Cei care au urmărit de-a lungul timpului istoricul Microsoft, își amintesc despre relațiile tensionate ale companiei cu regulatorii antitrust din Uniunea Europeană. Poate cea mai cunoscută măsură impusă de UE a fost obligativitatea impusă pentru Microsoft în Europa de a se introduce un dialog prin care utilizatorii să fie notificați despre browsere alternative. Această directivă a Comisiei Europene datează din decembrie 2009. Microsoft tocmai a anunțat că renunță la Browser Choice.

Directiva a venit într-un moment în care Uniunea Europeană considera că Internet Explorer era într-un avantaj incorect față de browserele concurente.
Microsoft a respectat în cea mai mare parte prevederile directivei, dar în februarie 2011, ceea ce compania a numit o problemă apărută pe PC-urile cu Windows 7 Service Pack 1 din Europa a condus la dispariția completă a update-ului Browser Choice. Aceasta a atras o amendă de 561 milioane de Euro pentru Redmond pentru nerespectarea înțelegerii cu Uniunea Europeană.
Chiar dacă s-a oferit să extindă perioada pe care dialogul pentru alegerea browserului ar fi urmat să apară pe Windows în Europa până în martie 2016, Microsoft a decis să renunțe la a mai oferi acest update. Anunțul a fost făcut pe pagina de suport pentru ”Alegere browser”:

Microsoft a pus la dispoziție actualizarea Alegere browser în concordanță cu o decizie emisă de Comisia Europeană în decembrie 2009. Obligațiile impuse de respectiva decizie au expirat, iar ca urmare, actualizarea Alegere browser nu va mai fi livrată noilor utilizatori.

În toți acești ani dominația Internet Explorer a scăzut semnificativ, de la peste 90 la sută.
În ultima perioadă chiar am participat la unele discuții de feedback către Microsoft în care au fost exprimate îngrijorări pentru soarta Internet Explorer. Am putut vedea cum la tot mai multe demo-uri foarte mulți prezentatori, inclusiv de la Microsoft, folosesc Google Chrome cel mai frecvent, în loc de Internet Explorer. Părerea pe care mi-am exprimat-o în aceste discuții este că Microsoft nu poate impune cuiva să folosească un browser și că tot Microsoft  s-a schimbat foarte mult, în condițiile în care monopolul platformei și al aplicațiilor proprii rulate efectiv pe acea platformă nu mai este vital, raportat la filozofia cross-platform din ultima vreme, pe care o consider foarte bună și oportună.
Pe de altă parte mi-aș dori și eu, la fel de mult ca și cei care și-au manifestat îngrijorările amintite mai sus, ca Internet Explorer să se poată compara atât ca design, cât și calitativ, dar mai ales ca flexibilitate și acces la extensii cu Google Chrome sau Mozilla Firefox. Pentru că din punct de vedere al securității este de departe cel mai solid browser.

Back To Top
Search