Licențele Windows se pot achiziționa pe mai multe canale. Cel mai frecvent întâlnite licențe sunt cele Retail, OEM sau Volum. Fiecare tip de licență oferă anumite drepturi sau impune anumite limitări utilizatorului pe baza Termenilor licenţei pentru software-ul acordat sub licenţă de Microsoft sau de producătorul computerului.

Înainte de a trece la metoda propriu-zisă de a afla ce fel de licență aveți, este necesară o înțelegere de bază a celor trei tipuri de licențe frecvent utilizate.

  • Licență Retail – această licență însoțește un pachet fizic, ambalat (FPP – Full Packaged Product) Windows. Achiziționarea se face de la un Retailer (vânzător cu amănuntul în magazin fizic sau online sau din Microsoft Store). Cheia de produs se poate transfera pe un alt PC dar se poate folosi doar pe un singur PC, nu pe mai multe deodată.
  • Licență OEM – Cheile de produs sunt oferite de producătorii de sisteme (OEM – Original Equipment Manufacturer), nu pot fi revândute (NFR – Not For Resale) și nici nu pot fi transferate pe un alt PC. Ele pot fi transferate unui alt utilizator doar împreună cu PC-ul pe care sunt instalate, nu ca și chei de produs. De regulă PC-urile noi (produse în 2014 sau mai recent) au cheia de produs OEM codată în cipul firmware UEFI.
  • Licență Volum – Aici avem de-a face cu chei client KMS sau Volume MAK. Acestea sunt chei de licențiere în masă a sistemelor (o cheie poate fi folosită simultan pe un anumit număr de PC-uri) și nu sunt nici ele destinate revânzării (NFR – Not For Resale). Asemenea chei sunt distribuite de obicei în educație, instituții de stat și/sau în companii mari. Ele nu pot fi transferate în nici un fel, nici împreună cu sistemul, dacă se schimbă utilizatorul/proprietarul acestuia. Prețurile acestor licențe variază în funcție de tip, cantitate și perioada pentru care se face abonamentul de utilizare. O cheie de Volum (VLK – Volume License Key) prezentă pe un sistem arată că acel sistem face parte dintr-o organizație care folosește licențierea în volum.

Recomand următorul articol pentru cei interesați să afle mai mult despre tipurile de licențe Windows:

Ce licență să aleg ? Ghid pentru licențierea Windows

[su_icon_text color=”#333333″ icon=”icon: info-circle” icon_color=”#333333″ icon_size=”24″] Obiectiv: [/su_icon_text] aflați ce tip de licență Windows este folosită pe un PC: Retail, OEM sau Volum.

Cum pot vedea ce fel de licență am pe PC?

1. Deschideți linia de comandă ca Administrator.

2. Tastați comanda de mai jos și apăsați Enter

 slmgr -dli

3. După câteva secunde se va deschide o fereastră cu informațiile solicitate, unde veți putea vedea canalul de licențiere (tipul de licență):

Tip licenta Windows

Notă: în funcție de tipul de licență prezent pe sistem, textul RETAIL de mai sus poate fi înlocuit cu OEM_DM sau cu VOLUME_MAK
Back To Top
Search