct. Dacă faceți primul upgrade (obligatoriu de făcut pentru a avea Windows 10 gratuit ulterior) peste versiunea anterioară de 32 de biți, Windows 10 va fi tot pe 32 de biți.
Ca să faceți trecerea de la orice ediție Windows 10 pe 32 de biți la una pe 64, va trebui să aveți un stick sau un DVD cu kitul Windows 10 pe 64 de biți.
Aceasta va șterge vechiul sistem de operare, programele, aplicațiile și datele. Asigurați-vă că faceți o copie de siguranță înainte de orice.

24. Dacă mă răzgândesc ulterior pot face downgrade la Windows 7 sau 8.1 ?

Da – Microsoft permite un “roll back” la sistemul de operare anterior. Vom reveni cu detalii, dar recomandarea noastră fermă este să faceți o imagine de sistem înainte de a porni upgrade-ul pe PC, ca să puteți să reveniți oricând cu ușurință. Cheia de produs va activa din nou versiunea Windows anterioară.

Back To Top
Search