Microsoft a precizat că upgrade-ul la Windows 10 pentru Enterprise pe durata primului an de la lansarea sistemului de operare nu va fi gratuit pentru companii, ci doar pentru consumeri.

Companiile care trec la Windows 10 pentru Enterprise prin Software Assurance nu numai că nu primesc sistemul de operare ca un upgrade gratuit, ci vor primi și update-urile după un sistem diferit.

În octombrie 2014 aflam că Microsoft pregătea pentru companii un sistem de update cu două variante: opt-in (activ, update-uri frecvente) și lock-down (doar update-uri de securitate, fără caracteristici noi, pentru a evita problemele de compatibilitate software). Se pare că acest mecanism va fi aplicat în Enterprise.

Clienții Enterprise vor primi o versiune Windows 10 stabilă pentru compatibilitate cu hardware-ul existent și cu software-ul mai vechi. Astfel, pentru acești clienți, Microsoft va oferi două ramuri Windows: prima – Long Term Servicing Branch – iar cealaltă Current Branch for Business.

Long Term Servicing branch (LTS) va avea în continuare cele mai noi update-uri de securitate și suport de nivel Enterprise, dar update-urile pentru caracteristici care sunt oferite celorlalți clienți nu vor fi oferite pentru LTS pe durata ciclului de suport mainstream (primii 5 ani) și nici pe durata suportului extins (următorii 5 ani) al sistemului de operare. Această ramură vizează companiile care nu pot face rabat de la stabilitate și care nu au nevoie de cele mai noi caracteristici. Update-urile vor putea fi livrate prin Windows Server Update Services (WSUS), sau automat, prin Windows Update.

Companiile care optează pentru Current Branch vor avea acces la update-uri pentru cele mai noi caracteristici, la fel ca versiunile pentru consumeri, dar abia după o perioadă în care aceste caracteristici vor fi testate de Windows Insiders și declarate stabile și compatibile.

Administratorii de sistem vor putea alege update-urile pe care doresc să le instaleze în interiorul organizațiilor, ceea ce va conferi și mai mult control asupra stabilității și compatibilității versiunilor Windows instalate.

Ce este remarcabil de notat mai sus din punctul de vedere al utilizatorilor obișnuiți este că programul Windows Insiders este foarte important pentru Microsoft și va juca un rol important chiar și după lansarea comercială a Windows 10.

Back To Top
Search