După o pauză de câteva zile în care, printre altele a trebuit să mai și muncesc, am instalat și configurat Windows 10 pe mai multe PC-uri și în câteva mașini virtuale, am început să pregătesc cele mai interesante și utile articole despre noul sistem de operare. Acest articol vrea să fie un sumar al caracteristicilor Windows 10 și va fi actualizat pe măsură ce sunt adăugate unele noi sau îmbunătățite cele deja existente.

Iată o listă preliminară cu ceea ce am descoperit și voi explora în perioada următoare, pentru a vă pune la dispoziție cele mai utile informații și tutoriale.
Linia de comandă. Am publicat deja un articol detaliat despre ce e nou în linia de comandă din Windows 10, care a fost îmbunătățită cu posibilitatea de a lipi și selecta text ca într-un editor.  Voi scrie și despre comenzi rapide de la tastatură, pentru că sunt foarte multe și foarte utile.
Noul Meniu Start – Am deja în lucru un articol amplu unde descriu funcționalitățile din meniul Start al Windows 10.
File Explorer – tot ce am descoperit interesant până acum este noua locație Home din File Explorer, o caracteristică pe care o folosesc zilnic pe PC-urile și mașinile virtuale pe care am instalat Windows 10. Home permite acces rapid la folderele favorite, la cele mai des accesate foldere și la fișiere recente. De asemenea am remarcat și două butoane noi pe Ribbon-ul din File Explorer: Add To Favorites și Share. Curând voi scrie despre toate acestea și despre altele într-un articol separat.
Desktop-uri virtuale – Programele și aplicațiile pot fi grupate acum pe desktop-uri virtuale. Despre ele și despre noua interfață Task View (vizualizare sarcini) într-un alt articol, curând.
Task View – înlocuiește afișarea Alt+Tab din versiunile anterioare și funcția de comutare a ferestrelor din Windows 8 cu o singură interfață consistentă pentru comutarea între aplicații, programe și desktop-uri. Se poate accesa prin click pe butonul din bara de sarcini sau prin combinația tastelor (Alt+Tab). Detalii curând într-un articol separat.
Noile funcționalități Snap – Folosind snap (lipirea ferestrelor de marginea ecranului pentru divizarea egală a spațiului disponibil pentru afișare), acum putem avea până la 4 aplicații și programe simultan pe ecran. Adițional, funcția Snap Assist vine în ajutor la selectarea ferestrelor pe care vrem să le afișăm una lângă alta în Snap. Și aici urmează un articol.
Noul Meniu Start – Am deja în lucru un articol amplu unde descriu funcționalitățile din meniul Start al Windows 10.
Aplicațiile Universale – acesta pare a fi un nume foarte bun pentru aplicațiile numite anterior Metro, Modern UI sau Windows Store. Vom vedea împreună cum arată ele în Windows 10 și cum se pot folosi acum și în ferestre pe desktop.
Cum se poate oferi feedback pentru Windows – Principalul scop pentru care Microsoft a decis să ofere Windows Technical Preview este colectarea de telemetrie și de feedback de la utilizatori, informații care vor fi folosite la stabilirea listei finale de caracteristici (feature list) și la modalitățile de implementare pentru acestea. Microsoft include și aplicația Windows Feedback, în care găsiți principalele categorii de caracteristici pentru care puteți trimite sugestii sau critici sau pentru care puteți comenta vizavi de feedback-ul altora. De asemenea, aceeași aplicație va lansa notificări prin care vă va cere părerea despre modul de utilizare a noilor funcții și caracteristici.
Noutăți în zona Power (alimentare) – Microsoft introduce opțiuni de gestionare și de economisire a energiei electrice a bateriilor similare cu cele din sistemele de operare mobile moderne.
Lista rămâne deschisă și va crește pe măsură ce Microsoft va actualiza Windows 10. Momentan lucrez la articolele menționate mai sus și la altele legate de Windows 10 (dar nu numai). Voi încerca să ofer cât mai multe detalii despre ce e nou în acest sistem de operare mult așteptat.
Între timp, dacă testați Windows 10 și ați observat ceva interesant, sau dacă sunt anumite lucruri care vă miră sau vi se par fără sens, vă aștept la comentarii pentru a le discuta împreună.

Back To Top
Search