TW_OfficeSocial_Office2016_MVP_City1

Cuvântul de ordine pentru noua suită de productivitate este colaborarea, dar Office 2016 aduce o serie de îmbunătățiri pe partea de analiză de date, care sunt importante pentru zona de afaceri.

Ce trebuie neapărat remarcat este caracterul multi-platformă al suitei Office. Într-adevăr, Office funcționează acum peste tot. Este prezent ca suite clasice pentru desktop pe Windows și pe Mac, există aplicațiile Office Online, cele mobile pentru Android, iOS și cele universale pentru Windows (PC și mobil) și soluțiile Office 365.
Omniprezența și instrumentele deosebit de puternice care asigură atât productivitatea individuală, dar mai ales aceea prin colaborare, au făcut Office și Office 365 principala sursă de venit pentru Microsoft, prin succesul deosebit al acestor produse și servicii de foarte bună calitate.
TW_OfficeSocial_Office2016_AnnouncementPost_Confetti_CollaborateOffice 2016 a fost anunțat public în martie 2015, suita fiind oferită spre testare atât privat cât și public. Pe baza feedback-ului de la utilizatori, Microsoft a optimizat aplicațiile, și a lansat noua versiune ieri, 22 septembrie 2015. Aceasta este data GA (General Availability), în vreme ce pentru companii, Office 2016 este disponibil din 1 octombrie.
Începând de ieri, așadar, Office 2016 este disponibil pentru toți abonații Office 365, dar pentru persoanele care doresc să achiziționeze suita ca pachet de instalare.
Haideți să vedem pentru început câteva dintre cele mai interesante noutăți din aplicațiile Office pentru desktop.

Elemente noi comune aplicațiilor Office 2016

Sunt convins că veți remarca schema de culoare a aplicațiilor Office 2016 de la bun început:
Microsoft a lansat Office 2016În toate aplicațiile Office puteți obține ajutor contextual folosind caseta „Tell me what you want to do …”. tastați unul sau două cuvinte cheie despre ce vreți să aflați (1) și veți vedea cele mai uzuale comezi (2), un link spre ajutor detaliat (3) sau spre o căutare de informații despre cuvintele cheie tastate:
2.1 - Word 2016 help on the spotO altă funcționalitate remarcabilă este integrarea cu cloud-ul. Astfel, aplicațiile Office salvează acum implicit în cloud (opțional):
Salvare in cloud din Office 2016Haideți să vedem acum câteva dintre cele mai interesante și importante elemente de noutate în aplicațiile Office 2016.

Ce e nou în OneNote ?

Voi începe cu OneNote, unde remarc posibilitatea de a partaja acțiunea de a lua note în timpul unei ședințe.

2.2 - Share notes with a meeting
Mai întâi partajați caietul cu membrii echipei
2.1 - Share notes with a meeting
Apoi partajați caietul cu participanții la ședință
Aceasta înseamnă că odată ce ați creat un caiet OneNote în SharePoint sau în OneDrive și l-ați partajat cu colegii dumneavoastră, dându-le drepturi de editare, aceștia vor putea lua notițe în același timp cu dumneavoastră, pe aceeași pagină, în același caiet.
2.3 - Share notes with a meeting
Notițe luate împreună cu colegii în OneNote
Astfel, însemnările vor fi complete, ceea ce poate ajuta mult ulterior.
Tot în OneNote avem OneNote clipper. Acesta este un script care se salvează în bara navigatorului, la fel ca orice preferință web. La vizitarea unei pagini web, dacă facem click pe acel link din bara de favorite, apare dialogul cu opțiuni OneNote Clipper:
3.2 - OneNote Clipper
Un click pe link-ul ”Clip to OneNote” deschide caseta cu opțiuni OneNote Clipper
Pagina va fi salvată imediat ca imagine în OneNote, împreună cu un text opțional și cu un link spre site-ul respectiv:

3.3 - OneNote ClipperCe este nou în Word 2016 ?

Cum spuneam mai sus, colaborarea este un aspect esențial în Office 2016. Iar acum, Word 2016 permite colaborarea în timp real la realizarea sau editarea de documente. Creați un document nou pe OneDrive sau în SharePoint, și partajați-l cu colegii:

Ulterior veți putea lucra împreună în timp real pe acel document:
1.3 - Word 2016 collaborate in real timeO altă caracteristică notabilă pentru Word 2016 este oferirea de informații contextuale, la fel ca în aplicația Word Web App, prin funcția Insigths:
3.1 - Word 2016 Smart Lookup
Selectați text, faceți click dreapta pe el și apăsați pe Smart Lookup
3.2 - Word 2016 Smart Lookup
Panoul Insights vă oferă informații relevante cu ajutorul unei căutări Bing

Ce e nou în Excel 2016 ?

Cele mai importante schimbări din Excel sunt mai puțin vizibile la suprafață, dar sunt legate de analiza de date și de prognoze statistice.
Excel 2016 înglobează acum instrumentele de analiză a datelor care inițial erau disponibile ca extensii. Astfel, instrumentul Power Query, care permite obținerea de informații coroborate din multiple surse externe cum ar fi site-urile web sau aproape orice fel de bază de date (SQL, Azure, Access, Oracle, etc.), este acum inclus Excel.
Power QueryAminteam mai sus de prognoze statistice. Acestea se pot face cu Forecast Sheet. Acest instrument poate crea reprezentări grafice ale unor prognoze statistice calculate pe baza evoluțiilor anterioare dar și pe baza unor variabile definite de utilizatori.
2.2 - Three Cool Things to Try in Excel 2016 - Forecast Sheet
În opinia mea, cea mai spectaculoasă caracteristică din Excel 2016 este însă Power Maps.
[su_panel background=”#fffef7″ color=”#333333″ border=”1px dashed #66c6fd” shadow=”0px 3px 4px #eeeeee”]Microsoft Power Maps pentru Excel este un instrument care permite afișarea de informații într-o modalitate tridimensională spectaculoasă, care vă poate oferi noi perspective asupra datelor analizate. Excel poate face față la afișarea 3D prin Power Map a peste un milion de rânduri cu date dintr-o foaie de calcul !
Cu Power Map puteți reprezenta grafic diverse date, în context geografic și temporal. Instrumentul permite realizarea de clipuri cu ajutorul cărora puteți urmări modificarea datelor care vă interesează în timp și pe coordonate geografice.[/su_panel]

Ce este nou în Outlook 2016 ?

Outlook are câteva modificări subtile dar foarte practice. Integrarea cu cloud-ul, care este unul dintre principalele atu-uri Office 2016, este exploatată foarte bine aici. Astfel, în loc de a trimite atașamente înglobate în mesaje, utilizatorii pot trimite link-uri spre documente sau fișiere partajate salvate în cloud și pot oferi drepturi asupra lor după caz:
Cloud Power in Outlook 2016O altă caracteristică foarte utilă din Outlook 2016, prezentă și Outlook Web App din Office 365 pentru companii, este Clutter. Aceasta reprezintă un filtru pentru mesaje cu prioritate redusă (nu pentru spam). Office 365 analizează frecvența cu care deschidem mesajele și ce fel de mesaje deschidem mai des cu ajutorul funcționalității Office Graphinteligență artificială din cloud. Mesajele deschise mai rar sunt mutate apoi automat într-un folder special, numit Clutter:
Clutter - Office 2016

Ce e nou în Office 2016 pentru administratorii din companii ?

Pentru administratorii din companii, Office 2016 aduce noutăți importante, cum ar fi suportul pentru serviciul Background Intelligent Transfer (BITS), care ajută la economisirea de bandă internet în procesul de instalare pe scară largă și noi rapoarte privind activarea și utilizarea Office disponibile în portalul administrativ din Office 365. Totodată Office 2016 aduce și suport pentru data loss prevention (prevenirea pierderii de date) și securitate sporită prin autentificarea multi-factor.

Când va fi disponibil Office 2016 pentru companii ?

Clienții Microsoft Office cu licențiere în volum vor avea acces la Office 2016 de la 1 octombrie.
Astfel, administratorii IT pot începe procesele de evaluare cu privire la furnizarea noii suite către utilizatorii din organizații. Aceștia vor trebui să se familiarizeze în același timp și cu noua structură a suportului, similară cu cea din Windows 10, prin care update-urile sunt livrate de trei ori pe an, pentru a se reduce eforturile de asistență.
Modelul, numit Current Branch For Business (ramura curentă de actualizări pentru companii) permite gestionarea facilă, cu doar trei update-uri anuale pentru aplicațiile propriu-zise, în condițiile în care actualizările de securitate sunt livrate lunar, dacă sunt descoperite vulnerabilități semnificative. Principalul avantaj este separarea update-urilor software de cele de securitate, de aici și efortul redus pentru administratori de care spuneam, pentru că aceștia nu mai trebuie să analizeze și să separe ei înșiși actualizările.
În Office 2016, caracteristica Current Branch for Business este disponibilă doar pentru utilizatorii Office 365 ProPlus, fiind setată ca implicită.
Pentru utilizatorii Office 365 Home (Pentru Acasă) și Office 365 Personal există opțiunea unică de actualizări lunare.

Resurse Office 2016 și Office 365:

Back To Top
Search