Pe 17 iulie 2014, compania a anunțat cele mai mari disponibilizări din propria istorie. 18.000 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă iar cea mai mare parte a celor vizați de această decizie o reprezintă 12.500 foști angajați Nokia, care au ajuns la Microsoft după achiziția diviziei mobile a companiei finlandeze.

Câți angajați are Microsoft ? Care angajați vor fi disponibilizați ?

La momentul anunțului din 17 iulie, Microsoft avea 130.000 de angajați. Pe lângă cei 12.500 foști angajați Nokia, unde sunt incluși atât muncitori la bandă, cât și oameni cu pregătire, vor fi disponibilizați și alți 5.500 salariați Microsoft.

Ce echipe sunt afectate ?

Personalul Microsoft disponibilizat este din toate grupurile de produs, iar unele informații neoficiale spun că 1351 sunt din zona Seattle. Aceleași informații neoficiale, potrivit ZDNET, spun că unul dintre grupurile de produs afectate direct este cel condus de Terry Myerson. Echipa Windows va face unele mișcări similare cu cele care s-au făcut deja în alte echipe. ZDNET spune că grupul condus de Terry Myerson va anula unele decizii cu privire la managementul propriu care au fost luate de fostul CEO Steve Ballmer și de fostul responsabil Windows, Steven Sinofsky. În ultimii 7 ani, divizia Windows a fost structurată ca management/dezvoltare/testare software, ceea ce ar fi îngreunat colaborarea cu alte departamente.

Strategia și viziunea lui Satya Nadella

Sursele din Microsoft citate de Mary Jo Foley susțin că strategia lui Satya Nadella pune accent pe procesul de bază de dezvoltare software și pe folosirea instrumentelor pentru controlul și partajarea codului între divizii. Ori în aceste condiții, angajații care testează software nu își mai pot justifică locurile de muncăÎn acest context, program managerii și dezvoltatorii software vor avea sarcini noi, care vor cere dobândirea de abilități noi pentru angajații care rămân. Implicit, structura diviziei va fi mai agilă, ceea ce se va plia pe planurile enunțate săptămâna trecută de CEO-ului Nadella prin mesajul pentru angajați.

Ce alte departamente mai sunt afectate ?

Alte compartimente afectate de concedieri sunt echipele de vânzări și de marketing. COO-ul Kevin Turner a anunțat deja miile de angajați din zona Microsoft sales, marketing and services (SMSG) că angajații cu funcții superioare vor fi triați. Microsoft va continua să integreze oamenii de vânzări și de marketing în SMSG ca parte a reorganizării.
Pe de altă parte, fiecare departament va fi restructurat potrivit specificului de activitate, iar vicepreședinții corporativi vor avea mână liberă la reorganizarea acestora.
Ultima disponibilizare de anvergură de la Microsoft a avut loc în 2009, când managementul a decis renunțarea, în două runde principale, la 5800 de angajați. 

Back To Top
Search