• Cloud

Săptămâna trecută Google a anunțat că va înlocui serviciul Google Talk cu Google Hangouts. Aceasta rezultă într-o pierdere – să sperăm că una temporară – a funcționalității chat Google pentru mai multe servicii de chat cum ar fi Miranda, Pidgin, Trillian, IM+ sau Outlook.com.

De aceea, Microsoft a anunțat utilizatorii Outlook.com prin e-mail de sistarea acestui serviciu. Partea interesantă este însă aceea legată de sistarea furnizării altui serviciu de chat din Outlook.com, anume chat-ul Facebook.
Chat announcement
Pentru a trece la chat-ul Skype din Outlook.com, utilizatorii trebuie să parcurgă câțiva pași simpli:

  1. Activați Skype pentru Outlook.com prin click pe iconița Messaging din partea superioară a Inbox-ului.
  2. Faceți click pe iconița Skype pentru a vă înscrie sau pentru a vă autentifica. De asemenea trebuie conectat contul Outlook.com cu ID-ul Skype existent sau puteți folosi adresa personală Outlook.com existentă pentru a crea un ID Skype.
  3. Accesați pagina People și adăugați contactele existente ca și contacte Skype, sau adăugați noi contacte. Acum sunteți gata să porniți chat-ul.
  4. Pentru a putea efectua apeluri video și audio gratuite între utilizatori Skype direct din Inbox-ul Outlook.com, instalați acest plugin.

În vreme ce Google a făcut o serie de modificări ale serviciilor proprii pentru a integra Google Talk, apelurile audio și SMS-urile în aplicația Hangouts, Facebook nu a făcut recent nici o mișcare care să arate că serviciul se modifică. De aceea după unele păreri – cărora aș înclina să mă asociez – se pare că o anumită înțelegere între Facebook și Microsoft a expirat și nu există planuri de reînnoire.
Întrebat despre aceasta de ZDNet, un reprezentant Microsoft a declarat următoarele:

„Cei mai mulți clienți Outlook.com preferă deja să utilizeza Skype pentru chat iar noi vedem aceasta ca pe o oportunitate deosebită pentru toți cei afectați de decizia Google de a închide interfețele de interoperabilitate (APIs) pentru Google Talk sau pentru cei afectați de tehnologia depășită Facebook Chat pentru Outlook.com.”

În ce privește modificările web la Google, panoul de chat va fi înlocuit de Hangouts, care va funcționa la fel cu aplicația pentru Google Chrome. Cum spuneam, unele servicii ale unor terți nu vor mai putea furniza Google Chat și nu se știe dacă Google Hangouts va oferi  interfețe de programare pentru interoperabilitate, de vreme ce este o tehnologie proprietară Google.
Pentru că Google este o companie web, nu cred că va oferi un client Hangouts special pentru Windows. Dar mă bucur foarte mult că am trecut de mult timp deja la Skype ca principal canal de comunicare. Iar acum se va împlini o dorință de-a mea mai veche, aceea de a vedea și mai mulți utilizatori folosind această tehnologie Microsoft.
Ne auzim / vedem pe Skype !

Back To Top
Search