Dacă trebuie să decideți care este soluția potrivită, trebuie să știți foarte clar pentru ce veți folosi serviciul de poștă electronică. Chiar dacă suntem în era telecomunicațiilor mobile, în care ne accesăm cel mai des corespondența electronică de pe dispozitive mobile, oriunde există o activitate bine coordonată va fi nevoie de programe pentru gestionarea informațiilor și pentru efectuarea de copii de siguranță ale acestor informații.
Părerile sunt împărțite: unii susțin că web-mail-ul este suficient pentru oricine și că ar fi cea mai bună opțiune, din mai multe motive. Cel mai important este acela că se gestionează toate mesajele dintr-o singură locație, disponibilă oriunde există o conexiune de Internet. Aceeași teorie este susținută și de următoarele idei:

  • organizarea mesajelor este mereu aceeași, există o serie de servicii online interconectate direct accesibile din Inbox
  • nu este nevoie de un anumit sistem de operare sau de un anumit tip de computer pentru a acesa un site web.

Acolo unde se face schimb frecvent de date prin e-mail poate că este mai bine ca mesajele să fie citite folosind un program specializat de e-mail (numit adesea și client de e-mail, în ideea că este o interfață care primește ceea ce trimite spre afișare sau stocare un server Web), care permite configurare flexibilă și care stochează local mesajele primite, fără a le șterge neapărat de pe server.
Un client de e-mail instalat pe PC are mai multe avantaje, dintre care le amintesc aici pe cele mai importante :

  • poate fi indexat și implicit informațiile căutate vor fi regăsite foarte eficient în Windows.
  • poate configurat să afișeze mesajele în multiple moduri, așa încît să avem acces rapid la informațiile care ne interesează filtrate și afișate după criterii flexibile.
  • nu afișează reclamele pe care multe servicii de e-mail online le introduc în paginile utilizatorului.
  • permite citirea mesajelor descărcate anterior chiar și în mod de lucru offline (în absența unei conexiuni) și stocarea mesajelor compuse pînă la reconectare, cînd pot fi expediate.
  • permite arhivarea și stocarea separată a mesajelor.
  • un client de e-mail eficient oferă utilizatorului posibilitatea d ea descărca și de a utiliza mesajele de pe mai multe conturi de e-mail simultan, dintr-o singură aplicație.

Dacă trebuie să decideți care este soluția potrivită, trebuie să știți foarte clar pentru ce veți folosi serviciul de poștă electronică. Factorul cel mai important diferă de la caz la caz.
Pentru cei care fac cercetare, se documentează și colaborează la diferite proiecte, personal recomand utilizarea unui program de e-mail. La fel și pentru cei care au muncă de birou și schimbă foarte multe informații pe această cale.
Cei care folosesc e-mail-ul doar pentru a comunica sporadic cu familia și cu prietenii se vor putea baza pe serviciile online, care au tot ce este necesar pentru acest scop. Se pot trimite cu ușurință fotografii, fișiere, documente, se pot compune mesaje în format text sau în format grafic HTML, care permite formatarea foarte bună a mesajelor.
Voi reveni cu alte două articole prin care voi încerca săvă ajut să alegeți cel mai potrivit serviciu de poștă electronică online și, respectiv, cel mai potrivit client de e-mail.

Back To Top
Search