Scriu acest articol introductiv pe fast forward – trenul cu care am revenit de la București a avut nu mai puțin de 4 ore întârziere, oboseala și-a spus cuvântul, nu am avut timp să scriu, dar o voi fac cu siguranță pe parcursul săptămânii viitorare. Pentru cei foarte curioși, vă aștept la emisiunea ”Windows fără limite”, unde vă voi împărtăși primele impresii și câte ceva din discuțiile pe care le-am avut la Microsoft România pe câteva teme interesante.

Photo0605

Numai surprize am avut în această călătorie la București, pentru a participa la evenimentul de lansare Internet Explorer 9 beta în România. Prima surpriză a fost o întârziere a trenului cu mai bine de două ore (noroc că am plecat cu o zi înainteSmile), a doua a fost că nu am avut acces Internet nici la ora lansării în San Francisco (19:30 ora României), nici noaptea unde am stat în București, nici a doua zi în vizită la sediul Microsoft România, unde și pentru acces guest la Internet ai nevoie de user și password Smile. Așa s-a făcut că pe durata evenimentului nu am putut posta pe Facebook și/sau pe Twitter despre cele spuse acolo, fiind silit să iau notițe în OneNote, notițe după care voi reda mai jos cele mai interesante elemente pe care le aduce noua versiune de browser.

Așadar, înainte de orice, știți deja cu toții că interfața este aceea pe care am văzut-o pe site-ul Microsoft Rusia și care a făcut înconjurulul Internetului imediat. Nimic nou sub soare la prima vedere din acest punct de vedere. La prima vedere. Știam cu toții din Google Chrome să desprindem un tab dintr-o fereastră  a browserului pentru a o transforma în aplicație Windows. Acum putem face asta și în IE9. Putem fixa această aplicație la taskbarul Windows 7, iar dacă site-ul conține un cod HTML simplu, link-uri din site apar în JumpList-ul noii aplicații IE9, ceea ce este mai mult decât cool. Mai mult, butoanele de back și forward ale unei aplicații își schimbă culoarea după culoarea faviconului site-ului-aplicație. Vă dau mai jos modificarea făcută în acest sens pe wfl.ro.

Observați principalele submeniuri ale site-ului prezente în JumpList-ul noii aplicații. De observat și culoarea butoanelor back-forward.

Viteza de randare pare ceva mai mare în testele pe care le-am făcut pînă acum. Când zic test ma refer la navigarea setului meu tradițional de pagini tech de pe Internet, nu executând teste sintetice, benchmark-uri. Eu prefer să testez browserul în lumea reală. Pentru că acolo voi folosi browserul, nu într-un laborator sub imperiul cifrelor, ci navigând pe Internet.

E drept că mă ocup și cu Web Design-ul și voi sonda terenul HTML 5, respectarea standardelor, etc. Deocamdată primele impresii altfel…

De adăugat că a fost crescută suprafața utilă a ferestrei, fiind închise/eliminate toolbar-urile și fiind ascunse add-on-urile inactive.

De remarcat că avem un download manager minimalist, dar și mai important este managementul download-urilor. Se bazează pe reputația unui fișier, reflectată de opțiunile marii mase de utilizatori care dau sau nu girul unei aplicații sau alteia. Chiar așa se și numește caracteristica și își face bine treaba, spun cei de la Microsoft România.

– va urma …

Back To Top
Search