Microsoft-Campus11

Din aprilie și până de curând au circulat foarte multe zvonuri privind reorganizarea companiei, iar foarte mulți bloggeri au scris că Microsoft va face acest lucru pornind de la ideea „devices and services” lansată de Steve Ballmer în 2012. Au fost tot felul de speculații, dar ieri lucrurile au fost anunțate public și se pare că nu sunt doar două divizii. Haideți să vedem despre ce este vorba. La baza reorganizării curente stă trecerea de la organizarea pe zone de business la organizarea pe funcții. Vechea formă de organizare pornea de la principalele produse, Windows, Office, Windows Server și așa mai departe. În noua organizare, totul pornește de la funcții.
S-a  ajuns astfel la grupurile principale : Engineering, Marketing, Business Development și Evanghelism, Strategii Avansate și Cercetare, Financiar, Resurse Umane, Legal, și COO.
Engineering. Subdivizat în patru mari grupuri, derivate din ceea ce inițial se zvonea a fi doar două, Devices și Services. Sisteme de Operare, Devices and Studios (mai degrabă s-ar fi potrivit Devices and Entertainment), Aplicații și Servicii, și Cloud and Enterprise, la care s-ar mai adăuga un grup separat, legat de Dynamics.
Cine conduce grupurile Engineering ?
Reorganizare Microsoft
Cele 4 grupuri Engineering sunt conduse de executivi Microsoft care formează ceea ce se poate numi un nou nucleu de leadership (vezi foto). În imaginea de mai sus, în sensul acelor de ceas, din stănga sus, cei patru sunt: Satya Nadella (Cloud and Enterprise), Julie Larson-Green (Devices and Studios), Qi Lu (Aplicații și Servicii) și Terry Myerson (Sisteme de Operare). Toți raportează direct lui Steve Ballmer. Ce face fiecare grup din Engineering ?

  1. OS Engineering Group. Sisteme de operare client : Windows, Windows Phone, Xbox, și ceea ce Microsoft denumește „back-end systems.
  2. Devices and Studios Group. Tot ce ține de dezvoltare hardware (Surface, Xbox) plus experiențele Microsoft Studios, adică jocuri, muzică, video și alte zone de entertainment.
  3. Applications and Services Group. Office 365, Bing, Skype, și alte servicii online.
  4. Cloud and Enterprise Group. Windows Server, Windows Azure, Visual Studio, și toate instrumentele Microsoft pentru datacenter, baze de date, enterprise IT plus development tools.

Principalele produse. Device-urile mobile, Windows, Office 365 și Windows Azure sunt elementele care stau la baza evoluției viitoare a Microsoft.
Alte produse. Xbox și Bing sunt „key contributors”.
Câteva noi divizii centralizate, care au activități la nivel global, de companie și nu pe departamente ca până acum, susțin cele 4 zone de Engineering formate prin reorganizare:
Marketing group va fi condus de Tami Reller, fost Chief of Marketing și Chief Financial Officer pentru Windows client și Surface.
Evangelism and business development group va fi condus de Tony Bates, fost President of Skype. Echipele DPE curente (Microsoft Development and Platform Evangelism) raportează lui Tony Bates și ies astfel de sub tutela lui Satya Nadella, așa cum se întâmplă și cu echipele de business strategy care până acum făceau parte individual din câte un grup asociat unui produs. Bates este responsabil și de parteneriate-cheie pentru Microsoft, cum sunt cele cu Yahoo și cu Nokia.
Finance Group va fi condus de CFO-ul (Chief Financial Officer) curent al Microsoft, Amy Hood.
Legal affairs group este condus în continuare de Brad Smith, iar Human Resources Group rămâne cu Lisa Brummel.
Momentan nu s-au făcut precizări cu privire la organizarea diviziilor de vânzări și parteneriate ale Microsoft.
Kevin Turner, Chief Operating Officer în prezent, își păstrează poziția. Dar Turner nu mai răspunde de marketing. (Chris Capossela, fost chief marketing officer, răspunde în continuare de marketingul consumer/retail Microsoft și va lucra cu/pentru Turner.) Iar divizia OEM Microsoft acum raportează lui Bates, și doar parțial lui Turner. Reorganizare Microsoft - 1
După cum se poate observa, schimbările din Microsoft sunt ample iar comapnia caută astfel să se transforme într-una care lucrează unitar prin toate diviziile sale, comparativ cu modul de lucru intern concurențial anterior, care se pare că s-a încheiat odată cu plecarea lui Steven Sinofsky. Ar mai fi de notat că odată cu aceste schimbări, fostul șef al diviziei Office, Kurt DelBene se retrage de la Microsoft. Don Mattrick, fostul președinte al Microsoft Interactive Entertainment Business a acceptat recent oferta Zynga pentru postul de CEO, iar Craig Mundie se retrage din Senior Leadership Team (SLT) pentru a lucra la un „proiect special” pentru Steve Ballmer până la finele anului calendaristic 2013 și va rămâne consultant până la sfârșitul lui 2014.

Email-ul intern trimis de Steve Ballmer tuturor angajaților vorbește despre „o strategie comună, uniți, împreună, cu o comunicare foarte bună, hotărâți și cu energii pozitive„.  Ballmer remarcă succesele companiei dar arată că ”vrem mai mult”. Rămâne interesant ce va aduce această schimbare pentru cei peste 90 de mii de angajați ai Microsoft. Scrisoarea lui Ballmer se încheie cu îndemnul „Let’s go.”

Back To Top
Search