Microsoft Security Essentials, soluția de securitate a celor de la Microsoft, a primit certificarea AV-Test.org, un grup cu peste 15 ani experiență în testarea programelor antivirus și a soluțiilor de securitate. AV-Test.org au testat 19 aplicații antivirus în al doilea trimestru din 2010. Programele au fost testate cu setările implicite, cu cele mai noi versiuni, cu actualizarea automată activată, cu conexiunea la serviciul cloud (unde există serviciul) activă.

Produsele au fost testate din 3 puncte principale de vedere

Protecție – detecție statică și dinamică de malware, inclusiv cu teste contra unor pericole necunoscute (0-day)

  • Reparații – dezinfectarea sistemului și eliminarea rootkit-urilor.
  • Eficiență – încărcarea resurselor sistemului și numărul detecțiilor false pozitive.

Sistemul de punctare merge pe o scară de la 0 la 6 unde mai mare înseamnă mai bun. Microsoft Security Essentials a luat 4 la protecție, 4,5 la reparații și 5,5 la eficiență.

Cele mai bune aplicații în acest clasament au fost Kaspersky Internet Security 2010 (note 5, 5,5 și 5,5), Norton Internet Security 2010 de la Symantec (5,5 , 5 și 5,5) și Panda Internet Security 2010 (5,5 , 5,5, 5). Nici una dintre cele 19 aplicații testate nu a cîștigat în nici un test mai mult de 5,5 puncte.

Personal folosesc Microsoft Security Essentials pe ambele sisteme personale, de mai bine de un an (încă de la primul beta) și nu am avut probleme de nici un fel. Produsul a blocat virușii frecvent răspîndiți pe stick-uri, m-a avertizat privind scripturile web malițioase și nu a încărcat niciodată calculatorul așa cum se întîmplă cu alte produse de acest gen, care costă bani grei.

De aceea recomand Microsoft Security Essentials de cîte ori am ocazia tuturor utilizatorilor Windows.

Trebuie să fac o mică paranteză pentru a expune cîteva păreri personale. Cei care ascultă netcastul ”Windows fără limite” știu deja ce cred eu despre protecția antivirus : cel mai bun antivirus stă între urechile fiecărui utilizator de PC, mă refer la creier, la discernămînt. De aceea, eu unul nu o să dau pentru acasă niciodată bani pe un asemenea tip de produs. Am încredere în Microsoft Security Essentials (MSE) și încerc o maximă prudență mai ales în tot ce ține de comunicarea prin Internet sau  transferul de fișiere. Și sunt liniștit. Pentru că mai am și User Account Control în Windows 7. Acesta, împreună cu prudența mea și cu MSE îmi permit să-mi utilizez PC-urile liniștit, știind că nu le voi virusa decît dacă sunt neatent.

Am întîlnit mulți utilizatori de calculator care deschid fără să se gîndească orice fel de progrămel primit de la prieteni prin Yahoo Messenger sau prin e-mail, sau alți utilizatori care nu mai instalează un antivirus din cauză că așa ceva le-ar încetini sistemul și multe alte situații în care un crack folosit pentru activarea unui program comercial infecta PC-urile respective foarte grav. Cam acestea sunt cauzele cele mai frecvente ale virusărilor. Ignoranța, neatenția, necunoașterea. Gîndiți-vă și alegeți !

msse-1msse-2msse-3msse-4msse-5msse-6

Microsoft Security Essentials funcționează pe Windows XP, Windows Vista și Windows 7 și are versiuni pe 32 și pe 64 de biți. Singura condiție pentru a putea instala acest produs excelent este să ai o licență validă de Windows. Programul este gratuit, este tradus și în română și se poate descărca de aici.

Back To Top
Search